«Χρυσός» άνθρωπος…

on .

l Ποιος είδε το μπάρμπα – Θύμιο και δεν φοβήθηκε! Εξαγριωμένος, στο καφενείο της Άνω Ραχούλας, παρακολουθεί τις ειδήσεις.
- Ψυχανώμαλοι σκοτώνουν φοιτήτρια στη Ρόδο!
- Εργοδότης, χτυπάει με σιδερογροθιά ντελιβερά, επειδή… τόλμησε να αρρωστήσει! Θλίψη και αγανάκτηση…
«Φέρτε μου, ένα… κίτρινο γιλέκο και μια… βρεγμένη σανίδα», βροντοφώναξε, καθώς έδειχνε έτοιμος για όλα!
Πέρα όμως από τις ειδήσεις και τις πολιτικές συζητήσεις στο καφενείο του χωριού, γίνεται κουβέντα και για άλλα θέματα.
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, είναι αυτές που κρατάνε όρθια την Ελλάδα! (Άλλες πράξεις… την έστειλαν στο γκρεμό!). Η σωστή ελληνική οικογένεια, οι παραδοσιακοί γάμοι, τα οικογενειακά κειμήλια, «έδεναν» τα μέλη της!
Τώρα τελευταία, με αφορμή και την οικονομική κρίση, τα πράγματα άλλαξαν…
Στο καφενείο, λοιπόν, της Άνω Ραχούλας, οι θαμώνες «δίνουν μάχη» για μια… αριθμημένη θέση κοντά στην ξυλόσομπα, για να ζεσταθούν και να… αναπτύξουν τις θέσεις τους σε πολλά θέματα! (Καθώς στο σπίτι τους… απουσιάζει το πετρέλαιο θέρμανσης, ο περίφημος «μαύρος χρυσός»!). Ο κανονικός χρυσός… ξεπουλιέται!
Ο δεινός ρήτορας, μπάρμπα – Θύμιος, με τη μεγαλύτερη μόρφωση… τους αναλύει την τρέχουσα επικαιρότητα και ο μπάρμπα – Μήτσος τον παρακολουθεί με… ανοιχτό το στόμα!
Και ο μπάρμπα – Θύμιος, όντας παρατηρητικός, του είπε: «Μπάρμπα – Μήτσο, βλέπω πως σου λείπει το «χρυσό δόντι» που φαινόταν όταν χαμογελούσες. Τώρα, τι έγινε;»…
- Πριν ένα μήνα, μου το πήρε… ο Ριχάρδος! Είχα ανάγκη, δεν έβγαινε ο μήνας με την πενιχρή σύνταξη και πήγα στο ενεχυροδανειστήριο!
- Και με ένα «χρυσό δόντι», βγαίνει ο μήνας, με τόσα έξοδα;
- Όχι βέβαια, αλλά… έβγαλα και δύο δόντια χρυσά της γριάς, για… συμπλήρωμα!
- Και τώρα, τι θα κάνεις;
- Θα βολευτούμε… Έτσι κι αλλιώς… χαμογελάμε λιγότερο μ’ αυτά που περνάμε, οπότε δεν θα φαίνεται το… κενό στη στοματική κοιλότητα! Τρώμε λιγότερο, συνεπώς και τα… λιγότερα δόντια την κάνουν τη δουλειά! Και για τον άλλο μήνα… σειρά έχουν το χρυσό ρολόι και οι βέρες του γάμου!
- Ώστε ο Ριχάρδος θα «σου φάει» και τις βέρες, ένα κειμήλιο 60 χρόνων;
- Δυστυχώς, όλοι «ξεπουλάνε»!
- Τι να κάνουμε, δεν βγαίνει διαφορετικά…
- Όμως οφείλω να ομολογήσω πως ο Ριχάρδος μας συμπεριφέρεται άψογα! Πληρώνει καλά, έρχεται ο ίδιος στο χωριό και τα αγοράζει, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε εμείς! Είναι ένας… χρυσός άνθρωπος! (Όνομα και πράμα…).
Όμως, πριν από αυτόν, άλλοι μας έκαναν από νοικοκύρηδες, μπαντίρηδες! Δοξάστε τους!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης