Γιατί δεν έγινε στα Σύβοτα το Μουσείο Μήτση…

on .

Εκεί θα λειτουργήσει το «Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείο», αναφέρει ο Πρόεδρος του ομώνυμου Συλλόγου Γρηγ. Καλογερόπουλος...
«Κύριε Διευθυντά,
Στις 15 Οκτώβριου 2018 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ της Δευτέρας» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο: «Πώς ο Δήμος Ζίτσας κέρδισε ένα σπουδαίο Μουσείο από τη Θεσπρωτία» και με υπότιτλο, «Γιατί ο Δωρητής Μητσ. Μήτσης πήρε πίσω τα εκθέματα».
Μέσα σ’ αυτό το άρθρο το οποίο παραδόξως υπογράφεται υπό Η.Μ συν τοις άλλοις αναφέρεται ότι τα εν λόγω εκθέματα του κ. Μητσ. Μήτση είχαν μεταφερθεί στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Πράγματι αυτά τα εκθέματα είχαν μεταφερθεί στα Σύβοτα και παρέμειναν εκεί αποθηκευμένα στο νεόδμητο Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Επισκεπτών Τουριστών της Κοινότητας των Συβότων.
Όμως προηγουμένως, ο τότε Δήμος Συβότων δια της ομοφώνου Απόφασης 87/4-8-2008 είχε παραχωρήσει ολόκληρο όροφο του εν λόγω κτιρίου για την ίδρυση και λειτουργία του «Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων», συνέχεια της υποβληθείσης αίτησης από τον νομίμως ανεγνωρισμένο το 1995 Θουκυδίδειο Σύλλογο Συβότων.
Ωστόσο, οι πρωταρχικές ενέργειες στην τότε Νομαρχία Θεσπρωτίας για την ίδρυση του «Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων», όπως αναφέρεται και στο πεντάγλωσσο Ιστορικό Βιβλίο μας με τίτλο ΣΥΒΟΤΑ-SYVOTA, ανέρχονται από το 1975 και συνέχεια.
Κατά συνέπεια, όσον αφορά τα Σύβοτα, που αποτελούσε τον αντικειμενικό σκοπό να εκτεθούν τα εκθέματα του κ. Μήτση ορθώς αποφασίστηκε η απεμπόληση αυτών, καθότι την προτεραιότητα είχε το «Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείου Συβότων», που αποτελεί την αρχική Ιστορία της Κοινότητας των Συβότων, ύστερα από την μεγαλύτερη μεταξύ Ελλήνων, Κορινθίων, εναντίον Κερκυραίων, Ναυμαχία των Συβότων στην αρχαιότητα, η οποία έλαβε χώρα στην περιοχή των Συβότων το 433 π.Χ., εξ ου και η σημερινή ονομασία της Κοινότητας των Συβότων, με την ονομασία ΣΥΒΟΤΑ.
Ωστόσο προσωπικά τίθεται και το εξής ερώτημα: Εφ όσον ο κ. Μήτσης είναι Θεσπρωτός από το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, γιατί η γενέτειρα Πατρίδα του, το Πολύδροσο δεν αποδέχτηκε μια τόσο γενναιόδωρη προσφορά;
Δοθέντως δε του λόγου προστίθεται ότι το «Θουκυδίδειο Ναυτικό Μουσείου Συβότων» σήμερα, το 2018, είναι πλήρως επανδρωμένο με πολυάριθμα εκθέματα συσχετιζόμενα με την Ναυτική Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και ιδιαίτερα με τα αρχαία πολεμικά πλοία τις τριήρεις, με τις οποίες έλαβε χώρα και η ομώνυμη Ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ., όπου από τις 290 Τριήρεις που είχαν συμμετάσχει, οι 100 βρίσκονται σήμερα βυθισμένες στον υποθαλάσσιο χώρο των Συβότων, σύμφωνα με την περιγραφή της Ναυμαχίας των Συβότων που μας άφησε ο αρχαίος Ιστορικός Θουκυδίδης, Βιβλίο Α 44-55.
Τέλος ας αναφερθεί ότι τα εγκαίνια και λειτουργία για το κοινό του «Θουκυδίδειου Ναυτικού Μουσείου Συβότων» προβλέπεται να λάβουν χώρα αρχές του προσεχούς θέρους.
Μετά τιμής
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Θουκυδίδειου Συλλόγου Συβότων»