Οι μεν και οι… δεν!

on .

Το 2021, το ελληνικό κράτος, συμπληρώνει τα 200 χρόνια, της σύγχρονης ύπαρξής του! Η χώρα πέρασε, τους δύο αυτούς αιώνες, δια πυρός και σιδήρου! Γνώριζε πολέμους, εμφυλίους, δικατορίες, οικονομικά κραχ, αλλά και μικρές περιόδους ευημερίας και πολιτισμικής ανάτασης!
Τα τελευταία 50 χρόνια, η ευημερία… βρέθηκε και στην Ελλάδα και είχε κάποιες αναλαμπές! Ταυτόχρονα εδραιώθηκε η δημοκρατία, ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο, αναβαθμίστηκε η Παιδεία! (Περισσότερο… στα χαρτιά, λιγότερο στην πράξη!)
Οι πολιτικές διαφορές των κομμάτων εξουσίας ειδικά στην Παιδεία, «έπαιξαν» τα παιχνίδια τους! Και ενώ όλοι θα περίμεναν την «εκτόξευση» της χώρας προς το μέλλον, τα κόμματα λειτουργούσαν σαν τροχοπέδη!
Όλοι μιλούσαν για μια καλύτερη Παιδεία, αλλά τελικά την «πλήρωναν» τα ίδια… τα παιδιά! Οι ιδεοληψίες μεγάλωναν τις διαφορές, για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας!
Εκείνο το: αριστερός – δεξιός, σε πολλά επίπεδα, δεν βοήθησε να πάει μπροστά το εκπαιδευτικό σύστημα! Έτσι, για παράδειγμα, το Εθνικό μας σύμβολο, η Σημαία, έγινε αφορμή για… Ομηρικούς καβγάδες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο! Οι μεν και οι δε, σε θέση «μάχης»!
Οι μεν, ακολουθώντας την παράδοση πολλών ετών, υποστηρίζουν πως τη Σημαία, στις Εθνικές Επετείους, θα πρέπει να τη «σηκώνει ψηλά» ο καλύτερος μαθητής! (και σωστά!) Να υπάρχει δηλαδή η επιβράβευση της αριστείας!
Οι δε, διαφοροποιούμενοι από την επικρατούσα άποψη και θέση δεκαετιών, θέλησαν να πρωτοτυπήσουν, δίνοντας τη Σημαία, σε ένα μαθητή, δια… κληρώσεως! (Ούτε λαϊκό λαχείο να ήταν!)
Και ισχυρίζονταν, τα τελευταία χρόνια, πως ήταν λάθος η αριστεία, καθώς στερούσε, την τιμή του σημαιοφόρου, από μαθητές κατώτερης βαθμολογίας, που συνήθως είναι, παιδιά φτωχών οικογενειών, που τους παρείχαν λιγότερα εκπαιδευτικά εφόδια…
Αλλά ποιός μας λέει, πως η αριστεία, είναι προνόμιο των πλουσίων;
Ξέρετε πόσα παιδιά φτωχών οικογενειών έχουν βάλει «από κάτω» (στη βαθμολογία και στο ήθος), παιδιά εύπορων οικογενειών;
Ξέρετε πόσα παιδιά μεταναστών πρωτεύουν στα Σχολεία; Επομένως η αριστεία καλώς υπάρχει.
Και να υπάρχει και για τα… επόμενα 200 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας! Κι ακόμα παραπέρα!

Υ.Γ.: Ποιός… αντέχει την τηλεοπτική αντιπαράθεση, για την αριστεία, μέχρι… την 28η Οκτωβρίου!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.