Ι.Β.Ε.: Το φιλόξενο «σπίτι» όλων των Βορειοηπειρωτών!

on .

Η Ενιαία Ήπειρος στο πέρασμα των αιώνων παραμένει όρθια, παρόλες τις ιστορικές και άλλες περιπέτειες. Το Βόρειο Τμήμα της, το οποίο, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), έμελλε να ονομάζεται Βόρειος Ήπειρος, υπάγεται στην αλβανική επικράτεια. Η παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος προκάλεσε το «Βορειοηπειρωτικό ζήτημα» και σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες αδικίες εις βάρος του Ελληνισμού.
Η Βόρειος Ήπειρος διατηρεί την καθαρότητα της ελληνικής γλώσσας, ανόθευτα τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τις πατρογονικές παραδόσεις και προσπαθεί, ζώντας σε ένα εχθρικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, να επιβιώσει. Τα παραδοσιακά πολιτιστικά στοιχεία δεν υπέστησαν αλλοιώσεις από ξένες επιδράσεις, γιατί σ’ αυτές τις περιοχές κατοικούν συμπαγείς και αυτοδύναμες ελληνικές κοινότητες.
Μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία καταβάλλονται προσπάθειες από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας και αλλοίωσης των εθνολογικών στοιχείων.
Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (ΙΒΕ), με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί από τεσσακονταετίας και πλέον, χωρίς σκοπιμότητες, με γνώμονα την προσφορά στον χειμαζόμενο βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και με κύριο έργο τη συλλογή, την έρευνα και αξιολόγηση των στοιχείων που σχετίζονται με τον βορειοηπειρωτικό χώρο, αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνικού στοιχείου.
Με την διετή έκδοση της Επετηρίδας «Βορειοηπειρωτικά», καθώς και άλλων εκδόσεων επιδιώκει να συνθέσει το μωσαϊκό της φυσιογνωμίας της ελληνικής μειονότητας, που ζει και επιβιώνει εκτός του μητρικού κορμού.
Με αυτό το πνεύμα το Ίδρυμα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με εκδόσεις, εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δραστηριότητες. Διαθέτει μόνη έκθεση εθνολογικού, λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Βορείου Ηπείρου, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία ηπειρωτικού και αλβανικού ενδιαφέροντος, ιστορικό αρχείο με σπάνιες εκδόσεις, χάρτες, λιθογραφίες, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συλλογές και έγγραφα που αναφέρονται στους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού λαού και του ελληνικού έθνους. Επίσης, έχει καταγράψει αυθεντικά βορειοηπειρωτικά πολυφωνικά τραγούδια και διαθέτει συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών από περιοχές της Βορ. Ηπείρου.
Γενικά, οι δραστηριότητες του Ιδρύματος καλύπτουν πτυχές του βορειοηπειρωτικού χώρου με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων της μειονότητας.
Το ΙΒΕ στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και λειτουργεί με δωρεές βορειοηπειρωτών και άλλων φίλων της Βορείου Ηπείρου.
Σε όλες τις φάσεις των προβλημάτων που αναδείχτηκαν μετά την πτώση του προηγούμενου επώδυνου καθεστώτος στην Αλβανία, η παρουσία του Ιδρύματος ήταν πολύ σημαντική. Όταν ομαδικά οι συμπατριώτες μας εγκατέλειπαν τον «Αλβανικό Παράδεισο» και προσέρχονταν ικέτες στη Μεγάλη πατρίδα το Ίδρυμα τους υποδεχόταν με στοργή και αγάπη, τους περιέθαλπε, τους πρόσφερε ό,τι μπορούσε και τους αναπτέρωνε το ηθικό.
Το Ίδρυμα ήταν και παραμένει το σπίτι των Βορειοηπειρωτών, αφού κύριος και μοναδικός σκοπός του είναι η συμπαράσταση και η κάθε είδους βοήθεια, υλική και ηθική, προς Συνέλληνες που ζουν στα μαρτυρικά τους χώματα, στα χώματα από τα οποία κατάγονται οι Μεγάλοι Ευεργέτες του Έθνους και οι πολέμαρχοι των εθνικών αγώνων της φυλής μας.
Μέσω της φιλόξενης εφημερίδας «Πρωινός Λόγος», η οποία φιλοξενεί άρθρα που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα προβλήματα του βορειοηπειρωτικού χώρου, κάνουμε έκκληση προς τους Ηπειρώτες να συμπαρασταθούν στο Ίδρυμα και στο επιτελούμενο έργο του.
Όταν, νοσταλγοί οι ξενητεμένοι προσέρχονται στην Πατρίδα να προσκυνήσουν τους πατρογονικούς τάφους και να επανασυνδέσουν τους δεσμούς με το «ριζιμιό λιθάρι», τα μέλη του Ιδρύματος με χαρά θα τους υποδέχονται και θα τους ενημερώνουν για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον ταλαιπωρημένο βορειοηπειρωτικό χώρο και για όσα πραγματοποιήθηκαν προς ανακούφιση των βασανισμένων συμπατριωτών μας.

***
Κάθε επίσκεψη θα αποτελεί για μας χαρά και ικανοποίηση. Το ΙΒΕ βρίσκεται στην οδό Κουγκίου αριθ. 1Α (κάτω από την Κεντρική Πλατεία). Σημειώνουμε τα τηλέφωνα προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών: 26510-27496, 26510-26996 και κινητά: 6976-739119 και 6985-025138.

ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ