O Ρόκκο… και τα αδέλφια του!

on .

  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

 Με αυτό τον τίτλο, υπήρξε κινηματογραφική ταινία, που έγινε τεράστια επιτυχία, όπως θα θυμούνται οι φίλοι της μεγάλης οθόνης. (Η μικρή… οθόνη, με το πρόγραμμα που παρουσιάζει, απλά είναι… για ανακύκλωση!). Αυτός, λοιπόν, ο τίτλος, ίσως επηρέασε κάποιους και στην πολιτική τους πορεία…
Εδώ, στην Ελλάδα, με… κινηματογραφική ταχύτητα, περνάει η είδηση για… μίζες παντού! Φαίνεται, πως υπήρξαν πολλοί οι… μιζάνθρωποι, σ’ αυτή τη χώρα!
Ποια κυβέρνηση, στα 44 χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν κατηγόρησε την προηγούμενη, για σκάνδαλα και μίζες; (Λίγες ψευδείς, πάμπολλες αληθείς…).
Έγιναν «χοντρά» παιχνίδια, με τα δύο… συμβαλλόμενα μέρη, τους εκπροσώπους εταιριών και πολιτικών προσώπων! Αυτή η σχέση, στην Ελλάδα, έγινε… σιαμαία! (Επί το… λαϊκότερον, κώλος και βρακί, οι αντιπρόσωποι μεγάλων ξένων εταιριών, με πολιτικούς… πρόθυμους, να βοηθήσουν στην προώθηση της πραμάτειάς τους, φυσικά με το αζημίωτο!).
Και τι δεν ακούσαμε, όλα αυτά τα χρόνια, για μαύρο χρήμα, για μίζες (όχι βέβαια… αυτοκινήτου, αλλά… ζεστού χρήματος!). Μίζες, σε φάρμακα, σε εξοπλιστικά, σε οικονομικές ενισχύσεις κομμάτων…
Φήμες, πως κάποιοι τα «έπαιρναν» και τα έδιναν στα κόμματα (άσχετα, αν τελικά, έγιναν… αποκόμματα!). Άλλοι τα «χούφτωναν» οι ίδιοι, σε λογαριασμούς συγγενών και φίλων, ώστε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος προσωπικής εμπλοκής! (Έλα όμως που οι… πρόγονοί μας, είχαν την απάντηση: ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου!)
Τα παραπλανητικά ψευδώνυμα, έδιναν και έπαιρναν…
Φήμες, λένε, πως ο Ρόκκο πιάστηκε, ο… Παπατρέχας εξαφανίστηκε, ένας μεγάλος… μιζαδόρος, φυλακίστηκε και η Ελλάδα βυθίστηκε στα χρέη και την ανυποληψία!
Με τέτοιες πρακτικές, πολλοί λένε, πως είναι θαύμα, που το «πλοίον η Ελλάς», απλά βρέθηκε σε ξέρα και δεν βούλιαξε ολοσχερώς!
Ο λογαριασμός, βέβαια, ξεκίνησε να έρχεται βαρύς, στον ελληνικό λαό, που έβλεπε, αλλά δεν πίστευε…
Με τόσο «μαύρο χρήμα», να δούμε, πότε ο ίδιος, θα δει «άσπρη μέρα»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.