Η ανύπαρκτη ηθική της «αριστερής» κυβέρνησης!

on .

-  Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ,  Φιλόλογος - Συγγραφέας

Όλοι οι στοχαστές και οι φιλόσοφοι υποστηρίζουν ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που καθιερώθηκε στα πολιτισμένα κράτη ύστερα από τη Γαλλική Επανάσταση (1789) υπό κανονικές συνθήκες δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να βελτιώνεται ηθικά και ο πολίτης και στο σύνολό της η κοινωνία. Και αυτό συμβαίνει γιατί αποστολή μιας δημοκρατικής πολιτείας είναι να επιβάλλει τον σεβασμό σε αρχές και αξίες που προάγουν τις ανθρώπινες σχέσεις και υπηρετούν το γενικό καλό.

Δυστυχώς για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες ηλιτική εξουσία δε συγκινείται ούτε από τη λειτουργία των άλλων κρατών, ούτε από τις απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Τούτο επιβεβαιώθηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το τέλος των Μνημονίων. Ένα απέραντο θέατρο με απύθμενη υποκρισία και παραμυθένια σκηνοθεσία.
Τώρα είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαβάσει το έργο του Τόμας Μάγερ «Η πολιτική ως θέατρο». Με τον τρόπο που στήθηκε στην Ιθάκη και με τα όσα είπε, είναι πραγματικά δύσκολο ένας απλός άνθρωπος να διακρίνει πότε αυτός ο πρωθυπουργός λειτουργεί ως ηθοποιός και πότε κάποιος ηθοποιός παριστάνει τον πρωθυπουργό μας. Ξεπέρασε ο κ. Τσίπρας σε αλαζονεία και σε λαϊκισμό τον ηγέτη κάθε τριτοκοσμικής χώρας.
Τουλάχιστον έπρεπε κάποιος άνθρωπος των γραμμάτων να του αναλύσει στοιχειωδώς την Οδύσσεια, τους Κύκλωπες, τους Μνηστήρες, τις Σειρήνες, την Πηνελόπη και προπαντός να του πει ποιος είναι ο Καβάφης και τι θέλει να πει με την «Ιθάκη» του. Αλλά για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, το μόνο που έχει σημασία είναι να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να τον παραμυθιάσει, αρκεί να κερδίσει έστω και μία θετική γνώμη.
Γι’ αυτό και στην Ιθάκη έδειξε ο πρωθυπουργός ότι η ηθική δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εξουσία. Αναλγησία, ψέμα και υποκρισία παντού. Μίλησε ως κομματάρχης και ξέχασε ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Μίλησε μακριά από τον κόσμο, ψηλά σε μια κορυφή της Ιθάκης, για να τον δούνε οι Έλληνες από μακριά. Ίσως να μην κατάλαβε τι εννοούσε ο Οδυσσέας όταν είπε ότι θέλει να δει «καπνόν αναθρώσκοντα», από το παλάτι του κι ας πέθαινε.
Επιτέλους η ηθική απαιτεί από τους ηγέτες να σέβονται τον λαό, να του λένε την αλήθεια και να λειτουργούν ως συνεκτικοί δεσμοί. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παραμυθιάσει τους πολίτες, να διχάσει τον κόσμο και να προκαλέσει μίσος προς την αντιπολίτευση. Δόγμα του: «Ή εμείς ή οι άλλοι». Κρίμα, είναι τόσο νέος, 44 χρόνων και συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται η Ελλάδα σε εμφύλια κατάσταση.
Ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για τα δεινά που προκάλεσε στους Έλληνες με τις αυταπάτες του και τα ψέμματα. Φεύγει και αφήνει μονάχα συντρίμια παντού. Χρέη δυσθεώρητα, φτώχεια απροσμέτρητη, πλειστηριασμοί σε σπίτια λαϊκά, ανεργία, πρωτόγνωρη, ξενιτεμοί των νέων, προστασία εγκληματιών (π.χ. Κουφοντίνα), βαριά φορολογία, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια, 97 νεκροί από φωτιά...
Και όμως για τον Τσίπρα και τον Καμμένο τα Μνημόνια τέλειωσαν. Αλλά δεν μας είπε γιατί οι «θεσμοί – Τρόικα» ξανάρχονται στις 10 Σεπτεμβρίου; Ίσως ο πρωθυπουργός να μας περνάει για «χιμπατζήδες» και να πιστεύει ότι ο λαός είναι για τα πανηγύρια. Η κλεψύδρα του τελειώνει και ο κόσμος θα τον ανταμείψει, όπως ταιριάζει σε κάθε λαοπλάνο και λαϊκιστή. Οι αρχές της ηθικής θα πρυτανεύσουν και με τις συνδρομές της λογικής Τσίπρας και Καμμένος θα συνεχίσουν τον δρόμο προς την Ιθάκη, αφού δεν κατάλαβαν τι σημαίνει «Ιθάκη».