Το Μακεδονικό…

on .

Του ΧΡΗΣΤΟΥ  ΓΚΟΓΚΑ

Αν και το τελευταίο διάστημα κυριάρχησαν στο δημόσιο βίο η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και το ποδόσφαιρο με τα προβλήματά του, δεν έπαψε όμως να υπάρχει και το χρονίζον πρόβλημα, το "Μακεδονικό", που μας αφορά όλους.
Το πρόβλημα αυτό βέβαια συνοπτικά είναι η οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς και η προώθηση του ονείρου τους για κατάκτηση της Ελληνικής Μακεδονίας. Τελευταία επίσημη τοποθέτηση για το Μακεδονικό είναι η επίτευξη συμφωνίας ονόματος κοινής αποδοχής, ώστε το κρατίδιο αυτό να ενταχθεί στην Ε.Ε. και φυσικά παρά τις προσπάθειες από ελληνικής πλευράς προς το σκοπό αυτό, οι Σκοπιανοί συνεχίζουν τις αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας τους διαφωνούντες με την αλλαγή της ονομασίας τους και του συντάγματός τους.
Και παρά το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί ενδιαφέρονται για ονομασία κοινής αποδοχής και από πλευράς Ελλάδος, επιμένουν ότι παρά πάσαν ιστορική τεκμηρίωση οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες… Παρακολουθήσαμε από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά των πρωτοβουλιών του Ζάεφ να ξηλώσει τις πινακίδες του αεροδρομίου της χώρας τους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν συναινεί στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και απαιτεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι "είμαστε Μακεδόνες" και "ποτέ εδώ δεν κατοικούσαν Έλληνες".
Με την ευκαιρία αυτή ας δούμε ιστορικά ποια στοιχεία αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.  Οι Μακεδόνες ήταν πανάρχαια ελληνική φυλή, όπως οι Ίωνες και οι Αιολείς. Μιλούσαν Ελληνικά και η διάλεκτος συγγένευε με τη Δωρική και την Αιολική. Θρησκεία τους ήταν η ίδια με όλους τους Έλληνες. Πίστευαν στους δώδεκα Θεούς που είχαν την έδρα στον μακεδονικό Όλυμπο. Ο Στράβων θεωρεί τη Μακεδονία τμήμα της Ελλάδας: "έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία" (Γεωγραφικά Ζ.9). Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας γράφει ότι “Μακεδόνες  είναι ΄Ελληνες" (Ηροδ. Ιστορία Α56 Η43).
Οι αρχαίοι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο  Έλληνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος, τον οποίο θεωρούν δικό τους και τον οικειοποιούνται οι Σκοπιανοί, ξεκίνησε την εκστρατεία του ως Αρχιστράτηγος όχι των Μακεδόνων αλλά όλων των Ελλήνων. Στο πανελλήνιο Συνέδριο της Κορίνθου, το 337 π.Χ. ήταν όλοι οι ΄Ελληνες "πλην των Λακεδαιμονίων". Οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου ενήργησαν ως ΄Ελληνες και διέδωσαν την ελληνική γλώσσα μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η περίοδος δεν ονομάστηκε μακεδονική αλλά Ελληνιστική περίοδος. Άλλη μαρτυρία ότι οι Μακεδόνες ήταν ΄Ελληνες αποτελεί η γλώσσα τους. Κύρια ονόματα, τοπωνύμια ήταν όλα ελληνικά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πέλλα, στην Βεργίνα, στην Αμφίπολη πρόσφατα, είναι όλα ελληνικά. Καμιάς άλλης γλώσσας επιγραφή ή ονομασία δε βρέθηκε στην αρχαία Μακεδονία, εκτός από τη Λατινική της Ρωμαιοκρατίας.

Το ψευδοκράτος των Σκοπίων
Το κράτος αυτό το ίδρυσε στις 22-2-1944 ο Τίτο (δικτάτορας της Γιουγκοσλαβίας) στο οποίο δίνει σκόπιμα το ψευδεπίγραφο όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Εθνολογικά είναι ένα κράτος πανσπερμίας και γλωσσολογικά ένα κράτος "Βαβέλ". Έχει έκταση 25.000 τ.χ. και ζουν σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή 25 εθνικές ομάδες (Βούλγαροι, Αλβανοί, ΄Ελληνες, Σέρβοι, Τούρκοι, Τσιγγάνοι και Αρμένιοι).
Το μακρόπνοο επεκτατικό πρόγραμμά τους είναι η απελευθέρωση των υπόλοιπων τμημάτων της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα και η ένωση όλων αυτών στο κράτος των Σκοπίων. Το θράσος των Σκοπιανών έφτασε στο σημείο ώστε στα νέα σχολικά βιβλία να αναφέρεται ότι νεώτεροι ιστορικοί απορρίπτουν τον όρο "Ελληνιστική εποχή" και τον αντικαθιστούν με "Μακεδονική περίοδο". Βασικό υπόβαθρο για τη δημιουργία του ψευδομακεδονικού έθνους αποτελεί ο ισχυρισμός ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν ΄Ελληνες. Με αφετηρία αυτόν τον ισχυρισμό ανακάλυψαν μετά από 14 αιώνες ότι όταν οι Σλάβοι έφτασαν τον 6ο αιώνα στη Βαλκανική ενώθηκαν με τους μη Έλληνες Μακεδόνες και το 1946 συγκέντρωσαν όλα τα αρχεία του κόσμου και από τα Βουλγαρικά αρχεία πλαστογράφησαν την ιστορία της Μακεδονίας. Αμφισβήτησαν το ιστορικό παρελθόν και την κραυγαλέα ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων και οικειοποιούνται το σύνολο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας όλων των λαών που έζησαν επί αιώνες στο χώρο της Μακεδονίας
Δεν είναι τυχαίο ότι από άγνοια της ιστορίας η Επιτροπή Διεθνών Κρίσεων, που εδρεύει στις Βρυξέλλες προτείνει να ονομαστεί αυτή η δημοκρατία Μακεδονία… Το γεγονός ότι δεν αντιδράσαμε στην προσβλητική αυτή πρόταση δεν μας τιμά.
Άγνωστη θα ήταν η τύχη του Ελληνισμού αν οι Μακεδόνες δεν ήταν "πρόφραγμα", κατά τον Πολύβιο, κατά των βαρβάρων. Και εάν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο το ισχυρό κράτος των Μακεδόνων δεν συνέτριβε τους Πέρσες. Ο Χριστιανισμός με την Ελληνική γλώσσα μεταδόθηκε και με εντολή του Μακεδόνα Πτολεμαίου η Αγία Γραφή έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες σχεδόν του κόσμου. Την πολιτιστική πορεία της Ευρώπης βαθύτατα επηρέασε ο εκχριστιανισμός των Σλάβων από τους Μακεδόνες Μοναχούς Μεθόδιο και Κύριλλο. Στα πνευματικά ιδρύματα Αλεξάνδρειας, Περγάμου, Αντιοχείας, Ταρσού που ίδρυσαν και μεγαλούργησαν κατά την Ελληνιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν οι επιστήμες και ο πολιτισμός και διατηρήθηκαν μέχρι τον 7ο αιώνα με την κατάκτηση της Ανατολής από τους Άραβες. Ο Dennis Overbye, σε άρθρο του στην εφ. Καθημερινή (4-1-2001) χαρακτηρίζει τη διανοητική συνάντηση Αράβων και Ελλήνων "ως το μεγαλύτερο συμβάν της Ιστορίας" και το αποδίδει στην Ελληνιστική παιδεία που είχε απλωθεί Ανατολικά από το Στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το θεμέλιο τόσο της ιστορικής αλήθειας, όσο και της απάτης των Σκοπιανών είναι η ταυτότητα των Μακεδόνων, που είναι ταυτότητα Ελλήνων και μόνον.
Σήμερα οι Σκοπιανοί, πιεζόμενοι από την ανάγκη εισδοχής των στην Ε.Ε και για την εξάλειψη αλυτρωτικών τάσεων πρέπει να τροποποιήσουν το σύνταγμά τους, κάτι που δεν το αποδέχεται η πλειοψηφία των κατοίκων των. Δυστυχώς στην καλλιέργεια αλυτρωτικών τάσεων, στους Σκοπιανούς συνέβαλε παλαιότερα και το ΚΚΕ. Τον Ιανουάριο του 1949, με την 5η Ολομέλεια του "διακήρυξε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους μέσα στη λαϊκή Δημοκρατική Ομοσπονδία των Βαλκανικών λαών με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη". Μετά τη συντριβή του στο Γράμμο και στο Βίτσι αναθεώρησε εν μέρει την απόφαση αυτή που δυστυχώς δεν ξεχνιέται.
Μετά τα παραπάνω, είναι ανάγκη η επίσημη πολιτεία διά των οργάνων της να δώσει να καταλάβουν οι Σκοπιανοί ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Το όνομα Μακεδονία δεν παζαρεύεται, ούτε και ο πολιτισμός που δημιούργησαν ανά τους αιώνες Μακεδόνες ηγέτες, που ήταν ΄Ελληνες και μόνο ΄Ελληνες. Όταν το καταλάβουν αυτό, τότε και μόνο τότε ας δεχθούν όποιο όνομα επιθυμούν που να μη προσεγγίζει το Ιερό όνομα της Μακεδονίας μας!