Το κάστρο μας, θύμα της αδιαφορίας...

on .

- Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΧΑΣΟΓΙΑ

Η πόλη των Ιωαννίνων, η θρυλική πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει την ευλογία να διαθέτει κάποια μοναδικά διαμάντια φυσικής ομορφιάς. Ποιά είναι αυτά τα διαμάντια; Είναι το Κάστρο, η λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι μας. Περπατώντας στις γραφικές γειτονιές του ιστορικού μας κάστρου, παρατήρησα όλο το εξωτερικό τείχος του, όπου μετά λύπης μου διαπίστωσα ένα αποκαρδιωτικό θέαμα.
Σε όλο το μήκος και το πλάτος των τειχών του κάστρουέχουν φυτρώσει και αναπτυχθεί, εδώ και καιρό, άγριες συκιές, παρακλάδια πλατάνων, καθώς και διάφορα εποχιακά αγριολούλουδα. Το εν λόγω θέαμα αδικεί την όμορφη εικόνα του επιβλητικού Κάστρου και η θέα της εγκατάλειψης του, προκαλεί αρνητικά σχόλια ακόμη και από τους επισκέπτες οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας. Αναρωτιέται κάθε υπεύθυνος πολίτης γιατί η αδιαφορία ή ολιγωρία των υπευθύνων καθαριότητας οδήγησαν στο να έχει το Κάστρο μας αυτή την άσχημη εικόνα. (σ.σ. επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες). Η πόλη των Ιωαννίνων και οι πολίτες που ήταν «πρώτοι στα όπλα στα γρόσια και στα γράμματα», δεν πρέπει να γίνουν όμηροι της αδιαφορίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστραφεί η κληρονομιά μας. Η όλη εικόνα του Κάστρου αδικεί κατάφορα την όμορφη κατά τα άλλα πόλη μας.
Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών οφείλει να βρει τα μέσα και τον τρόπο ώστε να καθαρίσει το Κάστρο, όπως είχε γίνει και κάποια χρόνια παλαιότερα. Η ανάδειξη της εικόνας του, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και των ιστορικών μνημείων της πόλεως των Ιωαννίνων θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους μας.
Κλείνοντας, εύχομαι όπως σύντομα ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία και με όποιο άλλο αρμόδιο φορέα, δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και διορθώσει την κακή εικόνα του Κάστρου μας.