Μας... ακούμβησε!

on .

Αναμφισβήτητα, η ελληνική γλώσσα, είναι η «πλουσιότερη» στον κόσμο. (Δυστυχώς ο Έλληνας, δεν μπορεί να... ισχυριστεί το ίδιο για τον εαυτό του!).
Μία φράση, μπορεί να διατυπωθεί με πολλές διαφορετικές λέξεις, αποδίδοντας με απόλυτη ακρίβεια, το νόημά της. Ειδικά τα ρήματα, που «χρωματίζουν» ιδιαίτερα την κάθε ενέργεια, είναι τα «κλειδιά» σε μία ορθή διατύπωση...
Ακούσαμε, για παράδειγμα, τις προάλλες, την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έλεγε: «Τουρκικό εμπορικό πλοίο, ...ακούμβησε ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο! (Ελληνοτουρκικός... εναγκαλισμός, θα λέγαμε...).
Πόσο ήπιο και ακίνδυνο, διατυπωμένο μάλιστα στην καθαρεύουσα, δείχνει το ρήμα και... εξαφανίζει κάθε ίχνος τσαμπουκά ή τουρκικής επιθετικότητας! Είναι μία διατύπωση που καθησυχάζει... Βέβαια, στα εθνικά θέματα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη. Η Ελλάδα, ήρεμη δύναμη.
Αλλά, καλόν είναι, να μη μας... ακουμβάνε, τις ευαίσθητες χορδές μας! Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα...
Για μια ολόκληρη οκταετία, μας έχει... ακουμβήσει επικίνδυνα, η Τρόικα με τις μνημονιακές πολιτικές! (Κι αν κάτι κολλάει, τόσο μεγάλο διάστημα, σαν βδέλλα, δύσκολα ξεκολλάει!).
Μας έχει... ακουμβήσει βιαίως, η άγρια φορολογία, με συνεπακόλουθο, την οικονομική μας εξαθλίωση!
Εκείνο που δεν μας έχει... ακουμβήσει ακόμη, είναι η ευημερία και η ανάπτυξη! (Δύο ξένες λέξεις στον ελληνικό λαό...).
Αλλά, για να γίνουν αυτές οι δύο σημαντικές λέξεις, κτήμα μας, θα πρέπει να... ακουμβήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του!
Να μη συμβιβαστούμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε, για μια καλύτερη ζωή, την οποία μόνοι μας θα διαμορφώσουμε!
Κανείς δεν θα μας τη χαρίσει...

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.