Τελευταία ευκαιρία…

on .

Η τραγωδία της Αττικής με τους περίπου 90 νεκρούς και την τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή (2.500 κατοικίες κατεστραμμένες, εκατοντάδες καμένα αυτοκίνητα και τεράστια ζημιά στις υποδομές), αποτέλεσε ένα σοκ όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά και παγκόσμιο θα έλεγα. Τόσοι νεκροί άμαχοι σε λίγες ώρες ούτε στον πόλεμο της Συρίας δεν υπήρξαν.
Το σοκ αυτό σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό είναι μια ευκαιρία –η τελευταία ίσως- για την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα για την σωτηρία της. Μια αλλαγή νοοτροπίας κυρίως που σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει από μας, τον κάθε πολίτη αυτής της έρμης χώρας που θα πρέπει να τηρεί τους νόμους, να κόβει τα χόρτα στο οικόπεδό του, να μην πετάει τα σκουπίδια του όπου να 'ναι, να οδηγεί ακολουθώντας τον Κ.Ο.Κ., να περιμένει τη σειρά του στο νοσοκομείο. Ο πολίτης αυτός ταυτόχρονα θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές διαδικασίες (τη γειτονιά του, τους συλλόγους, τις παρατάξεις) ελέγχοντας τη διοίκηση και μαθαίνοντας να λειτουργεί ομαδικά και συλλογικά.
Στο πολιτικό επίπεδο είναι η τελευταία ευκαιρία –αφού αυτό δεν έγινε εφικτό μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και μνημονίων– να κάνει την αυτοκριτική του και την αυτοκάθαρσή του. Θα πρέπει να κινητοποιήσει νέους ανθρώπους σε ηλικία αλλά και σε ιδέες, γυναίκες, ανθρώπους που έχουν κάνει τη διαδρομή τους στην κοινωνία και να προχωρήσει σε ρήξεις με ότι στραβό έχει χτιστεί αυτά τα χρόνια αλλά και με τις συντεχνίες (κρατικού ή ιδιωτικού τομέα).
Ένας βασικός πόλος στην αλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι και η διοίκηση. Οι υπηρεσίες του κράτους είναι υπεύθυνες για την τήρηση των νόμων αλλά και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη. Το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί είναι το μεγαλύτερο.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε υποχρέωση και εμείς οι πολίτες να την επιδιώξουμε και να την πετύχουμε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το «σοκ και δέος» μετά το πένθος, ας είναι η αφορμή για την «ανάσταση» μας!
* Ο κ. Δημήτρης Πάνου είναι Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα».