Περί κουλτούρας ο λόγος!

on .

- Κάπου εδώ μπερδεύεται ο μέτοικος, για την επιλογή του επίκαιρου ακριβώς τύπου, της καθ ημάς γλώσσας στην περίπτωση, αν είναι, τα κουλτουριάρικα, τα κουλτουρικά ή η κουλτουριά, για όσα συνολικά σαν καλλιτεχνικά δρώμενα  ζούμε αυτή την εποχή.
- Και δεν ξέρουμε ακόμη, και πως λέγεται στα «Μακεδονικά» ο αντίστοιχος λόγος, γιατί σίγουρα, σύντομα θα μας έρθουν και τα «Μακεδονικά» τραγούδια και μοιρολόγια όπως μας είπε ο Τσίπρας από τις Πρέσπες. Η κουλτούρα της (Βόρειας)  «Μακεδονίας»!
- Αλλά, ας έρθουμε εις τα καθ ημάς,  μιας και υπάρχουν και ενδιαφέροντα πολιτιστικά στοιχεία, πέραν των πληθωρικών  κουλτουριάρικων εκδηλώσεων. Για την πόλη μας ειδικά, αλλά και στην άλλη Ελλάδα, αυτόν το μήνα έχουμε μια πληθωρική  παρουσίαση έργων,  με παραστάσεις αρχαίου δράματος  των μεγάλων δημιουργών της Ελληνικής Αρχαιότητας, και επικαιροποιημένων  κωμωδιών του μοναδικού Αριστοφάνη.
- Να μη το συσχετίσουμε με το άρθρο της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου μας «αναγνωρίζεται», μεγαλόψυχα,  η Ελληνική Αρχαιότητα σαν ……παραχώρηση συμβατική. Αν αντ΄ αυτού, και παρόλη την επιμονή στην ωραιοποίηση της συμφωνίας, θεωρήσουμε αυτήν την πληθωρική  αρχαιο-ελληνική  θεατρική παρουσίαση,  ως αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών, και ως συμπόρευση με τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μας, τότε  θα πρέπει να το θεωρήσουμε σαν ένα ισχυρό εθνικό μήνυμα, έγερσης και αναγέννησης  και ανόρθωσης του φρονήματος του λαού μας. Για να ξαναπεί ο ποιητής
Σαν την σπίθα κρυμμένη στη στάχτη……..
- Τοπικά μας τώρα, σχετικά με αυτές τις παραστάσεις αρχαίου θεάτρου, που γεμίζει το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, και το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στον λόφο, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα ΔΩΔΩΝΑΙΑ που οργάνωνε ο αείμνηστος Κώστας Φρόντζος πριν από 58 χρόνια στο θέατρο Δωδώνης,  με το κυρίαρχο σύνθημα να είναι:
«όσοι πιστοί προσέλθετε»,
    που γέμιζε το θέατρο, σαν λαϊκό προσκύνημα, και μια πρωτοφανή εθελοντική συνδρομή στη διοργάνωση των παραστάσεων.
- Ας μη πούμε, πώς τότε κάποιοι «προοδευτικοί»  κουλτουριάρηδες, της αριστερής σκέψης, περνώντας κάποιες ιδεολογικές φαντασιώσεις, υπονόμευσαν τα ΔΩΔΩΝΑΙΑ, με παράλληλες εκδηλώσεις που ξεθύμαναν και εξαερώθηκαν γρήγορα. Για να σβήσει τελικά αυτή η κορυφαία Ηπειρωτική πολιτιστική εκδήλωση όπως είχαν αναγνωριστεί τα ΔΩΔΩΝΑΙΑ του Κώστα Φρόντζου.
- Αλλά και το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στο λόφο, δημιούργημα και αυτό του Κώστα Φρόντζου, χτισμένο στις διαστάσεις του πρώτου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, αποτελεί και σήμερα ένα μεγάλο πολιτιστικό  απόκτημα της πόλης, και  μια κυρίαρχη σκηνή  για κάθε είδους εκδηλώσεις, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.
- Τώρα που πολλά πράγματα μετριούνται και «στατιστικά», μια αποδελτίωση  των διάφορων παραστάσεων και εκδηλώσεων  σε αυτό τον χώρο, θα μετρούσε την προσφορά του αείμνηστου Κώστα Φρόντζου στη πόλη των Ιωαννίνων και την πολιτιστική εικόνα της πόλης και της περιοχής.
- Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι αρχαιοελληνικές  πληθωρικές πολιτιστικές δράσεις που εμφανίζονται αυτή την εποχή.
- Μια εποχή που εξαφανίζονται από την Δημόσια Παιδεία τα ίχνη του Επιτάφιου του Περικλέους, η αναφορά του Μεγάλου Αλέξανδρου με το εκπολιτιστικό έργο της εκστρατείας, οι απελευθερωτικοί αγώνες του Έθνους, ο θρύλος του Ζαλόγγου, και η απενοχοποίηση της τραγωδίας της Σμύρνης κ.ά.
- Αυτή την περίοδο, της υποβάθμισης των αξιών και των ιστορικών καταβολών  του  Γένους, κυκλοφορούν σε ελεύθερη έκδοση ή σε ένθετα των εφημερίδων, μια σειρά από βιβλία τόσο της κλασσικής αρχαιότητας, της ιστορίας, του μεσοπολέμου,  που δίνουν το μέγεθος του ελληνικού πολιτισμού και της εδραιωμένης παράδοσης του λαού. Βιβλία σαν τα κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα, της Διάπλασης των Παίδων, τα Αναγνωστικά μιας εκατονταετίας που γαλούχησαν γενιές ελληνοπαίδων, είναι μια απάντηση σε όσα μηχανεύονται, οι κομισάριοι της ιστορικής λήθης, και οι ψεκασμένοι του τέλους της ιστορίας.
- Και όλες αυτές οι εκδόσεις, ιδιαίτερα τα ένθετα των εφημερίδων, φθάνουν και στην τελευταία βιβλιοθήκη. Την ίδια εποχή με αυτή την έκρηξη των εκδόσεων αυτών, σχεδόν έχουν εξαφανιστεί, όλες εκείνες οι αποκληθείσες «προοδευτικές»  και «μεταρρυθμιστικές» και «επαναστατικές» κινήσεις και κινήματα του μεσοπολέμου.  
- Δεν μπορεί ακόμη να αγνοηθεί ότι  οι στρατευμένοι άλλοτε  δημιουργοί του κινηματογράφου, με την αριστερή κονκάρδα, οι οποίοι γύρισαν πολλά σενάρια με εμφυλιοπολεμικά  θέματα, αγνοούνται από τις τηλεοράσεις που και αυτές πληθωρικά παρουσιάζουν παλιές κινηματο-γραφικές ταινίες της εποχής του 1950-1970 με   μεγάλη μάλιστα τηλεθέαση. Πλην της κρατικής βέβαια που συνεχώς δείχνει τον Άρη Βελουχιώτη από την ταινιοθήκη της. Ο μέσος Έλληνας, η μεσαία αστική τάξη,  οι νοικοκυραίοι,  αποτελούν ακόμη τον κορμό της Ελληνικής κοινωνίας, και οι αξίες ζωής  παραμένουν αναλλοίωτες.
- Η πολιτιστική κίνηση ακόμη και στην μικρή μας πόλη, με την μεγάλη ποικιλία των θεμάτων και της τέχνης που εκφράζουν, με μεγάλο εύρος  τάσεων, και νεωτερισμών, μπορεί να βγάλει το δικό της συμπέρασμα, τι απορροφά η λαϊκή σκέψη, και τι απορρίπτει ως «αχώνευτο». Τι είναι τέχνη, τι κουλτούρα, τι «κουλτουριάρικο»,τι σκέτη «κουλτουριά»
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…
ο  μέτοικος