Σεξουαλική παρενόχληση…

on .

Μας ενοχλεί η σεξουαλική παρενόχληση! Η οποία όντως αποτελεί πρόβλημα, αλλά αναδείχτηκε ως τέτοιο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, πολλές γυναίκες, με πρόσβαση στα μέσα δημοσιότητας, ενώ βίωσαν την τραυματική εμπειρία πριν από πολλά χρόνια, αποκάλυψαν το τραύμα εσχάτως.  Δεν θα προσπαθήσω να επουλώσω το τραύμα τους ούτε  να ερμηνεύσω γιατί καθυστέρησαν τόσο. Ωστόσο, θα επιδιώξω να προσεγγίσω τι αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση και τι όχι.
Παρενόχληση έχουμε όταν επιχειρείται δημιουργία αθέμιτης σχέσης θύματος και θύτη, την οποία δεν αποδέχεται το θύμα, ούτε προτίθεται να υποκύψει στις βλέψεις και στις ορέξεις του θύτη. Οπότε, αν επιχειρείται οποιαδήποτε πίεση από τον θύτη, σωματική ή ψυχολογική, τότε δεν έχουμε απλώς παρενόχληση, αλλά και βία. Πράξη καταδικαστέα! Αλλά, αν στη σχέση υπάρχει πρόκληση εκ μέρους του θύματος, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Συμβαίνει και αυτό, πιθανόν σε μικρότερο βαθμό.
Όμως, αν γυρίσουμε μερικές δεκαετίες πίσω, με τα σημερινά δεδομένα εμάς, τους νέους εκείνης της εποχής, θα έπρεπε να μας είχαν καταδικάσει πολλάκις. Θα αναφερθώ σε βιώματά μου από το παρελθόν. Όντας μαθητής του Γυμνασίου Αρρένων Ιωαννίνων θυμάμαι ότι κάθε πρωί  «έρεε ο γαλάζιος ποταμός» καθώς οι μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων  περνούσαν για το σχολείο τους έξω από το προαύλιο του δικού μας σχολείου! Και τι δεν άκουγαν! Σε πολλές των περιπτώσεων μας «προκαλούσαν», κάποιες μάλιστα τραβούσαν την ποδιά τους πάνω από το γόνατο,  αφού αρέσκονταν στα πειράγματά μας! Μάλιστα, μαθήτρια της εποχής εκείνης μου ανέφερε πως στο Γυαλί Καφενέ δυο συμμαθήτριες μαλλιοτραβήχτηκαν «διεκδικώντας η κάθε μια για τον εαυτό της τα κομπλιμέντα - παρενόχλησή μας»! Να θυμίσω ακόμη το λεγόμενο νυφοπάζαρο στην κεντρική πλατεία της πόλης μας; Πολλές ερωτικές σχέσεις ξεκίνησαν από αυτές τις «παρενοχλήσεις»!
Αλλά ας μην τα ανατρέψουμε ή να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεχόμαστε ή όχι ότι ο άνδρας είναι ο «κυνηγός»; Αν έτσι είναι, πρέπει να δούμε «τα όπλα» που χρησιμοποιεί. Δηλαδή, αν προσπαθεί με θεμιτό τρόπο να  πλευρίσει μια γυναίκα, δεν επιδέχεται καμιά μομφή. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιεί σωματική ή ψυχολογική πίεση, πχ εκβιασμό για να καταλάβει μια θέση, να διοριστεί, να προαχθεί κλπ, αυτό δεν θεωρείται απλώς παρενόχληση, αλλά κακοποίηση, για την οποία δεν υπάρχει ελαφρυντικό, όπως προανέφερα.
Ωστόσο  υπάρχει και η altera pars, την οποία οφείλουμε να δούμε χωρίς πρόθεση συμψηφισμού. Έπεφτε ή όχι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, μέχρι και κακοποίησης, ο άνδρας όταν η γυναίκα, με την οποία διατηρούσε σχέση, τον εκβίαζε με ανύπαρκτη πολλάκις εγκυμοσύνη;  Πόσοι  άνδρες έπεσαν θύματα παρόμοιας πλεκτάνης! Αν κάποιος διοριζόταν δημόσιος υπάλληλος, κυρίως στην επαρχία, «στοχοποιούταν» από τον γυναικείο πληθυσμό! Επίσης, πόσα παλικάρια που πήγαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους, όχι γιατί έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι για την πατρίδα, αλλά γιατί «αιχμαλωτίστηκαν ανεπάντεχα στα δίχτυα μιας γυναίκας»;
Επιδίωξή μας δεν είναι η απενοχοποίηση της απλής σεξουαλικής παρενόχλησης και κυρίως της κακοποίησης, αλλά να αφήσουμε περιθώρια στο φλερτ και να μην καταδικάσουμε ετεροχρονισμένα τις όμορφες καντάδες, κλπ. Ούτε να επιστρέψουμε στην εποχή του μήλου, με το οποίο ο άνδρας εκδήλωνε την ερωτική του διάθεση για μια γυναίκα!
Επομένως, Έλλη, Φαίη και λοιπές, «έπρεπε να πυροβολήσετε τον κυνηγό όταν οπλοφορούσε και όχι τώρα, κατόπιν εορτής»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ