Μαζεύοντας ειδήσεις του καιρού μας

on .

- Ξεφυλλίζοντας τον Τύπο, κάπου θα κάνεις κάποια στάση και ανάγνωση, ακούγοντας το ραδιόφωνο στιγμιαία μια είδηση μένει στο διαλογισμό, και σαρώνοντας τα κανάλια πολλές εικόνες αποτυπώνονται στον απέραντο σκληρό  δίσκο της ζωής.
- Μερικά από αυτά επανέρχονται και αναμειγνύονται με αναμνήσεις, συγκρίσεις, επαναφορές στα περασμένα με αναπόφευκτες  κριτικές  και συγκριτικές  διεργασίες της σκέψης και της  νοητικής  λειτουργίας στις περιπλανήσεις του μέτοικου
* * *
- Περπατώντας στην κάτω πλατεία της Μικρής μας πόλης,  το μάτι πιάνει στο κτίριο  του Στρατού αναρτημένη την επιγραφή: ΜΕΡΑΡΧΙΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ
-  Έμεινε έτσι, αν και από καιρό η Μεγάλη αυτή και ένδοξη Μεραρχία μας, έχει μείνει  σε   ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ, ακόμη, με πιθανότητα κι άλλου υποβιβασμού. Η επιγραφή που κοσμεί σήμερα το μπαλκόνι του παλιού και ιστορικού αυτού κτιρίου, που δεν ξέρουμε αν χαρακτηρίστηκε διατηρητέο,  ή εντάχθηκε στα κτίρια και οικόπεδα προς εκποίηση, πρέπει να διατηρηθεί σαν ένας τίτλος τιμής, σαν μία ιστορική ταυτότητα της πόλης και της Ηπείρου, μαζί με τον ταύρο της, το αρχαίο αυτό σύμβολο της  Ελληνικής ταυτότητας του Ηπειρωτικού Ελληνισμού.
* * *
- Την περασμένη εβδομάδα έγινε στην Κεντρική πλατεία μια έκθεση Ηπειρωτικών προϊόντων    μικρών παραγωγών, ενδιαφέρουσα μεν αλλά μικρής εμβέλειας και αριθμού συμμετοχής.  Αξιέπαινη η προσπάθεια των παραγωγών αλλά σκέπτεται κανείς, μόνον αυτά αντιπροσωπεύουν  την καινοτόμο προσπάθεια  των νέων της Ηπείρου;
- Και μια άλλη παρατήρηση που δεν συνοδεύει μια τέτοια προσπάθεια προβολης  της τοπικής παραγωγής των νέων. Η υπηρεσία που οργάνωσε αυτή την έκθεση έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με στατιστικά στοιχεία της πορείας αυτού του τομέα, και κάποιες πληροφορίες για τους μηχανισμούς  που λειτουργούν και της διαδικασίας ένταξης σε μια τέτοια διαδικασία. Διατυπώνονται βέβαια και κάποιες αρνητικές πλευρές αυτής της ωραίας κατά τα άλλα εκδήλωσης, αλλά ας μείνει η καλή εικόνα που έμεινε στην περιπλάνηση.
* * *
zz Κάπου ακούστηκε στα τηλεοπτικά μέσα  μια διαμαρτυρία ή ένα παράπονο των παραγωγών ακτινιδίων της Άρτας, που τους δυσκολεύουν, στην διαχείριση  και διακίνηση του προϊόντος.  Δεν είπαν όμως όλα τα προβλήματα του προϊόντος  που θέλουν να έχει μια καλή θέση στην αγορά. Γιατί, μια τέτοια δυναμική όπως λένε παραγωγή αυτού του προϊόντος, να παρουσιάζει «κενό» στην αγορά,    και ο έλληνας καταναλωτής  αυτή την περίοδο να βρίσκει μόνο ακτινίδια εισαγωγής από την μακρινή Χιλή. Που πάνε τα προγράμματα της αγροτικής ανάπτυξης; Και δεν είναι μόνο αυτά τα εισαγόμενα αγροτικά που βρίσκουμε συνεχώς στην αγορά,  σε μια χώρα που περισσεύει ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα.
* * *
- Στα ενδιαφέροντα της εσωτερικής πολιτικής αυτή την περίοδο, γίνεται πολύς λόγος για τον νέο χαμαιλεοντικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη συζήτηση  για έναν νέο τίτλο  του κομματικού σχηματισμού.
- Η ανάμιξη των χρωμάτων του συμβόλου θέλουν να ταυτοποιείται με μια αντίστοιχη ιδεολογική κατεύθυνση. Και αυτό για να γίνει «ελκυστικό» το προϊόν της Αριστερής παραγωγής, και να μεγαλώσει η πολιτική πελατεία, με μια …. «έξυπνη συσκευασία», με διάφορα μηνύματα, δηλαδή με κάποια «καινοτόμα» παραπλανητικά συνθήματα. Όχι βέβαια τα ξεπερασμένα  «ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ» και άλλα του παλαιο-ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει να κατακτήσει στην πολιτική αγορά. Ούτε να συνεχίσει τα  «κενότοπα» της «ψευδαίσθησης» που αργά το ψιλιαστηκαν.
- Μόνο έτσι θα μπορούσε κάποιος κοινός νους να εξηγήσει αυτά που ακούστηκαν από τις συνασπισμένες παλιές συνιστώσες, στο εσωτερικό αλληλοφάγωμα των γκρουπούσκουλων, για κόμμα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!
zz Ενδιαφέρον θα έχει στο πολιτικό «Μάρκετινγκ» που έπεται, η λίστα των «εκπτώσεων» στο νέο  πολιτικό  μπακάλικο της Αριστεράς χωρίς ΑΝΕΛ!
* * *
- Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα, και οι επιλεκτικές επισκέψεις σε περιοχές, χωρίς μια γενική θέση και προοπτική για την όλη Ήπειρο, ή έστω για όλο τον Νομό, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα και κάποιων τοπικών παραπόνων. Γιατί υπάρχουν και ξεχασμένες περιοχές που διψούν για έναν καλό πολιτικό αλλά θετικό λόγο.
- Αλλά και κάτι ακόμη,  για τον πέραν των συνόρων Ελληνισμό, αφού θα συναντούσε τον Ράμα στο ΟΗΕ. Αντί στη Βίτσα, μια τέτοια σύναξη στα επιμεθόρια Κτίσματα, όπου θα μπορούσαν να παρευρεθούν (να προσκληθούν) και οι γειτονικοί τουλάχιστο Δεροπολίτες, για να ακουστεί και ο λόγος των Βορειοηπειρωτών θα ήταν πολύ θετικό αυτή την περίοδο, με όσα συμβαίνουν σε βάρος που Ηπειρωτικού Ελληνισμού. Και θα ήταν χρήσιμο και για τον πρωθυπουργό να έχει μια άμεση άποψη και από αυτούς τους Έλληνες, αφού είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Ράμα. Η επικοινωνιακή ομάδα που τον συνόδευε θα έπρεπε να τον ενημερώσουν καλύτερα. Η γκλίτσα στη στρούγκα της Βελλάς περίσσευε, ή μάλλον χρειαζόταν για άλλον σκοπό.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος