«Διαφωνώ μαζί σου, αλλά...»

on .

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

 ΞΕΡΕΤΕ τι θυμήθηκα; Τη ρήση του Βολταίρου, που είχα ως "έμβλημα" δίπλα στον τίτλο όταν εξέδιδα –επί εικοσαετία- την "Ελευθερία" : Διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου!
Το επικαλούμαι για να πω ότι το κάνει πράξη ο "Πρωϊνός Λόγος", τιμώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα και μάλιστα σε καιρούς που αυτό έχει τεθεί υπό διωγμόν -και τούτη η εφημερίδα φυσικά! Βεβαίως, θα πείτε, αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του Τύπου, αλλά η γενίκευση είναι ουτοπική.
Με την εφημερίδα έχω παλιούς δεσμούς, αλλά και πολλές διαφωνίες. Επί πέντε χρόνια εργάστηκα, πολύ νέος, ως αρχισυντάκτης της, μέχρι το 1979. Άρα λογικό είναι το συναισθηματικό δέσιμο. Υπήρξαν, όμως, και σφοδρές διαφωνίες και υπάρχουν ακόμη. Με τον Βασίλη Κουτσολιόντο σε πολλά θέματα είχαμε και έχουμε διαφορετικές απόψεις (και ενίοτε με σφοδρές συγκρούσεις), όπως και με τα παιδιά του που τον διαδέχτηκαν.
ΑΥΤΕΣ οι αντιθέσεις, όμως, δεν τους εμποδίζουν να φιλοξενούν και τις πλέον ...εκρηκτικές απόψεις -και τις δικές μου, που από κάποιους θεωρούνται ...εξτρεμιστικές! Η απόλυτη, δηλαδή, αποθέωση της ελεύθερης δημοσιογραφίας στην πράξη! Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είναι μικρόνοες ή ενοχλούνται από τη δημοσιοποίηση πραγμάτων που θα ήθελαν να κρύψουν και πολύ περισσότερο οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασκούντες εξουσία.
ΔΕΙΓΜΑ χαρακτηριστικό, που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, είναι οι αντιδράσεις από την συνέντευξη στον υπογράφοντα για τον "Π.Λ", του κ. Σπύρου Ριζόπουλου και από την απήχησή της. Γιατί την πήρε; Γιατί την δημοσίευσε; Ποιόν σκοπό είχε; Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος, που το θέμα απασχόλησε και την ηγεσία της Ν.Δ μέσω της... καλής θέλησης του νυν Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη και της περίεργης, τουλάχιστον, αντίδρασης του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της κ. Αυγενάκη.
 ΕΙΝΑΙ δουλειά της εφημερίδας να τα χειριστεί αυτά, αλλά εκείνο που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι και η συγκεκριμένη συνέντευξη υπηρέτησε μόνο την ενημέρωση,  το αγαθό της ελεύθερης έκφρασης και το δικαίωμα συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο ενός ανθρώπου που έχει θεμιτές φιλοδοξίες. Τόσο απλό είναι και ίσως γι’ αυτό δυσκολεύονται ορισμένοι να το κατανοήσουν! Όπως δεν μπορεί να τα αντιληφθεί αυτά και η Δημοτική Αρχή που δέχεται κριτική όπως και η κυβέρνηση για τα λάθη και τις παλινωδίες της.
••••••
ΘΑ κλείσω λέγοντας πως σίγουρα και για τούτες τις απόψεις θα έχει αντιρρήσεις ο "Π.Λ." και για λόγους μετριοφροσύνης που διακρίνει έκδοση και διεύθυνση. Γι’ αυτό και δεν είμαι τόσο σίγουρος αν έχουν και οι ίδιοι συνειδητοποιήσει, ότι ο "Π.Λ" είναι η μεγαλύτερη και η πλέον έγκυρη εφημερίδα, όχι πια μόνο στην Ήπειρο. Κι επειδή ακούω και διαβάζω κάποιες ανοησίες περί ...ίσης μεταχείρισης, θα επικαλεστώ την ρήση του Αριστοτέλη: "Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων"!