Ποιος ο Δρόμος για το Πανεπ. Ιωαννίνων;

on .

• Το όραμα ενός Πανεπιστημίου είναι: να καθιερωθεί ως πρωτοποριακό Ίδρυμα που εστιάζει στη δημιουργία παράδοσης στην εκπαίδευση, την έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη), την καινοτομία και τη δια-βίου εκπαίδευση.
Για την προσέγγιση του οράματός του οφείλει να δημιουργεί ελκυστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, να ενισχύει την αλληλεπίδραση με την κοινωνία, τις διεθνείς συνεργασίες, την ενσωμάτωση της νέας πραγματικότητας στους προβληματισμούς του και να εστιάζει στην «αριστεία» σε όλες τις εκφάνσεις του.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.) η ίδρυση των τμημάτων του δεν ήταν αποτέλεσμα «συνολικής όρασης» της ανάπτυξής του, η ένταξή τους όμως έγινε μετά από έντονο προβληματισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας και με απόφαση της Συγκλήτου. Η πορεία τους δικαίωσε τις επιλογές.
Σήμερα η πολιτική ηγεσία, αγνοώντας την ακαδημαϊκή παράδοση, τους στρατηγικούς  σχεδιασμούς ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Ηπείρου, επιχειρεί  να χαμηλώσει το κύρος του Π.Ι,. υιοθετώντας  συμβιβασμούς ασύμβατους με το όραμά του.
Ένα πανεπιστήμιο δεν αντέχει σε τέτοιες εκτροπές...
Αν πραγματικά η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για την τόνωση του Π.Ι. μπορεί με λίγους οικονομικούς πόρους και με βαθύτερο προβληματισμό να ενισχύσει το έργο του, και μάλιστα σε περίοδο ισχνών αγελάδων..... Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν ένταξη νέων αυτοτελών γνωστικών αντικειμένων με τη μορφή ανεξάρτητων τμημάτων και μάλιστα τόσων, όσων ο κ. Υπουργός έχει ήδη εξαγγείλει! Επιπλέον, η έντονη γραφειοκρατεία που η πολιτική ηγεσία έχει επιβάλλει τον τελευταίο χρόνο στα πανεπιστήμια, αποτελεί πρόσθετη τροχοπέδη. Η διατμηματική συνεργασία στο Π.Ι. μπορεί να συμβάλει στην ένταξη νέων γνωστικών αντικειμένων αιχμής με τη διατμηματική λειτουργία προγραμμάτων σπουδών. Το υπάρχων δυναμικό και οι υποδομές είναι σε θέση να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Αν στην παραπάνω πρωτοβουλία δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση νησίδων αριστείας και τις ανθρωπιστικές σπουδές, ίσως υπάρχει ελπίδα το Π.Ι. να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Διαφορετικά θα ψάχνει το δρόμο του...

* Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής, Υποψήφιος Αντιπρύτανης για το Πανέπ. Ιωαννίνων