Ώρα να βγαίνουμε…

on .

Ο Σωκράτης, λίγο πριν πιεί το κώνειο, οδηγούμενος προς το θάνατο, είπε τη φράση: Ώρα να πηγαίνουμε! (Η φιλοσοφία της ζωής και του θανάτου…).
Οι σημερινοί Έλληνες, γλιτώνοντας από τον «οικονομικό θάνατο», ύστερα από τη μάχη που έδωσαν επί εννιά συναπτά έτη με τα μνημόνια, πρέπει σύντομα να πουν τη φράση: Ώρα να βγαίνουμε! (Η Παναγιά μαζί μας…).
Χρόνια δύσκολα, οικονομικής και ψυχολογικής σύνθλιψης, έφεραν τον Έλληνα σε δεινή θέση! Τα έδωσε όλα, ή μάλλον του τα πήραν όλα, μνημονιακές κυβερνήσεις και δανειστές! Σε σημείο που το τελευταίο διάστημα, όντας ξεζουμισμένος, να μην έχει καθόλου περιθώριο για άρση και άλλων βαρών!
Κι όμως ακόμη δεν έθεσε εμφαντικά στους κυβερνώντες τη φράση του Μένικου: «Ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος»!
Αυτή η φράση έχει την αξία της… Ο φτωχός Μένικος, δεν είχε τον οβολό να πληρώσει το βαρκάρη που θα τον οδηγούσε, μέσω της Αχερουσίας, στην πύλη του Άδη! (Από τότε, τίποτε δεν ήταν… τζάμπα!).
Αφού λοιπόν ο Μένικος δεν είχε… μία, διαπραγματεύτηκε με το βαρκάρη να τον στείλει… στον αγύριστο, χωρίς οβολό! Ο βαρκάρης δέχτηκε και «έφυγε» χωρίς εισιτήριο...
Σε αντίθεση, οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύτηκαν (ή αν το έκαναν, το έκαναν πολύ χαλαρά), αφού το… λογαριασμό άλλος τον πλήρωνε! Και έτσι ο Έλληνας, στο βάρβαρο αυτό διάστημα των τελευταίων χρόνων, πληγώθηκε, στερήθηκε, ταπεινώθηκε, χρεώθηκε!
Μόνο μια μικρή μερίδα, κοντά στον περίγυρο της εξουσίας, περνάει καλά, τρώγοντας, πίνοντας και άδοντας (τραγουδώντας), ενώ αρκετοί Έλληνες, λόγω της φτώχειας, παραμένουν… άδοντες (άνευ οδόντων) και τρέχουν… στα Σκόπια, για φτηνές οδοντοστοιχίες!
Εκεί κατάντησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τον περήφανο Έλληνα!
Εύκολα ή δύσκολα, σύντομα θα ακουστεί από την Κυβέρνηση η φράση: Ώρα να βγαίνουμε! Δεν γνωρίζω αν συνοδευτεί και από τη φράση: Ώρα να… φεύγουμε!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.