Ιστορική μνήμη και Ποντιακός Ελληνισμός...

on .

-  Της ΕΛΕΝΗΣ  ΣΙΑΣΗ*

l Η 19η του Μάη έχει αναγνωριστεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916 - 1923 από το κίνημα των Νεότουρκων. Η ημέρα αυτή δικαιώνει ηθικά τον Ποντιακό Ελληνισμό και συνδέει το σύγχρονο Ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922 περιόρισε όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του Ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στην ελλειμματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.
Ο όρος γενοκτονία σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για αυτό που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου η εξόντωση διεπράχθη λόγω του εθνικών και θρησκευτικών τους χαρακτηριστικών. Έτσι, λοιπόν, οι Οθωμανοί προέβησαν στη σφαγή 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Σύμφωνα με μία έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής για τους διωγμούς των Ποντίων: ''Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και το τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα...''.
Η μνήμη με την κριτική μελέτη των ιστορικών γεγονότων πάντα λειτουργούν λυτρωτικά για ένα λαό, κυρίως όταν αυτός θέλει να χαράξει ελεύθερα και ειρηνικά την πορεία του στο μέλλον. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί μόνο με τη συμβολή της Παιδείας, η οποία χρειάζεται να είναι φωτισμένη έτσι ώστε να διαμορφώνονται στα σχολεία μας ολοκληρωμένες προσωπικότητες και νέοι που θα σέβονται την Ιστορία της πατρίδας τους, χωρίς εθνικιστικούς παροξυσμούς. Διότι ο εθνικισμός πάντα οδηγεί τους λαούς στην αφάνεια και την καταστροφή. Οπότε, απαιτείται γόνιμη προσέγγιση όλων των πολιτικών γεγονότων.
* Η Ελένη Σιάση είναι Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα της Παιδείας.