Τώρα, μετά την τραγωδία ΟΛΟΙ τα... ανακαλύπτουν ΟΛΑ!

on .

 - Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ,οικονομολόγος

 Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ταχύτητα των 90 κλμ / ώρα του αέρα, χάραξαν την κατεύθυνση. Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και οι δημόσιες υποδομές, προσαρμοσμένες στην αυθαίρετη πολεοδομική σύγχιση κατοικιών και οικισμών σε δασικές περιοχές και ρέματα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την τελευταία πράξη της τραγωδίας στο Μάτι της Ραφήνας.
Γνωστές οι συνέπειες και άγνωστη η συνέχεια πουάρχισε τον Αύγουστο του 2007 στην Πελοπόννησο. «Μαύρη νύχτα» ονομάστηκε τότε η εκεί καταστροφή. «Δημιούργημα των κυβερνήσεων, των μηχανικών της πολεοδομίας, της ΔΕΗ, της εφορίας αλλά και όλων των πολιτικών, που με στόχο την ψηφοθηρία» (ΤΕΕ Ελλάδος), γιγαντώνουν τις διαστάσεις των προβλημάτων στην χώρα. Προβλήματα που τρώνε την σάρκα ενός έθνους και παραβλέπονται χάρις στην αλχημική τακτική των κυβερνήσεων να μετατρέπουν την δική τους «οργανωτική ανικανότητα», σε ανικανότητα ατόμων που οι ίδιοι επιλέξανε.
Μια τακτική που λειτούργησε και στις φωτιές στις 23 και 24 Ιουλιου του 2018, με παραιτήσεις για την ικανοποίηση του λαϊκού συναισθήματος. Μια συνταγή φτηνού καθησυχασμού με σειρά αδυναμιών που μαρτυρούν την παντελή έλλειψη, ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας και την αδυναμία ενός τραγικού συντονισμού που στοίχισε ζωές, περιουσίες και την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη προς τον τόπο του.
Η φωτιά έπρεπε να σβύσει στην Πεντέλη! «Το σχέδιο εκκένωσης για το Μάτι δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της έλλειψης εντολής. Η φωτιά δεν αντιμετωπίστηκε σωστά όταν ξεκίνησε. Δεν κινήθηκαν άμεσα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες» (Iefimerida - Δήμαρχος Ραφήνας). «Αναλογικός και ψηφιακός ασύρματος δεν λειτουργούσαν. Αδύνατη η επαφή με το κέντρο λόγω βλάβης. Απενεργοποιημένο το νέο σύστημα και η επικοινωνία των αστυνομικών για το πως θα έπρεπε να κινηθούν, γινότανε μέσω κινητών τηλεφώνων. Συνέπεια, η άγνοια για τον εντοπισμό της φωτιάς! Πυροσβεστικά οχήματα που φτάνανε από Κινέτα δίχως νερό δεν μπορούσαν να ανεφοδιαστούν στο Μάτι, λόγω μη λειτουργίας των κρουνών» (Iefimerida - Γ.Βρ αστυνομικός).
Ο τραγικός απολογισμός της Ηλείας με την απώλεια των 70 ανθρώπων, τα 147 απανθρακωμένα χωριά, τις 30.000 ζώα, τα 870.000 στρέμματα δάσους, την στάχτη των 230.000 στρεμμάτων καλλιεργησίμων εκτάσεων, τα 180 καμμένα σπίτια, τα 350 και τις 224 αγροικίες με σοβαρές ζημιές και η στάχτη των 279 δεν συνέτισαν. Και ο αφανισμός στο Μάτι έγραψε μια νέα σελίδα στο βιβλίο της πολιτικής ανοργανωσιάς και της έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού.
Και ως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις μετά μια τραγωδία, όλοι γίνονται σοφοί και ανακαλύπτουν την τραγική έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού και την αναγκαιότητα ενός «ριζικού επανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας, που να περιλαμβάνει την τραγική εμπειρία των τελευταίων γεγονότων στην Ραφήνα, τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη και τις διαχρονικές παθογένειες αυτής της χώρας στον τρόπο που έχτισε τις πόλεις της» (Π.Σκ- Iefimerida) Ένας πολύπλοκος νέος σχεδιασμός με χρόνια ριζωμένες παραμέτρους, που απαιτεί την ριζική ανανέωση όλων των πόλεων της Ελλάδας. «Κακοδαιμονίες του παρελθόντος» θα έλεγε κανείς.
Το παρελθόν όμως είναι παρελθόν και δεν αλλάζει. Το δε ερώτημα του Γιάννη Μπούγια για το «Τις πταίει» στον Πρ. Λόγο της 06 Αυγούστου 2018, αποκτά τότε μόνον ουσία έως ότου βρεθεί ένας «Νέος Ηρακλής» που θα καθαρίσει την κόπρον, που επί χρόνια συσσωρεύτηκε σ’ αυτήν την υπέροχη Πατρίδα.