Το λειτούργημα…

on .

Η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε: «Καμιά δουλειά δεν είναι άσχημη, αν δεν την ασχημίζει εκείνος που την κάνει». Αυτές οι 13 λέξεις περικλείουν μια μεγάλη αλήθεια, που επιβεβαιώνεται απόλυτα στην ελληνική κοινωνία! Υπάρχουν επαγγέλματα που τα εξασκούν άνθρωποι σεμνοί και ταπεινοί (και… κακοπληρωμένοι), επαγγέλματα όχι ιδιαίτερου κύρους, αλλά μεγάλης αξίας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο!
Ένας οδοκαθαριστής προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία, της οποίας προστατεύει και διαφυλάσσει την υγεία!
Ένας νοσοκόμος υπηρετεί και «δίνει ζωή» στον πάσχοντα, με την φροντίδα και την ανθρωπιά του!
Υπάρχουν δεκάδες επαγγέλματα, που δεν «τοποθετούνται» εκεί που πρέπει από πολλούς και κυρίως από την Πολιτεία! Όσο μάλιστα «ψηλά» βρίσκονται κάποιοι επαγγελματικά, τόσο βλέπουν «αφ’ υψηλού» αυτά τα επαγγέλματα!
Όμως, στις οργανωμένες κοινωνίες, εκτός από το επάγγελμα, υπάρχει και το λειτούργημα! (Είναι οι δουλειές της προσφοράς και της θυσίας…). Έτσι, λειτούργημα μεταξύ άλλων κάνει ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο πολιτικός…
Δυστυχώς όμως, πολλοί που λένε πως εξασκούν λειτούργημα σ’ αυτή τη χώρα, λειτουργούν… μόνο επαγγελματικά! Καθώς υπάρχουν γιατροί με «ξεχασμένο» τον όρκο του Ιπποκράτη, δάσκαλοι με τη φλόγα της μάθησης μισοσβησμένη και πολιτικοί «φτωχοί» και… ακριβοπληρωμένοι!
Είναι λοιπόν κατηγορίες Λειτουργών που «ξέφυγαν» από το ρόλο τους! Η πλεονεξία και το κέρδος τους διέφθειρε… (Όχι βέβαια το σύνολο, αλλά μία μεγάλη μερίδα!).
Ο κανόνας είναι πως αυτοί που έχουν λιγότερα, δίνουν περισσότερα και έτσι συνδράμουν οι… φτωχοί, τους φτωχότερους! Ενώ οι πλούσιοι… επιδιώκουν να γίνουν πλουσιότεροι! (Το θέμα είναι πως το επιδιώκουν με… κάθε τρόπο!).
Και έτσι «ασχημίζει» το… επάγγελμά τους και φυσικά επιβεβαιώνεται η Πηνελόπη Δέλτα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.