«Αναταράξεις» στον Δήμο Ιωαννιτών!..

on .

Για αναταράξεις στο Δήμο Ιωαννιτών γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες, μετά τη συμφωνία για συνεργασία με τη Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου Μωϋσή Ελισάφ, των Δημοτικών Παρατάξεων του Νίκου Γκόντα και του Αριστείδη Μπαρτζώκα.
Κάποιοι μάλιστα αποδίδουν αυτές τις αναταράξεις στο σύστημα της Απλής Αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι Δημοτικές Εκλογές. Σ’ αυτό όσοι -σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο- έχουν κατά νου την κατάληψη και την ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας, με πλαστές πλειοψηφίες, που δημιουργούσαν τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, αποδίδουν την αδυναμία «κυβερνησιμότητας των Δήμων», διαπράττουν -κατά τη γνώμη μου- τρομερό λάθος.
Αρνούνται πρώτα την ίδια τη Δημοκρατία. Δημοκρατία -όχι στα χαρτιά, όπως τη ζούμε, χρόνια τώρα, σε τούτο το δύσμοιρο τον τόπο, αλλά Δημοκρατία που σέβεται το όνομά της (Δήμος = Λαός + κρατώ) και την προσδιορίζουν τα άρθρα Ά και Δ του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία «θεμέλιο του Πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» και «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι των νόμων», υπάρχει μονάχα εκεί όπου η λαϊκή ψήφος αντιστοιχεί στον ακριβή αριθμό των μελών ενός εκλεγμένου οργάνου, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αγνοούν έπειτα την ουσία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση -όταν βέβαια υπηρετείται σωστά, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, από αιρετούς και άξιους τοπικούς άρχοντες- αποτελεί σταθερό θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως θεσμός πολιτικός, γνήσια δημοκρατικός που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών επί αιώνες, με τους σκληρούς εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, καθώς επίσης με τους καθημερινούς αγώνες για την άνοδο του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Κυρίαρχο όργανο σε έναν τέτοιο, καθαρά δημοκρατικό θεσμό δεν είναι ο Δήμαρχος, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό ακριβώς καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής στις Δημοτικές Εκλογές.
Αυτά είχαμε υπόψη το 1974 όσοι ταχθήκαμε τότε με το Κίνημα της Αλλαγής που υποσχέθηκε στο Λαό την Απλή και Ανόθευτη Αναλογική για να εκφράζεται κατά τρόπο γνήσιο η βούληση του Λαού. Μια υπόσχεση που αθετήθηκε στο βωμό της εξουσίας, με αποτέλεσμα από Κίνημα Αλλαγής να μεταβληθεί σε λίγα χρόνια σε αυταρχικό κόμμα εξουσίας. Και τα ίδια ακριβώς είχαμε υπόψη κάποιοι που συμπαραταχθήκαμε, το 1982, με τον καταξιωμένο αγωνιστή και εκφραστή της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων της πόλης, Σπύρο Κατσαδήμα.
Δημιουργήσαμε την παράταξη «Δημοτική Αλλαγή», απευθυνθήκαμε με συγκεκριμένο Πρόγραμμα, στο Γιαννιώτικο Λαό, πρόγραμμα που ανταποκρινόταν, ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις των μελών της παράταξης στο όνομά της. Πήραμε, με την ψήφο του Γιαννιώτικου Λαού την εξουσία του Δήμου και όλες οι ενέργειές μας γίνονταν με πλήρη ενημέρωση του Γιαννιώτικου Λαού, στα πλαίσια της νέας αντίληψης για το ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνταν να διαδραματίσει, ως όργανο αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους μαζικούς φορείς, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1983 - 1986, στη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι ομόφωνες.
Αυτό ακριβώς το γεγονός μας οδήγησε στην απόφαση ύστερα από συζητήσεις με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αλέκου Σόφη, να εισηγηθούμε ομόφωνα την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής, τόσο για τις δημοτικές, όσο και για τις εθνικές εκλογές, με το σκεπτικό ότι έτσι μόνο εδραιώνεται η γνήσια Δημοκρατία και εξυψώνεται ο θεσμός του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελούν τα βάθρα της Δημοκρατίας.
Αυτά γινόταν στο Δήμο μας το έτος 1986. Ήταν μια πρωτοποριακή ενέργεια σε πανελλήνια κλίμακα. Δεν έχω λοιπόν, με βάση όσα εξέθεσα πιο πάνω, παρά να θεωρήσω πρωτοποριακή την απόφαση των τριών δημοτικών παρατάξεων για συνεργασία στο Δήμο, να ευχηθώ κάθε επιτυχία για το καλό της πόλης, που είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια της συνειδητοποίησης από όλους -και προπαντός από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία της συνεργασίας στο Δήμο- ότι η προάσπιση του καλού της πόλης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, ένα απλό και συνηθισμένο σύνθημα, αλλά -ειδικά για την πόλη μας- έχει συγκεκριμένο και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Είμαι βέβαιος ότι η προσωπικότητα των τριών συμπραξάντων στο Δήμο θα συμβάλει στην επίλυση βασικών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη χωρίς δεσμεύσεις και με πλήρη αδιαφορία προς αντιδράσεις που αντιστρατεύονται το καλώς εννοούμενο συμφέρον της πόλης.
ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ