Για μια καθαρή πόλη!

on .

Μία κοινή διαπίστωση όλων όσοι ζούμε και αγαπούμε αυτήν την πόλη είναι ότι το θέμα με την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως έχει σήμερα, και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι βέβαιο ότι κανένας από εμάς δεν θέλει να συναντά αυτή την εικόνα που συναντούμε σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και που τη βρίσκουμε τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια του εκτεταμένου πλέον Δήμου Ιωαννιτών.
Οι λόγοι, για τους οποίους η σημερινή εικόνα και η σημερινή κατάσταση της πόλης πρέπει να αλλάξουν, είναι πάρα πολλοί και γίνονται αντιληπτοί από τον καθένα. Θα μπορούσε, μάλιστα, κάποιος, παραβλέποντας ακόμη και λόγους υγιεινής, να επιμείνει στη βασική και κυρίαρχη διαπίστωση ότι η σημερινή εικόνα δεν ταιριάζει στην ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και στο φυσικό κάλλος αυτής της πόλης. Η εικόνα με τα σκουπίδια παντού δηλητηριάζει και απαξιώνει όλα τα παραπάνω και τα καθιστά κατώτερα της μακραίωνης και αξιοζήλευτης πολιτιστικής παράδοσης της πόλης και της περιοχής μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και να ξεκινάμε από τη διαπίστωση και τη φράση «Τα Γιάννενα είναι μία καθαρή, μία πεντακάθαρη πόλη, που χαίρεσαι να την περπατάς και να απολαμβάνεις τις ομορφιές της».
Ένα πρώτο ζήτημα που μπορεί να τεθεί είναι, ασφαλώς, ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Γενναιόδωρα θα ξεκινούσα από εμάς τους δημότες, που πρέπει να μάθουμε και να σεβαστούμε πολλά ακόμη, που έχουν να κάνουν με τη σωστή χρήση των κάδων απορριμμάτων, με τη σωστή συγκέντρωση, μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων μας στους κάδους. Μάλιστα, μία τέτοια προσέγγιση δεν πρέπει να αφορά μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, τη νέα γενιά, ολόκληρη την κοινωνία. Σε επίπεδο της εκάστοτε Δημοτικής αρχής, όλα κρίνονται, αξιολογούνται και αποφασίζονται με την ψήφο των δημοτών. Και αυτά που έγιναν και αυτά που ίσως δεν έγιναν, για διάφορους λόγους, τους οποίους, πολλές φορές, μπορεί και να μη γνωρίζει ο καθένας από εμάς, όπως είναι οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα νέο ξεχωριστό δεδομένο είναι ο τρόπος συγκρότησης πλέον του Δημοτικού Συμβουλίου και της εκάστοτε πλειοψηφίας που διαθέτει ο κάθε Δήμαρχος. Σκέψεις, κρίσεις, διαπιστώσεις θα μπορούσαν να γίνουν ήδη για το συγκεκριμένο θέμα, με βάση συνεργασίες που επιτεύχθηκαν, ρόλους που αποδόθηκαν, προοπτικές που διαγράφονται.
Κατά την τελευταία σημαντική και πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κυρίαρχο ζήτημα που επικράτησε ήταν αν η καθαριότητα, σε κάποιες δημοτικές ενότητες, θα δοθεί ή όχι σε ιδιώτη εργολάβο. Τα επιχειρήματα από όλες τις παρατάξεις του Δήμου έχουν τη δική τους βάση και βαρύτητα. Πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύση, γιατί αυτό επιβάλλεται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Νομίζω ότι, παρά την απόφαση που ελήφθη, ύστερα από μακρά συζήτηση και δημοκρατικό διάλογο, όσο το πρόβλημα με την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έχει αντιμετωπιστεί, κανείς δεν μπορεί από όλους εμάς να είναι ευχαριστημένος. Επιπροσθέτως, η συζήτηση είναι αναγκαίο να οδηγηθεί σε μία ευρέως πλειοψηφική απόφαση που πρέπει να ληφθεί για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος αυτού θέματος.
Διαθέτουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο, εκτός από τον τωρινό Δήμαρχο, το υπηρετούν και δύο προηγούμενοι Δήμαρχοι αυτής της πόλης. Έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θητεύουν μέλη του με μεγάλη και αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε, επίσης, στο πλευρό μας, ένα Πανεπιστήμιο με μεγάλο κύρος και μεγάλη συμβολή στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Αυτό που απομένει είναι ένας ειλικρινής διάλογος, ένας ουσιαστικός και ρεαλιστικός διάλογος. Υπάρχουν θέματα και ζητήματα στην πόλη που καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία, τη συμπόρευση και την αλληλεγγύη. Ένα τέτοιο κυρίαρχο ζήτημα είναι η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε ολόκληρη την πόλη, για να τη χαιρόμαστε και να την απολαμβάνουμε, κάτοικοι και επισκέπτες, όπως της αξίζει και όπως μας αξίζει.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί η καλύτερη λύση, γιατί εμπιστεύομαι το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.