Τα Ιδρύματα των Ηπειρωτών…

on .

- Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συμπολίτης μας που φαίνεται ότι παρακολουθεί τον αγώνα μας για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, πέταξε στην είσοδο του Γραφείου μας μια επιστολή που ανέγραφε τον παραλήπτη, όχι όμως και τον αποστολέα -ασφαλώς θα είχε τους λόγους του- στο εσωτερικό της οποίας υπήρχε σελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα» (3-4 Μαρτίου 2018) υπογραμμισμένη στο «Στίγμα» του συμπατριώτη μας -κατά δήλωσή του- δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου με τίτλο «Τα Ιδρύματα των Ηπειρωτών». Στο άρθρο αυτό ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος αναφέρεται γενικά στα «Ιδρύματα των Ηπειρωτών» για τα οποία γράφει ότι αυτά «διοικούνται από την Αθήνα, αλλά δεν εκπληρώνουν τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν».
Σωστά είναι αυτά που γράφει, αλλά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν όμως τα Παλαιά Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων και οι Σχολικές Περιουσίες της που προέρχονται από Κληροδοτήματα. Αυτά και μόνον αυτά από όλη την υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια κατακράτησε ο μητροπολίτης Σπυρίδων, αντίθετα με τη βούληση των Ευεργετών μας, το Σύνταγμα και το νόμο 2508/1920 του Ελ. Βενι- ζέλου, με διατάγματα και Α.Ν. των φασιστικών καθεστώτων του Παγκάλου και Μεταξά, τα οποία προς δόξαν της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, ισχύουν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για αντιμετώπιση εγκληματική.
Όχι μόνο δεν εκπλήρωσαν τους σκοπούς για τους οποίους τα δημιούργησαν οι Ευεργέτες μας, αλλά με την ανεξέλεγκτη και ανεύθυνη διοίκηση και διαχείρισή τους από άσχετα με τις βουλήσεις των δημιουργών τους πρόσωπα, οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία και δεν μπορούν σήμερα να εκπληρώσουν τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Σε αυτά δεν αναφέρεται ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος και θέλω να πιστεύω ότι το κάνει από άγνοια, αφού δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ηπείρου και δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες που γίνονται γι’ αυτά.
Μάταια ορισμένοι από μας που κατοικούμε εδώ «στην Εύανδρο Ήπειρο» και ζούμε το δράμα της, αγωνιζόμαστε, επί δεκαετίες, να πείσουμε αυτό το ανάλγητο Κράτος να κάνει το πιο απλό και αυτονόητο για μια στοιχειωδώς δημοκρατική Πολιτεία: Να εφαρμόσει δηλαδή το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, όπως κάθε τόσο ορκίζονται Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και βουλευτές, αλλά τελικά αποδεικνύονται, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, επίορκοι.
Και να λάβετε υπόψη ότι τρεις Υπουργοί της μεταπολίτευσης που ήταν αρμόδιοι και υπεύθυνοι από το Σύνταγμα να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα και στην Ήπειρο, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν Ηπειρώτες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Την απάντηση την έδωσε, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», το 2010, ο πιο βαθύς γνώστης των Εκκλησιαστικών - Πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών Ι.Μ. Κονιδάρης, στο οποίο γράφει: «Η φιληδονία και η φιλοχρηματία στη διοίκηση της Εκκλησίας επερίσσευσε και όταν διαπιστώθηκαν ηθικά και οικονομικά σκάνδαλα κουκουλώθηκαν επιτηδείως. Η διαπλοκή με τους πολιτικούς, σε πολλές περιπτώσεις αυταπόδεικτη, επέτρεψε την καθιέρωση προνομιακής μεταχειρίσεως της Εκκλησίας».
Την επανέλαβε το 2014, εξοργισμένος -έστω και καθυστερημένα- ο επί οχτώ χρόνια Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος με δημόσια δήλωσή του κατάγγειλε ότι: «0 νόμος 1473/1984 (άρθρα 37 και 47) για τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων σκανδαλωδώς παρέμεινε ανεφάρμοστος κατόπιν αδιαφανών παρασκηνιακών παρεμβάσεων». Αυτές τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις τις ζήσαμε κατά συρροήν εμείς όλα αυτά τα χρόνια της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού» και της «Επανίδρυσης του Κράτους», τις ζούμε εξίσου πανηγυρικά και με «την Πρώτη Φορά Αριστερά» που ήρθε να διώξει το «Παλιό» και να φέρει το «Νέο», αλλά βαδίζει ουσιαστικά στα ίδια χνάρια, αφού είναι και αυτή δέσμια των «παρασκηνιακών παρεμβάσεων».
Οι παραπάνω απόψεις τόσο του Καθηγητή κ. Κονιδάρη, όσο και του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, επιβεβαιώνονται κάθε τόσο από την ακολουθούμενη πρακτική πολιτική των κυβερνώντων, δεμένη με τη διαπλοκή και τις εξωθεσμικές «παρασκηνιακές παρεμβάσεις» που διατηρούν σε ισχύ αυτό το αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς της διοίκησης και διαχείρισης των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων από τη Μητρόπολη, για το οποίο όλοι οι Ηπειρώτες, οι εντός και εκτός Ηπείρου οικούντες, είμαστε υπεύθυνοι.