Συμφωνούν… διαφωνώντας!

on .

• Κι εκεί που νομίζαμε πως τα πολιτικά πάθη στην Ελλάδα αμβλύνθηκαν, ήρθε γρήγορα η διάψευση… Το καφενείο του χωριού θύμιζε… Μόρια Μυτιλήνης!

Βέβαια, εκεί υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες και οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι! Ενώ στο καφενείο του χωριού είναι όλοι ημεδαποί, εκτός από δύο αλλοδαπούς, που εδώ και χρόνια έχουν ήδη ενσωματωθεί… Είναι όμως το «σαράκι» της πολιτικής κουβέντας και έτσι, αρκετοί είναι εκείνοι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά! (Το: δεξιός και αριστερός, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, να ξεπεραστεί…).
Και ενώ το σύνολο σχεδόν των θαμώνων είναι… μηδενικού εισοδήματος ή το πολύ συνταξιούχοι των 400 ευρώ, η λεκτική τους μάχη δίνεται, για το αν θα κατέβουν κι άλλο οι συντάξεις ή θα παραμείνου σταθερές! (από σταθερότητα, άλλο πράγμα…).
Οι δεξιοί, με… αδέξιο τρόπο αντιμετωπίζουν το θέμα.
Οι αριστεροί, καμώνονται για τις… αναμενόμενες επιτυχίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο! (Αστεία, αστεία… οδεύουν για το φθινόπωρο του ’19!). Και σ’ αυτή τη διαμάχη δεξιών και αριστερών, μπαίνουν ανάμεσα οι κεντρώοι θαμώνες, που τους… γλυκοκοιτάζουν και οι μεν και οι δε! Αυτοί είναι το… μήλο της έριδος!
Κι όμως, είναι οι πιο αδικημένοι… Το κόμμα τους κυβέρνησε για πολλά χρόνια. Στην κυβερνητική τους θητεία, χόρτασαν… πεινασμένοι, διορίστηκαν απελπισμένοι, βοηθήθηκαν απολυμένοι! (Απέκτησαν και φωνή, που ήτανε «πνιγμένη»!).
Η μόνη επωδός των αντιπάλων, ήταν πως αυτοί δανείστηκαν πολλά και χρέωσαν τη χώρα… (ενώ οι… υπόλοιποι, διόρθωσαν την κατάσταση…). Ασφαλώς έγιναν και λάθη και τιμωρήθηκαν γι’ αυτά. Οι ευεργετηθέντες αγνόησαν τα όποια καλά και γύρισαν την πλάτη στον… ευεργετήσαντα! Η Αριστερά «συμμάζεψε» ένα κομμάτι, δήθεν αγανακτισμένων κεντρώων ψηφοφόρων! (Για 30 χρόνια «αλώνιζαν» στην κεντροαριστερά και τώρα πήγαν, υποτίθεται, πιο αριστερά…). Ουδείς… άσφαλτος, που λέει και η Άντζελα! Η δεξιά, δεν τιμωρήθηκε για τα λάθη του παρελθόντος. «Ξέσπασε» ο κόσμος στο κέντρο και το διαμέλισε…
Είναι καιρός όμως να ανασυνταχθεί, γιατί την κεντρώα δύναμη την έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας! Αυτός ο χώρος, δικαιούται ένα μεγαλύτερο κομμάτι της «πολιτικής πίτας». Καθώς και άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν… πολλές πίτες, στα χρόνια της διακυβέρνησής τους! (Με λιγότερη… τιμωρία). Και σ’ αυτή τη διαπίστωση συμφωνούν… διαφωνώντας όλοι στο καφενείο… Άλλοι φωναχτά και άλλοι… ενδόμυχα! Όσο δε για την τελευταία κυβέρνηση, μας έβγαλε μεν από τα μνημόνια, αλλά… μας έβγαλε και την ψυχή!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.