Η κάθοδος των βανδάλων

on .

- Τα Γιάννενα είναι μακριά από τα «σύγχρονα» κέντρα και μέσα δημοσκοπήσεων για να μετρήσουν στατιστικά το μέγεθος και την έκταση των βανδαλισμών που εμφανίζονται κάθε πρωί στην εικόνα της, που ακυρώνουν και καταστρέφουν την προσπάθεια των αρχόντων, για καθαρή πόλη.
- Κάπως έτσι το αντικρίζει ένας μέτοικος, που κάθε πρωί, βγαίνοντας από το σπίτι του, κοιτάζει να δει αν γλύτωσε τη νύχτα από κάποια επιδρομή βανδάλων, στην ιδιοκτησία του.
- Ναι, είναι αποκρουστική, και προκαλεί θλίψη και οργή η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη με όλους αυτούς τους βανδαλισμούς που υφίστανται πολλά κτίρια αλλά και μνημεία της πόλης, μερικά μάλιστα συμβολικά της ταυτότητάς της.
- Κτίρια μνημειακά και καλλιτεχνικά έργα, που τοποθετήθηκαν για να διακοσμήσουν κάποιους χώρους, γνωρίζουν μια βάναυση καταστροφική επέμβαση.
- Κάποτε μιλούσαν στα Γιάννενα με υπερηφάνεια, για το «άλσος των ποιητών»,  σαν έναν χώρο που αντανακλούσε  κάτι από αυτό που σημειολογούσε, για την πόλη των γραμμάτων.
- Εμφανίστηκε μετά ο μαρκαδόρος και το σπρέϋ, στα Λιθαρίτσια να βανδαλίζει και εκεί κάποιες προτομές ανθρώπων αξιόλογων που τίμησαν την πόλη και τον τόπο, να καταστρέφεται η αισθητική  του χώρου για να είναι σήμερα ένας χώρος που πολύ απέχει από τους σχεδιασμούς του Δήμου να αποτελεί μια όαση, στο κέντρο της πόλης.
- Δημόσια κτίρια, με πρώτο το μεγαλοπρεπές κτίριο της Περιφέρειας στο κέντρο της πόλης, δοκιμάζονται και ρυπαίνονται από ιδεολογικά συνθήματα, αναρτήσεις πανώ και λαβάρων,  και παρόλες τις προσπάθειες της Περιφέρειας να τα καθαρίσει, έρχεται αμέσως το επόμενο κύμα βανδάλων και  επαναλαμβάνει το γιουρούσι.
- Μια από τις χειρότερες και ανέλεγκτες ρυπάνσεις της πόλης είναι οι αφίσες για εκδηλώσεις, οι «διακηρύξεις» και τα  ιδεολογικά μηνύματα που επικολλούνται στους κάδους των σκουπιδιών του Δήμου, και αυτό ακυρώνει και όλες τις προσπάθειες  για καθαρή πόλη. Και το χειρότερο, ότι δεν αποδίδει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως και καθοδήγησης των πολιτών…
- Είναι δε λυπηρόν, ότι ακόμη και οι αφίσες και οι ανακοινώσεις και προσκλήσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις,   όχι μόνον επικολλούνται στους κάδους αλλά και σε κτίρια απροστάτευτα και  «ακηδεμόνευτα».
- Αυτή η μορφή ρύπανσης της πόλης γίνεται ακόμη και με αφίσες  και για εκδηλώσεις που γίνονται και στους χώρους του Δήμου, και μερικές φορές και για εκδηλώσεις που γίνονται από φορείς του Δήμου. Είναι κάτι που δεν  μπορεί να γίνει κατανοητό, να μην υπάρχει μια οδηγία ή ακόμη και αυστηρή εντολή, να αποφεύγεται αυτή η ρύπανση..
- Κάποιοι φορείς της πόλης, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κίνημα περιβαλλοντικό ή οικολογικό, και ξεκίνησαν κάποιες ομαδικές εξορμήσεις καθαριότητας στο παραλίμνιο ή και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η απογοήτευση από τη συνέχεια των ρυπάνσεων  αποδεικνύει ότι, το μήνυμα δεν πέρασε, το παράδειγμα δεν απέδωσε. 
- Στην διασταύρωση των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη, ένα μνημειακό κατάλοιπο μια παλιάς  πόρτας, που καθαρίστηκε από τους «παγουρίστας»  είναι γεμάτη από αφίσες και ανακοινώσεις ακόμη και τέτοιες για εκδηλώσεις σε δημοτικούς χώρους «πολιτιστικών φορέων.
- Μια αποκρουστική εικόνα, αποτελούν τα άδεια, ξενοίκιαστα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, που αποτελούν πεδίο λαμπρό αφισοκολλήσεων και ρύπανσης.
- Θα μπορούσε κανείς να καταγράψει πολλές τέτοιες περιπτώσεις βανδαλισμών μνημείων και κτιρίων της πόλης, που υφίστανται τις συνέπειες αυτών των επεμβάσεων. Αλλά δεν υπάρχει και μια αντίκριση του προβλήματος από τους πολιτιστικούς φορείς που οργανώνουν εκδηλώσεις και κολλούν αφίσες  κατά τρόπο που συμβάλλουν στη ρύπανση της πόλης. Η καθιέρωση ενός κώδικα συμπεριφοράς  σε αυτόν τον τομέα, από όλους τους τόσο πληθωρικούς πολιτιστικούς φορείς, θα αποτελούσε μια λύση ή έναν περιορισμό αυτού του φαινομένου. Ακόμη και οι αθλητικοί φορείς που υποτίθεται αγαπούν αυτή την πόλη θα μπορούσαν να αποφεύγουν αυτές τις «θριαμβικές» υβριστικές μάλιστα ρυπάνσεις στους τοίχους κτιρίων και όχι μόνον.
- Για τους «ακραίους» και μαχητικούς φορείς, κάποια ταμπλώ σε ορισμένους χώρους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους εκτονώσεως της μαχητικότητας και των διεκδικητικών  και «επαναστατικών» ασκήσεων. Στις οποίες επιδίδονται.
- Και μια «συμφωνία κυρίων» με αυτούς όλους τους φορείς,  θα μπορούσε να περιορίσει  αυτό το αποκρουστικό θέαμα ρύπανσης της πόλης και ανάδειξης των μνημείων της, τώρα που λέμε, και αν το πιστεύουμε, ότι  τα Γιάννενα κατακτούν μια καλή θέση τουριστικού προορισμού.
- Τώρα, με ένα καλό και οργανωμένο  κίνημα,  για «καθαρά Γιάννενα», μπορεί να κερδηθεί, με άλλους δρόμους, το στοίχημα που χάθηκε για την πολιτιστική πρωτεύουσα.
- Την απομόνωση της Ηπείρου, που ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των εποχών, την αντιμετώπισαν τα Γιάννενα με τους δρόμους  της Εγνατίας και Ιόνιας, και αυτό  τα κατάλαβαν όλοι αμέσως μετά τη λειτουργία των νέων δρόμων..
- Για να ομορφαίνει  η πόλη, να κυκλοφορούν οι τουρίστες, και οι περιηγητές, και να περιπλανιούνται και οι πολλοί…. μέτοικοι που ζούνε στα Γιάννενα.
- Και για να μη φεύγουμε και από την επικαιρότητα,  ακόμη δεν υπάρχει μια πειστική ενημέρωση, και μια δικαιολογία, γιατί πρέπει να αλλάξει πάλι η κεντρική πλατεία της πόλης, και να εξαφανίζεται κάθε τι παλιό που θυμίζει τα παλιά Γιάννενα, και να διατηρούνται τα κατάλοιπα μιας τυραννίας  και να συντηρείται η μνήμη του Αλή πασά.  Αυτά, για τις συνεχείς αναπλάσεις και οι «νεωτερίζουσες» μεταμορφώσεις, της πόλης.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…
ο  μέτοικος