Φωνές λογικήςγια τις πυρκαγιές

on .

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΙΟΒΑ*

Θα παραβλέψω τους κρωγμούς, τις κραυγές και τα ουρλιαχτά, συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε κρίση και τραγωδία στον τόπο μας.
Όσοι σε τέτοιες στιγμές κραυγάζουν περισσότερο, είναι πάντα οι συνήθως ύποπτοι και υπεύθυνοι για τις τραγωδίες αυτές.
Ανάμεσα στους κρωγμούς και τις υλακές αυτές, σπάνιες οι ανθρώπινες φωνές της ηπιότητας, της λογικής και του μέτρου. Μια τέτοια φωνή χάρηκα από τις σελίδες του «Πρ. Λόγου» της Παρασκευής της 27ης Ιουλίου (ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ) του ε.α. Στρατηγού Γιάννη Δεβελέγκα. Διπλή η χαρά μου, γιατί ο αρθρογράφος είναι ο γιος του αείμνηστου αξιωματικού Βασίλη Δεβελέγκα (αν με έχουν πληροφορήσει σωστά) που είχα την τύχη να γνωρίσω, αφού υπηρέτησα «υπό τας διαταγάς του» ως έφεδρος ανθυποκτηνίατρος το μακρινό 1960 στο 24ο σύνταγμα στα Γιάννενα. Ήταν ένας ωραίος και μειλίχιος άντρας με τον οποίο η συνυπηρέτηση ήταν εύκολο να γίνει φιλία.
Χάρηκα λοιπόν τις επισημάνσεις του κυρίου Δεβελέγκα, για όλα τα σωστά που γράφει σε αυτές όπως: «Όλοι όσοι επισκεπτόμαστε την περιοχή που πιάνει από την Ραφήνα, το Μάτι, τον Άγιο Ανδρέα, ως τη Νέα Μάκρη, συζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, πως αν καμιά μέρα έπιανε φωτιά θα γινόταν απίστευτη καταστροφή». Επειδή έτυχε στο Μάτι να κατοικούν στενοί συγγενείς μου από τη δεκαετία του 1960, συχνά το επισκεπτόμουνα και εγώ και είναι όπως τα γράφει ο κύριος Δεβελέγκας. Και συνεχίζει ο αρθρογράφος: «Ωστόσο η κύρια αιτία που δεν λειτουργεί τίποτα σωστά σε αυτή τη χώρα είναι η ατιμωρησία. Κανείς δεν είναι ποτέ υπεύθυνος, κανείς δεν ελέγχεται, κανείς δεν λογοδοτεί... Δεν υπάρχουν υπόλογοι δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη που του αναλογεί όταν κάτι πάει στραβά» και ακόμα: «Αυτό το φαινόμενο ξεκινάει από πολύ ψηλά, από την πολιτική ηγεσία. Το θράσος και η αλαζονεία που διακρίνει τους πολιτικούς -κοινοβουλευτικούς ή μη- που τίθενται επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, αντλείται από την αντισυνταγματική νομοθεσία που τους θέτει στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η πηγή και η αιτία του κακού».
Μια ακόμη τέτοια φωνή, της λογικής και του μέτρου είναι και αυτή του Γιαννιώτη οικονομολόγου και συνεργάτη του «Πρ. Λόγου» Βασίλη Ασωνίτη πάλι στις «Επισημάνσεις» της εφημερίδας της Τρίτης 31 Ιουλίου με τίτλο «Επιτέλους να δούμε πως θα θωρακίσουμε τη χώρα!», που μεταξύ των άλλων γράφει: «Το θέμα της έλλειψης στρατηγικής και καταπολέμησης των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, που δεν περιορίζεται στα χρονικά όρια μίας κυβέρνησης. Είναι μια από τις πληγές των Νέων Ελλήνων με βαθιές ρίζες στην “Οργανωτική Ανικανότητα” που επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής της χώρας».
Στρογγυλές κουβέντες και μεγάλες αλήθειες. Από τις αλήθειες αυτές ας ξεκινήσουν οι κάθε φορά υπεύθυνοι, με μέτρα και παρεμβάσεις τέτοιες που να μην επιτρέψουν να εκδηλωθούν ξανά τέτοιες τραγωδίες.

* Ο Βασίλης Τζιόβας είναι Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Ζαγορίου (Ι.Λ.Ε.Ζ.)