Και το όνομα αυτής, ήταν… «Ανδρέας»!

on .

Πριν από 105 χρόνια, στις 13 Φεβρουαρίου 1913, απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα από τους Τούρκους. Το γεγονός τούτο, της απελευθερώσεως, δηλαδή, μετά από 483 χρόνια, γιορτάστηκε με δάκρυα και ξέσπασμα ανείπωτης χαράς. Οι Γιαννιώτες τότε, άνθρωποι σοβαροί, πονεμένοι, ευγνώμονες και νουνεχείς, για να τιμήσουν τον απελευθερωτή Διάδοχο του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνο, Διοικητή των στρατευμάτων μας, πήραν την απόφαση να δώσουν
τ’ όνομά του στην κεντρική τους και μοναδική τότε, πλατεία, που δεν ήταν άλλη, παρά ο χώρος, που εκτείνεται σήμερα μπροστά στο παραδοσιακό κτήριο της VIII Μεραρχίας μας. Έτσι η πλατεία ονομάστηκε «Διαδόχου Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού».
Τούτο, όμως, δεν έμελε να κρατηθεί για πάντα. Γιατί, με την πάροδο των δεκαετιών, αφίχθη, εξ Αμερικής, ο σοσιαλιστής των σοσιαλιστών «δόκτωρ Ζιβάγκο», ο οποίος κατατροπώσας στις εκλογές του 1981 την «επάρατο» δεξιά, αναλαμβάνει, πλέον, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τα ηνία διακυβερνήσεως της χώρας.
«Βυθίσατε το Χόρα»!
Τότε ήταν, που κάποιοι απ’ όλους εκείνους τους παραλιγδωμένους και έντριχους συμποσιάζοντες, σκαρφίζονται και τον εκδημοκρατισμό της πλατείας μας. Ορμούν, λοιπόν, οι πράσινοι αλιγάτορες, κατά πάνω της και με κραυγές και ξεφωνητά, όπως «ούρα, ούρα» (ζήτω, στα ρωσικά), «Τρούμαν ζεις εσύ μας οδηγείς», ανατρέπουν από την εντοιχισμένη πινακίδα, τον ελευθερωτή Διάδοχο Κωνσταντίνο, ως γόνο της αστικής γαλαζοαίματης νομενκλατούρας και η ΠΑΣΟΚική νομενκλανούρα που ακολουθούσε χρίζει ως νέον ελευθερωτή, ποιόν άλλον, παρά τον κομαντάντε, Άντριου! Όνομα, που, δυστυχώς, η πλατεία μας διατηρεί έως σήμερα, ήτοι, πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου.
Ένας χορωδός της απάτης και του ψεύδους, που το αναπάντεχο άδραγμα της εξουσίας και, κυρίως, ο αγύρτικος τρόπος διαχειρίσεώς της, έφεραν διαχρονικά τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και της παγκόσμιας απαξίωσης. Τι ζήλεψαν, ύστερα, οι Γιαννιώτες από έναν αμερικανοτραφή αριβίστα, ώστε να θέσουν τ’ όνομά του επί της πλατείας μας;
Πλέον τούτων, και για να έχουμε μια πλήρη ταυτοποίηση της οικογενείας του, γνωρίζουν οι Γιαννιώτες το ποιόν του παππού του, Πολωνοεβραίου αξιωματικού, Σιγιμούνδου Μινέικο, που υπήρξε γνωστός αρχαιοκάπηλος της περιοχής μας; Διενεργούσε παράνομες ανασκαφές στους αρχαιολογικούς μας χώρους της Δωδώνης και της Πασσαρώνας, οικειοποιούμενος τα πλούσια ευρήματά τους. Μάλιστα, μέρος από αυτά τα τιμαλφή τα προσέφερε ως προίκα στους γάμους της μεγάλης του κόρης, λες κι όλα αυτά προέρχονταν από τα αμπελοχώραφα του πατέρα του, (Πρακτικά Α’ Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, Ιωάννινα έτος 2015, τόμος Β’, σελίδες 596, 597, 599, 603, 609, 612, 613).
Ως πότε τούτος ο εξαπατημένος λαός θα εμπαίζεται και θα λοιδορείται από τα μίσθαρνα αυτά και αήθη πολιτικά υποκείμενα, που κατασπάραξαν την οικονομία της χώρας, δίχως γι’ αυτό το οικονομικό τους έγκλημα να κουβαληθούν στην ποινική δικαιοσύνη;
Κι όχι μόνον δεν εκλήθησαν να λογοδοτήσουν, λες και η χώρα κατοικείται από κάφρους, αλλά, τουναντίον, κατόρθωσαν κι’ όλας να κρατήσουν και ποσοστά δημοφιλίας ή υστεροφημίας, φαινόμενο που εντοπίζεται, στη χαμηλή κοινωνική διαστρωμάτωση και στους καλοταϊσμένους από χθες με λεφτά που έκαναν φτερά.
Και δυο απλές ερωτήσεις:
− Ποιος έφαγε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο;
− Ποιος φοβάται τις ηγετικές μορφές της Εκκλησίας μας;

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΨΑΛΗΣ