Ο Γαβρόγλου δεν... έσπασε αυγά για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ηπείρου...

on .

Μελετώντας κανείς το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συγχώνευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο κατατέθηκε ήδη στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, μπορεί αβίαστα να κάνει μία βασική διαπίστωση: Ο Κ. Γαβρόγλου δεν… έσπασε αβγά! Δεν τόλμησε, με άλλα λόγια, να κάνει εκείνες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για να αποκτήσει η Ήπειρος ένα ισχυρό και συνεκτικά δεμένο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ας πούμε, διαβάζει κανείς ότι τελικά στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργήσει Πανεπιστημιακό Τμήμα, όχι αυτό για το
οποίο είχε γίνει λόγος, αλλά Μετάφρασης και Διερμηνείας! Έτσι, ο Υπουργός δε… χάλασε χατίρι στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα και τους φορείς της που διαμαρτύρονταν.
Παράλληλα, αποδέχθηκε τις ενστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών και δεν ενέταξε σ’ αυτή το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας, το οποίο απομένει μόνο του σε σχολή! Όσο για την κυριότερη ανατροπή του σ/ν, αυτή δεν είναι άλλη από τη διάσπαση του Φ.Π.Ψ. με το Ψυχολογίας να γίνεται αυτούσιο Τμήμα και το υπόλοιπο να μετονομάζεται σε Τμήμα Φιλοσοφίας. Για το θέμα αυτό έντονες ενστάσεις έχουν εκφραστεί τόσο από την Πρυτανεία όσο και από στελέχη του Φ.Π.Ψ., οι οποίες τελικά δεν εισακούστηκαν!
Κάπως έτσι λοιπόν, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τέσσερις νέες Σχολές με τις τρεις (Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας και Μουσικών Σπουδών) να έχουν έδρα την Άρτα, ενώ η τέταρτη (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) έχει έδρα τα Γιάννενα,
Όσο για τα 11 νέα Τμήματα, τα πέντε έχουν έδρα τα Γιάννενα (Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Ψυχολογίας και Μηχανολόγων Μηχανικών), τα τέσσερα την Άρτα (Μουσικών Σπουδών, Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας και Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής), ενώ από ένα παίρνουν Πρέβεζα (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) και Ηγουμενίτσα (Μετάφρασης και Διερμηνείας).
* * *
Όλη η Ήπειρος λοιπόν ευχαριστημένη, με την Άρτα πιο… πολύ και το μεγάλο στοίχημα θα είναι αν υπάρχει μέριμνα για να εξασφαλιστεί και το αντίστοιχο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των νέων Τμημάτων και Σχολών όταν προχωρήσει η συγχώνευση. Γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα! Ευχή όλων μας είναι όλα να κυλήσουν καλώς…
«Π.Λ.»