Να αξιολογηθεί η ποιότητα του νερού που πίνουμε!..

on .

  Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ*

 Ποιο είναι το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την διακοπή νερού στην πόλη μας; Το ότι οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έμειναν χωρίς νερό επί μία και μισή περίπου μέρα ή ότι διαπιστώθηκε πως μια γεώτρηση που τροφοδοτεί το αντλιοστάσιο της Κρύας, αντλούσε θολό νερό; Εγώ θεωρώ ότι το δεύτερο είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Κρύας, απ’ όπου γίνεται η ύδρευση μεγάλου τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων.                       
H ΔΕΥΑΙ μας διαβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε μετρήσεις ανά μία ώρα για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα. Οπότε, επειδή δεν οφείλεται το γεγονός σε  μια βλάβη η οποία θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε και μέσα στο πλαίσιο της διασφάλισης ότι, το πόσιμο νερό μας είναι απαλλαγμένο από επιβαρυντικούς μολυσματικούς παράγοντες, απαιτείται η επιτήρηση στον τρόπο διαχείρισης και εκτίμησης ενός υπαρκτού κίνδυνου. Πρέπει να διαπιστώσουμε σε τι οφείλεται αυτή η θολότητα του νερού.                                                                                                                     
Καταστάσεις επικινδυνότητας, περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν στην παρουσία κινδύνου στις πηγές υδροληψίας, απαιτούν ειδικές διαγνωστικές έρευνες για την αξιολόγηση των πηγών υδροληψίας και λήψη κατάλληλων μέτρων. Προβλήματα επάρκειας του πόσιμου νερού στο υδατικό διαμέρισμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων δεν εντοπίζονται προς το παρών, όμως με την ποιότητά του ίσως υπάρχουν προβλήματα.    
Η παρουσία θολότητας στο πόσιμο νερό και ειδικά στην πηγή του, μας υποχρεώνει σε συνεχή παρακολούθηση των ζωνών προστασίας των πηγών Κρύας, βελτίωση των υποδομών με έργα υδροληψίας για την άντληση πόσιμου ύδατος, έναρξη νέων ειδικών υδρογεωλογικών μελετών, ίσως πιο βαθειάς  γεώτρησης, ακόμη και αναζήτηση νέων πηγών πόσιμου νερού.                                                              
Και  θα ήθελα να επισημάνω ιδιαιτέρα, την σπουδαιότητα διενέργειας περιφερειακής ευρύτερης   αναγνώρισης της περιοχής υδροληψίας Κρύας, δεδομένου ότι κάθε εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας, ενώ η περιφερειακή αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων. Και η επιτυχία της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του θέματος, συναρτάται με την ανταπόκριση και το βαθμό συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε επαρκή ποσότητα και ικανοποιητική ποιότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας είναι υπόθεση της Πολιτείας, δηλαδή των Δήμων, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Κράτους. Και να μην ξεχνάμε ότι στόχος του Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτων είναι η αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης, η προστασία και η βελτίωση της κατάστασης των εσωτερικών επιφανειακών, των μεταβατικών, των παράκτιων και των υπόγειων υδάτων.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με ειδίκευση σε έργα υδραυλικών υποδομών.