Η πρωταθλήτρια του Ελληνικού Πολιτισμού

on .

- Δεν θυμάται ο μέτοικος πόσες είναι οι «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» που έγιναν τα τελευταία 60 χρόνια. Πέρασαν όλες οι ιδεολογίες, και οι οδοστρωτήρες (ισοπεδωτήρες) της γλώσσας και οι ευκολίες των μαθητών, με τις εκπτώσεις του καθηγητικού έργου.
- Περιορισμοί της ύλης, νεωτερικότητες και εκμοντερνισμός, και πολλά άλλα που συνεχίζονται  κάθε φορά που αλλάζουν  κυβερνήσεις και υπουργοί. Και όλα αυτά γίνονται από τον κάθε «μπούλο», για να μετριούνται μετά από κάθε μεταρρύθμιση οι απώλειες σε γνωστική ύλη, και ο περιορισμός του λεξιλογίου των ελληνοπαίδων. Έτσι λένε οι «στατιστικές»!
- Παράλληλα, πολλοί τρομάζουν, όχι μόνο από τον περιορισμό του λεξιλογίου των νέων, αλλά και από τη «μόδα», ακόμη και των «ιθυνόντων» και «διαχειριστών τα δημόσια πράγματα, να χρησιμοποιούν ξένες λέξεις, περισσότερο για σπουδαιοφάνεια και λιγότερο από ακριβολογία.
- Όμως  οι νέες διαπιστώσεις, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, δίνουν τα πρωτεία  στην ελληνική γλώσσα, κάτι που ασφαλώς  θα ξαφνιάζει και τους διανοητές και γλωσσολόγους. Οι τελευταίες ειδήσεις στον τομέα αυτό αναδεικνύουν μόνιμη πρωταθλήτρια την ελληνική γλώσσα.
- Η ειδησεογραφία προβάλλει με εντυπωσιακούς τίτλους τα διαπιστωμένα αποτελέσματα της έρευνας: Επτά εκατομμύρια  μοναδικές ελληνικές λέξεις.
- Έλληνες επιστήμονες, και η ομάδα που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εξόρυξης δεδομένων από κείμενα 170  εκατομμυρίων ιστοσελίδων.
- Ο αριθμός των επτά εκατομμυρίων δεν αφορά διαφορετικές ρίζες αλλά διαφορετικές λέξεις.
- Δεν μπορεί να αναλυθεί σε αυτές τις γραμμές αυτό το επίτευγμα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν στο διαδίκτυο.
- Πριν από πολλά χρόνια ο μέτοικος είχε ακούσει από έναν φιλόλογο, ότι κάποιος Γερμανός μελετητής της Ελληνικής γλώσσας, είχε μετρήσει στον Ομηρο 28 λέξεις που έδιναν την περιγραφή του ωραίου.  Είναι επίσης γνωστό ένα κείμενο του Ζολώτα στα αγγλικά, όπου όλες οι λέξεις είχαν ελληνική  γλωσσική προέλευση, δάνειες  και σημαντικές.
- Αλλά και σήμερα, η ελληνική γλώσσα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες λέξεις,  και νέα γλωσσάρια εκφέρονται, σε διάφορες δραστηριότητες και τομείς επιστημών ακόμη και στην αργκό, ή τα «κονέκτ». Πίσω από όλες αυτές τις εκφάνσεις  της επικοινωνίας των ανθρώπων, βρίσκεται η ελληνική γλώσσα, και ο Ελληνικός πολιτισμός που τη δημιούργησε.
- Και δεν είναι μόνο η βασική έννοια μιας λέξης που έτσι κατασκευάζεται και κυκλοφορεί. Οι μεταφορικές έννοιες που αποδίδονται έτσι είναι πολλαπλάσιες. Και όχι μόνο οι απλές λέξεις αλλά και κάποιες νέες εκφράσεις που πλουτίζουν περισσότερο αυτά τα εκατομμύρια των ελληνικών λέξεων σαν  νέες και σύγχρονες.
- Μια μικρή επιλογή από αυτή την εποχή της ιστορίας της κρίσης και του σύγχρονου πολιτικού λεξιλογίου, έτσι για δείγμα. Που όλοι θυμούμαστε, με μερικές μάλιστα να μπήκαν στο εξαγόμενο λεξιλόγιο.
- Η λέξη «μ@λ@κ@ς», και οι παράγωγες  έγιναν διεθνείς. Μια λέξη της εποχής με διεθνή διαδρομή, και μάλιστα επίσημη είναι η «kolotouba»! Mια νέα λέξη της εποχής των μνημονίων είναι ο «μνημονιοσχίστης». Και στην ίδια εποχή παράχτηκε η λέξη «εξωπουκαμισάκιας». Η λέξη «στραβή» στην πολιτική πήρε καινούργια έννοια, στην πολιτική ηθική. Το ίδιο και η ψευδαίσθηση, η αυταπάτη, η Ιθάκη, το Καστελόριζο που κάνουν τον γύρο του κόσμου.
- Νέες έννοιες έχουν και οι συνδυασμοί λέξεων που μπήκαν στην ιστορία των μνημονίων, και εκπέμπονται από την «πρώτη φορά Αριστερά» με ιδιαίτερη σημειολογία.
- Μερικές  μάλιστα έχουν γίνει  ταυτότητες ιστοσελίδων, και σχολιασμοί στα τουίτερ.  Έτσι, για μια επιλογή  μνημονιακής εποχής να θυμηθούμε:
«στα τέσσερα», «ήπια προσαρμογή»,  «δίκαιη ανάπτυξη», «σκληρή διαπραγμάτευση», «ήτανε δίκαιο και έγινε πράξη»,  «αμέριμνη διακυβέρνηση», «στα τσακίδια»,  «ασύμμετρη απειλή», «τσάμπα μάγκας», «ηθικό πλεονέκτημα»,  και άλλα πολλά, που κάποιοι ειδικοί συλλέκτες  θα μπορούσαν να συνάξουν και να συντάξουν αρκετά από αυτά τα «γλωσσάρια» με τις ιδιαιτερότητες που τελικά,  είναι ένα μέρος της σφριγηλότητας της Ελληνικής γλώσσας, η οποία διαχρονικά συνεχίζει από την αρχαιότητα, να διατηρεί τα πρωτεία μέχρι σήμερα, και η αξία αυτή μελετάται πλέον με την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνική νοημοσύνη, και μπαίνει  μπροστά  σαν εργαλείο επικοινωνίας και πολιτισμού.
- Και για να μη είμαστε έξω και από την επικαιρότητα, και την τρέχουσα ιστορική   συγκυρία, και με λίγη «κακία», να πούμε: τι είπαν οι Σκοπιανοί στις διαπραγματεύσεις, για τις γλώσσες που μπήκαν στη συμφωνία των Πρεσπών; Αλλά και τι είπαν οι δικοί μας  για την «Μακεδονική» που κάθισαν να την συγκρίνουν με την Ελληνική;  Συγκρίνονται;
- Για μας, η εργασία αυτή που βραβεύτηκε σε ειδικό διεθνές συνέδριο, δίνει την ευκαιρία στους αρμόδιους  εκπαιδευτικούς φορείς, της Πολιτείας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, να αναστοχαστούν και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην Ελληνική γλώσσα, σαν μοναδική πολιτισμική αξία, και να μπεί στα ποικιλώνυμα και διαφημιζόμενα προγράμματα της «δια βίου μάθησης» των Ελλήνων, και όλων εκείνων «που μετέχουν στην ελληνική Παιδεία», και συγκροτούν  το «Γένος των Ελλήνων» κατά την ρήση του Ισοκράτη.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχιζονται…

 

ο μέτοικος