Το καλοκαίρι εκείνο…

on .

Τελευταία, πολλά καλοκαίρια στη χώρα μας οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. (Η κλιματική αλλαγή, βλέπετε…).
Μερικές φορές υπάρχουν αφόρητοι καύσωνες, άλλες φορές συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά και χαλαζοπτώσεις… Εκείνο όμως το καλοκαίρι, του 2015, με τις «έντονες πολιτικές καταιγίδες», θα μείνει στην ιστορία!
Μία «μαθητευόμενη» κυβέρνηση που, παίρνοντας την εξουσία, νόμισε πως αυτομάτως θα αλλάξει τον κόσμο, λίγο έλειψε να τα… θαλασσώσει!
Με «θαλασσί πουκάμισο απ’ έξω» και με μαγκιά που έτρεχε απ’ τα μπατζάκια, πήγε να διαπραγματευθεί με την Τρόικα! Απέτυχε παταγωδώς…

Το τρίτο μνημόνιο (το… τρίτο ακάνθινο στεφάνι), που έφερε η νεοφερμένη αριστερή κυβέρνηση απ’ τις Βρυξέλλες, ήταν επώδυνο για το λαό και… πόνεσε πολύ!
Η δικαιολογία τους; Δεν ήξεραν, έτρεφαν αυταπάτες…
Η αριστερή κυβέρνηση λοιπόν, μετά το αρχικό φιάσκο, «τα πάντα εποίησε» προς τέρψιν των δανειστών και προς απογοήτευσιν των Ελλήνων πολιτών!
Όλο λοιπόν το πολιτικό φάσμα (δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί), στα μνημονιακά χρόνια ακολούθησαν τις σκληρές οδηγίες των Βρυξελλών, απαρεγκλίτως…
Αυτές οι κυβερνήσεις, διαδοχικά, αφού πρώτα βύθιζαν στην ανασφάλεια και τη φτώχεια το λαό, στη συνέχεια βυθίζονταν και οι ίδιες, πρώτα δημοσκοπικά και ύστερα εκλογικά!
Και ερχόταν ο… επόμενος!
Όλες βέβαια, προεκλογικά, στις διακηρύξεις τους, έλεγαν πως έρχονται να βελτιώσουν τα πράγματα και πρωτίστως να… χτυπήσουν το κεφάλαιο!
Αντ’ αυτού όμως, με τις πολιτικές τους, έκαναν το λαό να… χτυπάει το κεφάλι του! Το κεφάλαιο… ανέπαφο!
Και δεν νομίζω κανείς Έλληνας, αυτά τα 8 χρόνια των μνημονίων να είδε… διαφορές στη διαχείριση της εξουσίας! Όλοι έδειξαν στοιχεία… οσφυοκαμψίας στους οικονομικούς δυνάστες (δανειστές…), ενώ κάποιοι ιδιαίτερο… ταλέντο και στις κυβιστήσεις!
Και ο λαός, αμήχανος, …πεινασμένος, αρκετά οργισμένος και σφόδρα φορολογημένος, ψάχνεται να βρει το ρυθμό του και να ορθοποδήσει!
Κάνει το δικό του αγώνα, δείχνει την έντονη δυσφορία του για τη φορά των πραγμάτων… Αλλά γνωρίζει πως όλα… εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες, με ελληνικές υπογραφές βεβαίως…
Και απλά κάνει υπομονή, μη αποδεχόμενος άλλες τρέλες όπως αυτές του 2015, που η βουτιά της χώρας στο κενό αποφεύχθηκε, χάρις στις δυνάμεις της λογικής που βρέθηκαν στη Βουλή εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης