Ήταν απούσα…

on .

Πόσες σοφές κουβέντες δεν έχουν πει οι αρχαίοι Έλληνες κι όμως ελάχιστες από αυτές… εφάρμοσαν οι νεοέλληνες! Από τη μια, θέλουμε να λέμε πως είμαστε συνεχιστές του αρχαίου πνεύματος, όμως είμαστε πολλές φορές εραστές της ελάσσονος προσπάθειας, αλλά και του… οινοπνεύματος!
Πίνοντας ένα ποτήρι κρασί «χτίζουμε», «γκρεμίζουμε», «δαι­μο­νο­ποιούμε», «επιθυμούμε»!
Ο ιστορικός Θουκυδίδης είπε: «Με την επιθυμία, ελάχιστα πράγματα επιτυγχάνονται, ενώ με την προνοητικότητα και την προσπάθεια, πάρα πολλά».
Πολλές επιθυμίες ευδαιμονισμού, θέλησε να ικανοποιήσει ο νεοέλληνας, αλλά δεν του «βγήκαν…».
Με χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο, θέλησε τις τελευταίες δεκαετίες να αλλάξει… κατηγορία ζωής, να γίνει χλιδάτος και μοδάτος! (Σπορ; Δανεισμός, φοροδιαφυγή, υποκουλτούρα…). Παρακολουθώντας από τις… παραλίες, την κίνηση του Χρηματιστηρίου, όντας αδαής, αλλά και αδρανής, θέλησε να… πλουτίσει «παίζοντας»! (Τι;).
Επιθυμούσε… να δεκαπλασιάσει τις οικονομίες του, αγνοώντας… τον κανόνα των τεσσάρων πράξεων της αριθμητικής, ότι δηλαδή πέρα από την πρόσθεση και τον… πολλαπλασιασμό, υπάρχει η διαίρεση και… η αφαίρεση!
Έτσι, οι επιτήδειοι του «έκλεψαν» το πορτοφόλι, δίνοντάς του «χαρτιά» και ενώ νόμιζε πως κρατούσε «άσσο στο μανίκι του», ο ίδιος… έμεινε στον άσσο! (Μεγάλες οι προσωπικές του ευθύνες, αλλά και των, τότε, κυβερνήσεων!). Στη συνέχεια, με σωρεία οικονομικών ατασθαλιών και άλλων, μας χτύπησε την πόρτα, η χρεοκοπία! Και φτάσαμε στο σημείο, ενώ ο νεοέλληνας ψήφιζε κυβερνήσεις για… το καλό του, αυτές, αναγκαστικά, να ψηφίζουν μνημόνια για… το κακό του!Και έτσι, οι… επιθυμίες όλων άρχισαν να εξανεμίζονται. Των μεν πολιτών να ευδαιμονίσουν, των δε πολιτικών να κυβερνήσουν! (Σε βάθος χρόνου τετραετίας, όχι διετίας…).
Πού ήταν λοιπόν η προνοητικότητα όλων; Η προνοητικότητα ήταν απούσα, τόσο από πλευράς πολιτών, αλλά κυρίως των κυβερνήσεων! Ήταν απούσα σε θέματα οικονομίας, ανεργίας, υγείας και παιδείας!
Πρωτίστως της παιδείας, γιατί αυτή είναι η βάση θεμελίωσης μιας υγιούς κοινωνίας, που προνοεί, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.