ΛΟΓΟΣ & ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

on .

Να πώς απαντά ο κ. Κώστας Παγανιάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Διστράτου Κόνιτσας, σε ρεπορτάζ του Κώστα Καλτσή

«Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας, αλλά και σε όσα ειπώθηκαν στα τοπικά μέσα ΜΜΕ από τον Κ. Ριζόπουλο, επειδή έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές και προκειμένου να μην δημιουργηθούν εντέχνως εσφαλμένες εντυπώσεις για μία καθαρά πολιτιστική δραστηριότητα, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Διστράτου, όπως και πολλοί άλλοι Σύλλογοι στην πατρίδα μας, θέλουμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα πολιτιστικά στοιχεία των προγόνων μας.
Με βάση αυτήν την ανάγκη αλλά και τον διακαή πόθο της νέας γενιάς να διατηρήσει την επαφή με την γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, και τις καθημερινές εκφράσεις των Ελλήνων Βλάχων αναλάβαμε την πρωτοβουλία ικανοποίησης αυτής της ανάγκης μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Η δράση μας αυτή με τίτλο "Μαθαίνουμε Βλάχικα"  ανακοινώθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης και έλαβε χώρα στις αίθουσες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας μιας και ο Σύλλογος δεν διαθέτει ανάλογους χώρους.
Η δράση αυτή μετεδίδετο ζωντανά μέσω των κοινωνικών δικτύων και σαφώς δεν είναι ενταγμένη, ούτε έχει χαρακτηριστικά επίσημης διδακτικής διαδικασίας. Έτυχε δε αποδοχής από το σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας και όχι μόνο. To ίδιο γίνεται και από πολλούς άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα.
Επομένως, ατυχώς και εσκεμμένως γίνεται προσπάθεια εμπλοκής του Κ. Περιφερειάρχη ή του Δήμαρχου Κόνιτσας σε δραστηριότητες ενός νομίμως υφισταμένου Πολιτιστικού Συλλόγου. Οι δε εκφράσεις όπως "Κρυφά Σχολειά" "Ύποπτες κινήσεις" "Ύποπτα σχέδια" "Σωστή ένταξη στην κοινωνία" κ.λ.π. αποτελούν φαντασιώσεις επικίνδυνες και διχαστικές, χρησιμοποιούνταν δε σε ανώμαλες περιόδους της πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας, συνιστούν δε  μεγίστη συκοφαντία σε βάρος ενός Συλλόγου με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και επίτευξης αλλότριων επιδιώξεων. Mπορεί να έχετε αρχίσει την προεκλογική περίοδο κ. Ριζόπουλε όμως μην αντικαθιστάτε την λογική με τον παραλογισμό»!

* * *

Να τι έγραφε ο Κ. Καλτσής στον «Π.Λ.» της περασμένης Παρασκευής (22/6/18) σε ρεπορτάζ από εκδήλωση του Σπ. Ριζόπουλου

Σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη, εξαπέλυσε την Τετάρτη από την Ηγουμενίτσα ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ήταν η τελευταία ομιλία του πρώτου κύκλου και έγινε σε μιά γεμάτη αίθουσα της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, όπου απηύθυνε  χαιρετισμό ο πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Θωμάς Πάντος, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Καχριμάνη για επιλεκτική προσωπική πολιτική και αδυναμία αντίληψης των μηνυμάτων της εποχής.
Να σημειωθεί ότι μήνυμα, με την ευχή για «καλή επιτυχία» στον αγώνα του, έστειλε και ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Για τα Βλάχικα…
Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ριζόπουλου, ότι στην περιοχή της Κόνιτσας διδάσκεται κρυφά η Βλάχικη διάλεκτος, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εν γνώσει όμως του Δημάρχου της Κόνιτσας και του Περιφερειάρχη, στον οποίο προσήψε την μομφή ότι, συν τοις άλλοις, επιχειρεί να διχάσει τους Ηπειρώτες και πως αυτό δεν θα το επιτρέψει. Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την απορία και τις επιφυλάξεις του για τον λόγο που γίνεται αυτό, προτείνοντας η διαδικασία να γίνεται με την έγκριση του αρμοδίου υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι οι Βλάχοι δεν είναι μειονότητα, αλλά Έλληνες, πατριώτες και αγωνιστές, με μεγάλη προσφορά.
Προτάσεις…
Στην ομιλία του εξ άλλου, επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει για την Ήπειρο και τη χώρα η σωστή ανάπτυξη του λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, δεδομένου και του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, καταθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη Θεσπρωτία, που είναι αφημένη στη μοίρα της, όπως είπε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με έμφαση και στα εθνικά θέματα, καταγγέλλοντας τις παραχωρήσεις στο Μακεδονικό, ενώ υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με την Αλβανία, με την προϋπόθεση η γειτονική χώρα να σεβαστεί στο ακέραιο τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.