Οι ξένοι επενδυτές και οι «σωτήρες»…

on .

Σε τακτά  χρονικά διαστήματα, παρουσιάζονται και μεγαλοποιούνται η εμφάνιση, η συνάντηση ξένων «επενδυτών» - ολιγαρχών εγώ θα έλεγα, που συζητούν με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους μας.
Στα εννιά χρόνια της μεγαλύτερης εν καιρώ ειρήνης οικονομικής κρίσης, η οποία φτωχοποίησε το 80% του πληθυσμού της χώρας, έχουν παρελάσει ουκ ολίγοι εν δυνάμει «επενδυτές», αλλά αποτέλεσμα, ουσία Μηδέν! Δεν βρήκαν τις ευκαιρίες που περίμεναν ή θα περιμένουν λίγο ακόμα μέχρι την πλήρη εξαθλίωση της χώρας, για να αναλάβουν δράση, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη ή να τα πάρουν «τζάμπα» (μπίρ παρά), ότι θα έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία;
Πριν από μερικές μέρες εμφανίστηκαν και στα Γιάννενα Κινέζοι, είχαν συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και λοιπούς φορείς, για διάφορα θέματα όπως τουρισμός, βότανα και λοιπά τοπικά προϊόντα. Πολλοί λένε ότι έχουμε ανάγκη από ξένες «επενδύσεις» για να αυξήσουμε την  απασχόληση, να έχουμε δουλειές, να μειωθεί η ανεργία.
Δεν μας είπε όμως κανείς, κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση ή φορέας,  δεν τόλμησε να φτιάξει ένα πραγματικό (ρεαλιστικό) πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας! Αλλά πώς να το πουν; Αφού δεν έχουν κάνει το στοιχειώδες!
Δηλαδή, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρώτα, μετά η κεντρική εξουσία, θα έπρεπε να κάνουν μια πλήρη απογραφή (τώρα που υπάρχει και τεχνολογία) σε κάθε χωριό, πόλη και περιφέρεια, του τι παραγωγή υπήρχε, τι προϊόντα παρήγαμε, τι ποικιλίες προϊόντων υπήρχαν και μετά οι άριστοι οικονομολόγοι μας, επί το έργον, να συντάξουν την μελέτη και το δεκαετές πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και επιβίωσης, σωτηρίας της πτωχευμένης χώρας μας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, ξέχασαν πολύ γρήγορα το περίφημο «πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης», αρκέστηκαν στις πολυδιαφημιζόμενες «φιέστες» ή τα επονομαζόμενα «αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια» που διοργάνωσαν και ακολούθησαν την πεπατημένη, δηλαδή τη διατήρηση και συνέχιση διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης και όχι την ανατροπή της που ήταν το ζητούμενο.
Τα πράγματα είναι απλά. Η χώρα μπορεί να ζήσει, να επιβιώσει και μάλιστα με τέτοιες άριστες κλιματολογικές συνθήκες που έχει, ήλιο και θάλασσα, με την οργάνωση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής, με τον τουρισμό και την καινοτομία. Αυτά είναι όλα!
Άποψή μου και πιστεύω μου είναι ότι δεν υπάρχουν Σωτήρες. Εάν δεν μπορούμε εμείς, μόνοι μας και πρώτα από όλα τοπικά να σωθούμε, δεν θα μας σώσει κανείς, ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Ρώσοι, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους μας για να αναγκάσουμε την κάθε «βολεμένη» εξουσία, τοπική και κεντρική, να αλλάξει πορεία μαζί με το λαό, να το καταλάβει ότι έχει υποχρέωση, ότι είναι επείγον να πείσουμε τους άνεργους νέους μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή στον τόπο τους, όχι βέβαια με τους σημερινούς ληστρικούς, αντιπαραγωγικούς φόρους και νόμους, που επιτάσσει πολλές φορές η Ε.Ε. και σαν καλός μαθητής υπακούει η κυβέρνησή μας, ενώ βλέπει ότι έχει καταστραφεί η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας μας.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση αυτή, είναι ηλίου φαεινότερο, το βλέπουν όλοι και δεν κάνουν τίποτα, δυστυχώς και έτσι μοιραία θα έλθει η πλήρης εξαθλίωση του λαού!
Εάν δεν μπορούν οι από τα πάνω, η εξουσία, η μόνη λύση που απομένει είναι εμείς οι από τα κάτω να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και συλλογικά, δημοκρατικά, να δημιουργήσουμε νέες κοινότητες, συλλογικότητες και να αυτό - οργανωθούμε για να εξασφαλίσουμε, να σώσουμε το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και ημών όσο ζούμε!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ