Μια μεγάλη πληγή…

on .

Στο «Στίγμα» της 10ης Δεκεμβρίου ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος κ. Παπαχρήστος γράφει ότι «για τους εξ Ηπείρου καταγόμενους μια μεγάλη πληγή είναι τα κληροδοτήματα των Ηπειρωτών ευεργετών», παίρνοντας αφορμή από τα όσα το Υπουργείο Οικονομικών «μαστορεύει» με το Ζάππειο Κληροδότημα.
Για μας όμως τους Ηπειρώτες που κατοικούμε εδώ στην «Εύανδρο Ήπειρο», ζούμε το δράμα της και υφιστάμεθα τις συνέπειές του, η πιο μεγάλη πληγή έχει να κάνει με τα Κληροδοτήματα των Ζωσιμάδων, του Γ. Σταύρου, του Γ.Τούλη και με τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων, τα οποία, σε αντίθεση με όλα τα άλλα Κληροδοτήματα της Ελλάδας, τα διοίκησε και τα διοικεί ακόμα και σήμερα, με αντισυνταγματικά και παράνομα διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων (Παγκάλου, Μεταξά και χούντας), η Μητρόπολη Ιωαννίνων, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.
Ως αποτέλεσμα, ο προηγούμενος Μητροπολίτης Θεόκλητος Σετάκης, με την ανεύθυνη και ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους, χρησιμοποιώντας τα πλούσια έσοδά τους σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν οι διαθέτες και επιβάλλει το Σύνταγμα της Χώρας (άρθρο109) να εξαφανίσει τις περιουσίες τους, να τα οδηγήσει σε χρεοκοπία και το χειρότερο όλων να δημιουργήσει και ένα χρέος που ανέρχεται στα 11.600.000 ευρώ, συνέπεια να κινδυνεύουν να χαθούν για την πόλη των Ιωαννίνων ακόμα και οι Σχολικές Περιουσίες τις οποίες οι Ευεργέτες μας δημιούργησαν με τους αγώνες και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής για να μορφώσουν τα σκλαβωμένα Ηπειρωτόπουλα, να βοηθήσουν στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου Γένους και στην εθνική του αποκατάσταση.
Και αυτό το έγκλημα διαπράττεται όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης με ευθύνη και συνενοχή της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου, η οποία όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να το αποτρέψει, αλλά αντίθετα παρενέβαινε κάθε τόσο για να το διατηρήσει, όπως συνέβη το 2013, με την ψήφιση του νόμου 4182/2013, με την οποία γελοιοποιήθηκε η νομοθετική διαδικασία και καταγγέλθηκε δημόσια από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για «αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις», προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το χρεοκοπημένο και εξαχρειωμένο -πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά- καθεστώς.
Απορώ δε πώς ο συμπατριώτης μας κ. Παπαχρήστος, ο οποίος, κάθε τόσο στα άρθρα του, αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην «Εύανδρο Ήπειρο», δεν το πήρε χαμπάρι.
Και το δράμα για μας τους Ηπειρώτες βρίσκεται στο γεγονός ότι, μαζί με τον σημερινό, τέσσερις Υπουργοί Οικονομικών, αρμόδιοι για να λύσουν αυτό το απλό θέμα -απλό γιατί σχετίζεται με τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα στην οποία ορκίζονται όταν αναλαμβάνουν τα αξιώματά τους και χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει Δημοκρατία- αν και ήταν Ηπειρώτες, δυστυχώς δεν έκαναν τίποτε. Και αυτό το δράμα γίνεται ακόμα πιο οδυνηρό, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο σημερινός Πρωθυπουργός κατάγονται και αυτοί από την «Εύανδρο Ήπειρο» και μάλιστα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, το θεωρούν καύχημα.
Έτσι όταν ακούσαμε το σημερινό Πρωθυπουργό να δηλώνει με τις προγραμματικές του δηλώσεις, το 2015, ότι «θα είμαστε η κάθε λέξη και η κάθε φράση του Συντάγματος, στο Σύνταγμα ορκιστήκαμε και το Σύνταγμα θα εφαρμόζουμε», πιστέψαμε πως με την «πρώτη φορά Αριστερά», κάτι θα γίνει. Του στείλαμε, λοιπόν, ως Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, συστημένη επιστολή, του υπενθυμίσαμε το θέμα και την υπόσχεσή του, αλλά μέχρι σήμερα απάντηση δεν πήραμε.
ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ