Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σε… δύο βάρκες!

on .

Εύστοχη η κριτική από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μπέγκα που τον κατηγορεί ότι δεν έδειξε στα τέσσερα χρόνια ως Δήμαρχος πρόσημο καθαρό με την πρακτική του ούτε ιδεολογικό ούτε θεσμικό. Σε κείμενο πρόσφατο της Ολομέλειας του Δήμου καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων «σκεπτικισμό πατώντας σε δύο βάρκες απέναντι στις μεγάλες θεσμικές τομές», τις οποίες υποτίθεται ότι θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο κ. Μπέγκας δεν έδωσε «νέα πνοή» στην πόλη μας.
Επιτέλους μίλησε για πρώτη φορά και η κυβερνητική παράταξη για το έργο και τις ημέρες του Δημάρχου. Και πρέπει να ομολογήσω ότι η κριτική της είναι αληθινή και αποκαλύπτει το ασήμαντο έργο της τωρινής Δημοτικής Αρχής. Γιατί όλοι σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι ένας δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης, όπως τα Γιάννινα, δεν μπορεί να μιλάει για «θαύματα» στο έργο του και να εννοεί μόνο κάποια πεζοδρόμια ή κάποια δέντρα στους δρόμους. Σήμερα οι ανάγκες και οι περιστάσεις απαιτούν άλλα χαρίσματα και άλλες καινοτομίες από έναν Δήμαρχο, ώστε να δημιουργεί συνθήκες για μία νέα εποχή του Δήμου. Και ως παράδειγμα ας κοιτάξουμε προς τη μεριά των Τρικάλων για να δούμε για ποιες δράσεις και για ποιο όραμα βραβεύεται από ευρωπαϊκά όργανα ο Δήμαρχός τους.
Βέβαια, μπορεί κάποιος Γιαννιώτης να μου απαντήσει ευθέως και να μου πει ότι τόσα μπορούσαν και τόσα έκαναν! Αυτά όμως τα τετριμένα και συνηθισμένα από το παρελθόν φτάνουν για να λύσουν τα τωρινά προβλήματα της πόλης και να δημιουργήσουν ελπίδα για τις προκλήσεις των εξελίξεων;
Οφείλω εν μέρει να συμφωνήσω με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καινούρια ταυτότητα της πόλης. Γιατί ένας δημοτικός άρχοντας μιας ιστορικής πόλης, με τόσο κόσμο, με πλούσιο παρελθόν, σε αξιοζήλευτη για την εποχή μας γεωγραφική θέση και με σπουδαία ιδρύματα, οφείλει να βλέπει μακριά και να είναι έτοιμος για τα μελλούμενα.
Αλλά ταυτόχρονα οφείλω στην αξιολόγηση του Δημάρχου μας να του αναγνωρίσω και δύο σημαντικές δράσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολούθησε και πέτυχε να βάλει οριστικό φραγμό στην κυριαρχία του Φίλιου, ο οποίος προ πολλού έπαψε να έχει διάθεση και δυνατότητα προσφοράς. Και το δεύτερο είναι το ότι βελτίωσε την καθημερινότητα των συμπολιτών με παρεμβάσεις σε κόμβους, πράσινο, πεζοδρόμια.
Αξιολογώντας όμως συνολικά το έργο της Δημοτικής Αρχής θεωρώ πως ο κ. Μπέγκας και οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Άνθρωποι επαγγελματίες οι περισσότεροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απόμακροι από τον αξιακό κώδικα του θεσμικού τους ρόλου. Γι’ αυτό και είναι γενικευμένη στον κόσμο η άποψη ότι ο Δήμαρχος απλώς υπογράφει και κουμάντο κάνουν κάποιοι άλλοι, γνωστοί και «επώνυμοι».
Τούτο μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, αν παρακολουθήσει σε ποιο γεωγραφικό χώρο του Δήμου εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και γίνομαι σαφέστερος: Στα Μάρμαρα στα τέσσερα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτε, ούτε μία καινούρια πέτρα, ούτε ένα λουλούδι, ούτε ένα αυλάκι. Όμως δεν συνέβη το ίδιο στην Ανατολή ή στην Πεδινή. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμαρχος στην πρόσφατη ολομέλεια της παράταξής του είπε ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια του αξιώματός του και λειτούργησε στη βάση της αρχής του «εμείς».
Ύστερα σε μεγάλα ζητήματα του Δήμου, η στάση της Δημοτικής Αρχής δημιούργησε απορίες και ύποπτα ερωτήματα. Για παράδειγμα, αντιδρά στην κατασκευή του δρόμου σύνδεσης της πόλης με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντας το έργο «φαραωνικό»! Αυτή η εκτίμηση είναι αποτέλεσμα πραγματικής αξιολόγησης του έργου ή πηγάζει από κάποιες σκοπιμότητες και πελατειακές αντιλήψεις; Και στο παρελθόν δοκιμάστηκαν ανάλογες και πανομοιότυπες συμπεριφορές.
Και κάτι ακόμη: Ο Δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια σχεδόν ποτέ δεν πήρε θέση στα μεγάλα πολιτικά και θεσμικά ζητήματα της χώρας. Δεν είπε τίποτα για τα Μνημόνια, για την περιστολή των πόρων, για τη φτώχεια, για τα Αγαθοεργά, για τα εθνικά και τόσα άλλα που άμεσα έχουν πληγώσει τους πολίτες. Ήθελε να είναι αρεστός στην Κυβέρνηση ή προτιμάει την ουδετερότητα ώστε να τα έχει με όλους καλά;
Προσωπικά θεωρώ ότι ένας δήμαρχος έχει υποχρέωση να καθοδηγεί, να αφυπνίζει και να αντιστέκεται σε πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, όταν αυτές βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών.
Άρα η ισορροπία σε δύο βάρκες είναι αδύνατη για κάθε δήμαρχο. Ευτυχώς ως τώρα δηλώνουν «υποψήφιοι δήμαρχοι» συμπολίτες που έχουν τα προσόντα να δημιουργήσουν συνθήκες χρήσιμες για τον Δήμο και με ορίζοντα πολύ μακριά από τα σύνορα της περιοχής του.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ