Οι συνταξιούχοι στο... στόχαστρο!

on .

Του ΚΩΝ/ΝΟΥ  ΖΗΚΟΥ, συνταξιούχου – τ. συνδικαλιστή

 ● Με αφορμή την κυοφορούμενη δραστική μείωση των συντάξεων από 1-1-2019 βάσει ψηφισθέντος νόμου από την σημερινή Κυβέρνηση, θα μου επιτραπεί να κάνω ορισμένες σκέψεις. Κατ΄ αρχήν αυτοί που ψήφισαν το σχετικό Νόμο φαίνεται ότι δεν διέβλεψαν σε ποια δύσκολη θέση θα φέρουν εκτός από τον εαυτό τους, αλλά και την κοινωνία, αρκεί που υπάκουσαν στα κελεύσματα των δανειστών. Οι επί μέρους περικοπές που έγιναν σταδιακά στις συντάξεις, από το 2010 και μετά ωχριούν μπροστά στην επικείμενη λαίλαπα που περιμένει τα «περήφανα γηρατειά» την επόμενη χρονιά.
Μπορεί να είναι απαίτηση της τρόικας, όμως τα δικά μας παλληκάρια που κοσμούν το Κοινοβούλιο δεν είχαν τη συναίσθηση του τι θα συμβεί με την εφαρμογή αυτού του επαίσχυντου αιτήματος; Κατά ένα μέρος είχαν φιμωθεί με το ότι η εφαρμογή θα άρχιζε από το 2019 και μετά. Δηλ. μετά την συνταγματική λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας. Οπότε εφήρμοσαν το «γαία πυρί μιχθήτω» Να που τα πράγματα ήλθαν ανάποδα και οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα την εφαρμογή του μέτρου.
Όμως ορισμένες σκέψεις θα έπρεπε να προβληματίσουν τα δικά μας παλικάρια και να πούν ότι – συναισθηματικά και μόνο- δεν μας ταιριάζει να καταστρέψουμε τους συνανθρώπους μας που εργάστηκαν μια ολόκληρη ζωή και βγαίνοντας στη σύνταξη βάσει θεσμοθετημένων νόμων και διατάξεων που συνέταξε ή ίδια η πολιτεία, να τους αναιρούμε όποια προσδοκία είχαν για μια αξιοπρεπή διαβίωση στο υπόλοιπο της ζωής τους. Ακόμα και τα γερασμένα άλογα δεν τα σκοτώνουν! Η δήθεν καταβαλλόμενη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης είναι απλώς «στάχτη στα μάτια» και τίποτε παραπάνω. Εδώ ισχύει απαράλλαχτα αυτό που λέει ο λαός «Γάτος γ… και γάτος σκούζει». Με τις υγείες μας. Ας προσέχαμε...
Είναι αξιοθαύμαστο το ότι μια αριστερή κυβέρνηση, χωρίς αιδώ και με ελαφρά τη καρδία θεσμοθέτησε τέτοιες οδυνηρές διατάξεις.
Οι περισσότεροι από τους σημερινούς συνταξιούχους ήταν μεροκαματιάρηδες που με ιδρώτα και αγωνία κατάφεραν να συγκεντρώσουν τ’ απαιτούμενα ένσημα για μια αξιοπρεπή σύνταξη. Μάλιστα η πολιτεία είχε θεσπίσει κατηγορίες ενσήμων, όπως βαρέα, ανθυγιεινά κ.τ.λ. ζητώντας από τον ασφαλισμένο για κάποια χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του να έχει συγκεντρώσει κάποιον αριθμό ενσήμων.
Όσον αφορά τους Δημοσίους υπαλλήλους, αυτοί εξαπατήθηκαν με τον εξής τρόπο. Με την ελπίδα ότι θα έπαιρναν κάτι παραπάνω στη σύνταξή τους, -μολονότι είχαν το δικαίωμα αποχώρησης- παρέμειναν για πάνω από 30 χρόνια σε ενεργό Υπηρεσία. Και έρχεται τώρα η πολιτεία και τα ισοπεδώνει όλα στην κυριολεξία. Τέρμα τα ανθυγιεινά, τέρμα οι 35ετίες. Όλοι θα πετσοκοπούν και ισοπεδωθούν το ίδιο.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συνταξιούχοι είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, που με το πενιχρό ποσό σύνταξης συντηρούν εκτός από τη δική τους οικογένεια και κάποια από τα άνεργα παιδιά αλλά και τα εγγόνια. Τι θα πη ο παππούς στο εγγονάκι του μεθαύριο όταν του ζητήσει να του πάρει ένα κουλουράκι ή ένα παιχνιδάκι; Θα του πη ότι τη σύνταξή μου την πήρε ο Κουτρούγαλος;
Διερωτήθηκε κανείς ποιο είναι το ποσοστό στήριξης της κοινωνίας από τους συνταξιούχους; Ακόμα και στον τουρισμό -σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου- σημαντική πηγή του ήταν η «Τρίτη ηλικία» τόσο στην Ελλάδα, όσο και από πλευράς ξένων τουριστών.
Όμως αυτά για τους εν Ελλάδι κυβερνώντες είναι «ψιλά γράμματα». Από τα τεκταινόμενα φαίνεται ότι έχουν στόχο να σκοτώσουν τους Συνταξιούχους μια και αυτοί ακόμα κρατάνε γερά τα ηνία της ζωής τους και δεν αυτοκτονούν!