Εορταστικά της Επετείου του ΟΧΙ

on .

- Αυτή η μέρα, αυτή η επέτειος, όπου κι αν είναι ο μέτοικος, ανασύρει από τον σκληρό δίσκο της μνήμης, όλα τα γεγονότα, διαχρονικά από τότε μέχρι σήμερα, δίπλα, ή κοντά ή μακριά, από τους τόπους που συνέβησαν, σαν σύνοικος ή επισκέπτης.
- Μένει πάντα στην κορυφή, μια εορταστική επέτειος του ΟΧΙ, η πρώτη επέτειος, στο Καλπάκι, το 1945, σε ένα χορτολίβαδο, σκαμμένο ακόμη από τις οβίδες και τις βόμβες του πόλεμου
- Και τα ανασυνθέτει, τα αναπαράγει, τα συγκρίνει κάθε χρόνο με τις επίκαιρες παρουσιάσεις,  και κάνει τη διαχρονική αξιολόγηση και κριτική, κάθε προγράμματος και εκδήλωσης.
- Και εφέτος, με τον καιρό να προσφέρει  η όψιμη καλοκαιρία, την ευκαιρία για έξοδο, τα βήματα οδήγησαν στην πάνω πλατεία για μια συμμετοχή στον εορτασμό της επετείου και στην παρακολούθηση της παρέλασης.
- Η πρώτη διαπίστωση ήταν μια ανέλπιστη  και πρωτοφανής συμμετοχή του λαού όλων των ηλικιών. Ο μέτοικος δεν θυμάται τόσο πλήθος σε προηγούμενες επετείους. Με δυσκολία έβρισκε κανείς μια θέση για καλή θέαση να παρακολουθήσει την παρέλαση. Και η κριτική έρχεται μόνη της. Τα τελευταία γεγονότα και τα τουρκικά ερεθίσματα διήγειραν το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, και η ανάμνηση του έπους του ‘40, ενίσχυσε τα εθνικά ανακλαστικά  μικρών και μεγάλων.
- Η μεσαία τάξη, οι νοικοκυραίοι και  οικογενειάρχες διατηρούν ανέπαφες τις αρχές και αξίες της παράδοσης. Δεν ακούει κανένας τι λέει η εξουσία, και πως εκδηλώνεται απέναντι στις παραδόσεις, για  ιστορία χωρίς Σμύρνη, χωρίς Ζάλογγο, χωρίς ΟΧΙ, χωρίς παρελάσεις και χωρίς τραγούδια μνήμης  δοξαστικά και εμβατήρια.
- Η υφυπουργός μας  θα κατάλαβε ότι ο λαός έχει μνήμη και αγρυπνεί. Θα είδε ότι οι μαθητές με υπερηφάνεια κρατούσαν την σημαία, η οποία ακόμη στη κορυφή του κονταριού  φέρει τον σταυρό της εκκλησίας μας. Και ακόμη θα άκουσε τις δύο φιλαρμονικές, Δήμου και Μεραρχίας που παιάνιζαν συνεχώς τα εμβατήρια και τα τραγούδια,  που ενισχύουν και σήμερα το ιστορικό φρόνημα του λαού, αλλά και τη θέση του σε αυτά που συμβαίνουν στα κρίσιμα προβλήματα του Έθνους μας.
- Τα εμβατήρια  «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και «Δεν θα την πάρουνε ποτέ τη γή των Μακεδόνων» εναλλασσόταν και στις δύο φιλαρμονικές. Επίσης και το εμβατήριο «είμαι ο  να, ο ναύτης του Αιγαίου» έφερνε την αύρα του Αιγαίου και τους αγώνες του Έθνους στη Θάλασσα.
- Με την ευκαιρία της παρουσίας της υφυπουργού Παιδείας στη θέση του τιμώμενου κυβερνητικού εκπροσώπου, θα ρωτούσε κανείς το πρώτο,  αν γνωρίζει τους στίχους αυτών των ΕΘΝΙΚΩΝ εμβατηρίων, και αν έχει μια απάντηση στο ερώτημα αν διδάσκονται αυτά στο μάθημα της μουσικής ή της Γυμναστικής στα σχολεία μας. Γιατί, είναι χωρίς διδακτικό νόημα να παίζονται τόσο επίμονα από τις φιλαρμονικές στις παρελάσεις  και στις εκδηλώσεις  των εθνικών επετείων. Και να λείπουν από την σχολική ύλη και ζωή.
- Οι εμπλουτισμένες παρελάσεις, με τις τοπικές ενδυμασίες, δίνουν, και διατηρούν δυνατό ένα μήνυμα, πως ακόμη η παράδοση έχει βαθιές ρίζες  στην ιστορία του Γένους.
- Και μια απορία για την παρέλαση και την πόλη των θρύλων και των Γραμμάτων. Των πολλών Γραμμάτων. Και του Μεγάλου Πανεπιστημίου μας.  Εντυπωσίασαν με την παρουσία τους στην παρέλαση, δύο τμήματα με τις   σημαίες και τις στολές  Κύπριοι και Κρήτες οι οποίοι ασφαλώς ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου μας. Οι Γιαννιώτες φοιτητές που είναι; Και γενικά που είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας. Να ξεχνούν, πόσοι φοιτητές έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους στο ΕΠΟΣ του ‘40.  Και πόσοι ήταν ακόμη σε οργανωμένους φορείς σε φάσεις του πολέμου εκείνου δίπλα στους μαχόμενους στρατιώτες;
- Τώρα, που μετά από 78 χρόνια συγκεντρώνονται τα οστά των πεσόντων στο πόλεμο εκείνο, που τόσο λαμπρά θέλουμε και δείχνουμε να γιορτάζουμε, και με τόσες προκλήσεις που δεχόμαστε σαν έθνος, θάπρεπε η Παιδεία μας να δίνει ένα άλλο πρότυπο γνώσης και αγωγής,  για μια συσπείρωση και συναντίληψη που χρειάζεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας.
- Και η επικαιρότητα της επετείου του ΟΧΙ, και η μεγάλη προβολή που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και η παρέλαση η οποία ήταν εντυπωσιακή, έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές φωνές για την Μακεδονία, με έντονο τρόπο το σύνθημα
«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».
- Αλλά από το σύνθημα  που έστειλε ο πιλότος πετώντας με εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κάτι έλειπε. Ο πιλότος ακούστηκε να λέει
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
ΓΙΑΤΙ   ΟΧΙ
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»;
- Είναι σίγουρο ότι ο πιλότος μιλούσε για τη μία και ελληνική Μακεδονία, έτσι όμως όπως το είπε, ήταν σαν σύνθημα των Σκοπιανών και τους βλέπουμε που όλο μιλάνε για σκέτη Μακεδονία και εννοούν  δική τους  όλη τη Μακεδονία.
- Να τελειώσει αυτή η περιπλάνηση με δυό στίχους από το εμβατήριο του «του ναύτη του Αιγαίου»
Είμαι ο να ο Ναύτης του Αιγαίου
Κρεβάτι έχω τα βαθιά νερά.

Αϊ Νικόλα  Αι Νικόλα βόηθα
Ο στόλος πάντα να νικά

Να προστατεύει την Ελλάδα
την Κύπρο κι όλα τα νησιά

Τόσο επίκαιρο όσο ποτέ
ΚΙ  ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος