Τα μνημόνια, η Ιθάκη και η... μυθολογία!

on .

- Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

ΑΥΤΟ ήταν. Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα. Απαλλάχτηκε από την κηδεμονία και τις επιρροές των ξένων δυνάμεων. Θα ορίζει πλέον μόνη της τις τύχες της. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα αγαθά μιας νέας πορείας. Οι δυνάμεις της αντίδρασης και του σκότους ηττήθηκαν.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ; Μα τα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη! Αναμιγμένα με αρκετή δόση θράσους και μυθολογίας. Πολύ σωστά έπραξε. Άλλωστε, η μυθολογία είναι ο προσφιλής τομέας του και σε αυτόν κινείται όλα αυτά τα χρόνια. Απότότε που ήταν στην αντιπολίτευση, εν όψει εκλογών και όταν υπέγραφε το ένα μετά το άλλο τα μνημόνια.
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ υπέφερε από την πρωθυπουργική μπουρδολογία και ο δυστυχής Όμηρος θα αισθάνθηκε δέος μπροστά στις μυθιστορηματικές επιδόσεις του σύγχρονου Μυνχάουζεν. Συμπληγάδες πέτρες, η Σκύλλα με την Χάρυβδη, η Καλυψώ, οι μνηστήρες και η Πηνελόπη, ο Οδυσσέας με τον Μενέλαο. Όλα, μαζί και ο Καβάφης, επιστρατεύτηκαν για να μας πείσουν ότι τα βάσανά μας τελείωσαν.
ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ όμως; Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει Έλληνας που να μην το θέλει. Αλλά την ίδια ώρα που ο Τσίπρας απήγγειλε το "αφήγημά" του, οι δανειστές ειδοποιούσαν ότι οι εκπρόσωποί τους θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να ελέγξουν την πορεία των συμφωνηθέντων μέτρων.
ΕΤΣΙ θα πορευόμαστε μέχρι το 2060! Διότι μέχρι τότε η χώρα θα βρίσκεται σε αυστηρή οικονομική επιτήρηση. Για να εφαρμοστούν όλα όσα υπογράφηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Και οι μειώσεις των συντάξεων και η ασφυκτική εν γένει οικονομική πολιτική, που λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους επίδοξους επενδυτές.
ΣΥΝΕΠΩΣ η μνημονιακή πολιτική θα συνεχίζεται, κάποιες ανάσες ίσως πάρουμε, από τη φτώχεια μας όμως δεν θα βγούμε. Άλλωστε η δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς. Δεσμεύει τη χώρα μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο παραμένει απίστευτα υψηλό, δεδομένου ότι το πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης από τους ΣυριζΑνελ μας κόστισε 100 δις επιπλέον.
ΚΑΠΟΙΟΙ ανεγκέφαλοι ίσως σπεύσουν να πουν ότι θέλουμε τα μνημόνια. Δεν λέμε αυτό! Απλώς δεν πιστεύουμε τις πομφόλυγες του Τσίπρα και των "φευγάτων" συνεργατών του, που διψούν για την εξουσία πάση θυσία. Ότι πλέον επιδίδονται σε ύβρεις και προπηλακισμούς όσων διαφωνούν, δεν είναι αρκετά για μας κάνουν να αλλάξουμε γνώμη κι ούτε πείθουν τους πολίτες εν γένει, που ειρωνικά αντιμετωπίζουν τέτοιες φιέστες.
ΕΧΟΥΝ βλέπετε πικρή εμπειρία από διαβεβαιώσεις πολιτικών. Θυμηθείτε τον Γιώργο Παπανδρέου που πήγε στο Καστελόριζο για να μας πει ότι ζήτησε τη στήριξη του Δ.Ν.Τ, επιμένοντας πως ήταν για το καλό μας. Και έκτοτε η χώρα μπήκε σε μια περιπέτεια από την οποία δεν θα βγει. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Καραμανλής, που άφησε ανίκανους να κάνουν κουμάντο και τώρα ο Τσίπρας πήγε στη Ιθάκη, για να μας αναγγείλει το ...τέλος του περιπετειώδους ταξιδιού, που μάλλον τώρα αρχίζει!