Το κτίριο της Δομπόλη και η ιστορία του…

on .

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

Ο συντάκτης του «Πρωϊνού Λόγου» κ. Κώστας Αγόρης στο φ. της 5-7-2018 αναφέρεται σε  οκτώ σχόλιά του στο  ερειπωμένο σήμερα κτίριο της οδού Δομπόλη, το άλλοτε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «που δεν είναι ένα  απλό κτίριο», όπως υπογραμμίζει και επικροτεί την πρόταση των  αποφοίτων του ιδρύματος να  μετατραπεί σε  κέντρο μοντέρνας τέχνης.
Με την ευκαιρία αυτή, ας αναφερθούμε λίγο στην ιστορία του κτιρίου αυτού, το οποίο κτίστηκε αρχικά για τη στέγαση της Δημόσιας Τεχνικής Σχολής βοηθών εργοδηγών και στη συνέχεια φιλοξένησε τη Φιλοσοφική Σχολή.
Το 1960, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας ζητούσε από το Δήμο και άλλες αρχές της πόλης μας οικόπεδο για να οικοδομήσει σ’ αυτό κτίριο όπου θα στέγαζαν την παραπάνω Σχολή. Στο αίτημα αυτό του Υπ. Παιδείας ανταποκρίθηκε η Εκκλησιαστική Επιτροπή Περιβλέπτου, ύστερα από πατρική προτροπή του τότε Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ -του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και παρεχώρησε  με την αριθμ. 199/21-8-1961 απόφασή του 10,000  τ.μ τονίζοντας τα εξής: «Βεβαίως δια της παρ’ ημών παραχωρήσεως τοιαύτης εκτάσεως οικόπεδο η εκκλησία αποστερείται σημαντικής περιουσίας, αξίας άνω των δύο εκατομμυρίων, παρά ταύτα, τα οφέλη δια την παιδείαν και την πόλιν θα είναι πολλαπλάσια».
Το οικόπεδο αυτό είχε περιέλθει στην κυριότητα της εκκλησίας δυνάμει του  υπ αριθμ. 1857/29-9-1957 Συμβολαίου του Συμβολαιογράφου Σπ. Συγκούνα. Για την τεράστια αυτή δωρεά η Εκκλησία, στο συμβόλαιο παραχωρήσεως των 10.000 τ.μ. ζητούσε «όπως εις εμφανές εξωτερικόν σημείον των κτιρίων εντοιχιστεί πλάξ αποδεικνύουσα την δωρεάν και όπως η Σχολή  φέρει όνομα ευεργέτου της πόλεως». Φυσικά, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος όρος της δωρεάς τηρήθηκαν!
Έτσι, κατασκευάστηκαν τα πρώτα κτίρια στα οποία  στεγάστηκε η παραπάνω Τεχνική Σχολή  από το 1961 μέχρι το 1964, οπότε μεταστεγάστηκε  εκεί από τη Ζ.Π. Ακαδημία η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου μας. Φυσικά χτίστηκαν στο τεράστιο αυτό οικόπεδο δεκάδες κτίρια συνολικού εμβαδού 16.000 τ.μ. και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τη μεταστέγαση του Πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολη σε οικόπεδο  3,450 στρεμμάτων που και αυτά τα παρεχώρησε για το σκοπό αυτό η Εκκλησία (η Ιερά Μονή Δουρούτης).
Μετά τη μεταστέγαση του Πανεπιστημίου, τα κτίρια της οδού Δομπόλη παρέμεναν στο μεγάλο τους μέρος αχρησιμοποίητα, εκτός από το τμήμα του στο οποίο στεγάστηκε το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής.
Το 1996 (22-7) η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με πράξη της  παρεχώρησε το κτίριο  στην Α και Β Δ0Υ και σε άλλε υπηρεσίες που καμιά σχέση δεν έχουν με την Παιδεία. Έτσι, το κτίριο των 16.000 τ.μ. παραχωρήθηκε για τις παραπάνω υπηρεσίες, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί για σχολική χρήση και μετά την απόφαση αυτή η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου προέβη παράνομα στη μεταβολή των όρων δωρεάς του οικοπέδου και υφίστατο  λόγος ακύρωσής της.
Το δίλημμα για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Περιβλέπτου ήταν μεγάλο γιατί μιλάμε για 10.000 τ.μ., των οποίων η αντικειμενική αξία ήταν τεράστια. Αποφασίστηκε προς στιγμήν να ασκηθεί από την Εκκλ. Επιτροπή αγωγή στο  πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων διεκδικήσεως των κτιρίων, όπως συμβούλευαν έγκριτοι νομικοί της πόλης μας λόγω παραβιάσεως εκ μέρους του δημοσίου του σκοπού για τον οποίον εγένετο η δωρεά. Παρά τη θετική γνωμάτευση εγκρίτων  νομικών για το αίσιο αποτέλεσμα της αγωγής, επεκράτησε η άποψη, όπως και κατά την εποχή της δωρεάς του οικοπέδου, ότι «ναι μεν ο Ναός αποξενούται μεγάλου περιουσιακού στοιχείου, πλην όμως το γενικότερον συμφέρον της πόλεως και των κατοίκων συνηγορούν στην μη άσκηση ανατρεπτικής αγωγής».
Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του  πάνω οικοπέδου στο οποίο χτίστηκαν κτίρια 16.000 τ.μ. και άρχισαν να στεγάζονται  από τις 24 Δεκεμβρίου του 2006 η Α και Β, Οικονομική Εφορία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου
Δεν περιμένει βέβαια η Εκκλησία Περιβλέπτου από τις Υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα στο κτίριο αυτό να δώσουν στο κτίριο όνομα ευεργέτου της πόλης  μας, όπως προέβλεπε το δωρητήριο συμβόλαιο του οικοπέδου, αλλά τουλάχιστον ας αναρτήσουν σε εμφανές  εξωτερικό  σημείο του κτιρίου μια μαρμάρινη πλάκα που να γράφει ότι «το οικόπεδο των 10 στρεμμάτων είναι δωρεά του Ιερού Ναού Περιβλέπτου». Θα είναι και αυτό μια αναγνώριση.