Σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας…

on .

Με αφορμή το κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τους πολίτες και φορείς της πόλης μας ώστε να συμμετάσχουν στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης» θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες παρατηρήσεις
Πρώτα απ’ όλα ο σκοπός του παρόντος Διατάγματος έχει να κάνει με τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης της χερσαίας περιοχής Ζώνης Β5, που περιλαμβάνει την περιαστική περιοχή με οικιστική ανάπτυξη σε επαφή με τη λίμνη Παμβώτιδα και χαρακτηρίζεται ως Περιοχή «Οικοανάπτυξης».
Αποτελούμενη από τις υποζώνες: B5.1, Β5.2, Β5.3 και ειδικά για την περιοχή της υποζώνης Β5.3 (Μαβίλη - Μάτσικας - Λιμνοπούλα -ΕΑΝΚΙ - Αγ. Νικόλαο Κοπάνων), με αναφορά στην παράγραφο ΙΙ.5 της Ζώνης Β, στο σχέδιο του Π.Δ. αναφέρεται ότι: β) Στις υποζώνες Β5.2. και Β.5.3. απαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων.
Κατ΄ εξαίρεση μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες (εφόσον απαιτούνται) για ίδρυση, λειτουργία και εξυπηρέτηση έργων υποδομών και κοινής ωφέλειας, και των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, εφόσον ο οικείος Φορέα Διαχείρισης βεβαιώσει ότι πληρούν τις διατάξεις της παρ. 3.2.δ του άρθρου 5 του ν. 3937/2011.
Αυτό βρίσκει αρκετούς ιδιοκτήτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με πολλά ερωτήματα. Καταρχήν, ο χαρακτηρισμός της περιοχής, ως περιοχή «Οικοανάπτυξης» είναι άστοχος, αφού η περιοχή δεν παρουσιάζει λόγω της θέσης της, την απαιτουμένη οικολογική σπουδαιότητα που θεωρείται σημαντική, για να ενταθεί στο Περιφερειακό Πάρκο, με απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, ίσως και η μη δυνατότητα μελλοντικής πολεοδόμησης της περιοχής, που ζημιώνει τους ιδιοκτήτες της περιοχής οικονομικά και οικιστικά.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι ένα μεγάλο τμήμα της υποζώνης Β.5.3, η περιοχή από Μαβίλη – Μάτσικα – Λιμνοπούλα έως και ΕΑΝΚΙ (Ζ.Ο.Ε. με στοιχεία α, β) αποτελεί μια χερσαία περιοχή, εκτός σχεδίου πόλης, στην κάρδια της πόλης, που χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη από όλες τις παρελθούσες Δημοτικές, Νομαρχιακές, Περιφερειακές αρχές της πόλης μας, με τους ιδιοκτήτες να διεκδικούν την ένταξη στο σχέδιο της πόλης μας. Και δεν νομίζω ότι, η επανεξέταση της περιοχής Β.5.3 με ευνοϊκότερους όρους, είτε η εξαίρεσή της από το σχέδιο του Π.Δ, θα ανατρέψει τον σκοπό του και θα διατάραξη την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου, με το φυσικό περιβάλλον, ζημιώνοντας την αποκατάσταση της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας.
Είναι μια περιοχή, που δεν πρέπει να αφήσουμε το νέο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, να της δώσει την «χαριστική βολή», αλλά νέα πολεοδομική μελέτη πρέπει να καθορίσει μεταξύ άλλων τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους κοινόχρηστους, δομήσιμους χώρους και λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης, όπου κατ΄ ελάχιστον θα ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου Γ. και Δ. του άρθρου 3 του από 5.5.1989 Π.Δ./Δ΄297, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ΠΔ 30.3.93 /ΦΕΚ Δ’ 389, η παράγραφος Η. Θα πρέπει να επιτρέπεται η ήπια δόμηση για κτίρια για χρήση κατοικίας, για την επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων κοινωφελών σκοπών και των νομίμως υφισταμένων έργων για λόγους βιωσιμότητας τους, καθώς και οι υποδομές με ήπιες εγκαταστήσεις για την εξυπηρέτηση της εστίασης και αναψυχής μικρής κλίμακας, προς όφελος των ιδιοκτητών.
Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από ιδιοκτήτες και η απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων είναι άδικη για αρκετούς που περιμένουν την πολεοδόμησή της. Τελευταία έγινε η απόδοση προς το κράτος τμήματος των ιδιοκτησιών, για την παρόχθια ζώνη με δυνατότητες αναψυχής (πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος). Η περιοχή του Ναυτικού ομίλου και οι εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ αρκούν και δεν μπορεί να αποδοθεί όλη η περιοχή, ως περιοχή δυνατοτήτων αναψυχής και οικοανάπτυξης, καθότι δεν θα πετύχει ως σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, που καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος, πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή της πόλης μας, η Περιφέρεια, οι τοπικοί φορείς, οι Πολιτευτές (νυν βουλευτές του νομού μας και υποψήφιοι βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι) θα πάρουν θέση εκφράζοντας, την άποψή τους, για αυτήν την παραλίμνια περιοχή της πόλης μας, φροντίζοντας τους δημότες ιδιοκτήτες της περιοχής, ώστε να μην ζημιωθούν οικονομικά και οικιστικά. Κάποιοι είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για αυτά που έταζαν, στους κατοίκους αυτής της περιοχής.

* Ο Δημήτρης Μακρης είναι τέως ιδιοκτήτης γεωτεμαχίου της περιοχής Μάτσικα (Διανομής, Κήποι Παμβώτιδας 1935) από τον παππού του πρόσφυγα εκ Μικράς Ασίας και εν συνεχεία κληρονόμος από την μητέρα του).