Εμείς και οι Άλλοι...

on .

 Η  δημαγωγία έχει να κάνει με τον εκμαυλισμό του πλήθους. Όποιος διαφωνεί με τον δημαγωγό είναι εχθρός...
Ποιο είναι το αντίδοτο; Το όπλο της δημοκρατίας είναι ο διάλογος, όπου οι κανόνες της συζήτησης είναι οι ίδιοι για όλους τους συμμετέχοντες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διάλογος απαιτεί συνεπή αποδεικτικά στοιχεία στήριξης των ισχυρισμών μας και κοινή αποδοχή των επικαλούμενων, κατά τη συζήτηση, ορισμών. Διαφορετικά η ασυμβατότητα θα οδηγεί σε χαοτικές καταστάσεις.
Η προαγωγή των θεμάτων προϋποθέτει διαφωνίες. Οι διαφορές μας κάνουν τις αποφάσεις μας ισχυρότερες. Εκείνοι που πιστεύουν στο δημοκρατικό διάλογο ακούνε ο ένας τον άλλο και προσπαθούν να προσεγγίσουν την καλύτερη πορεία της κοινωνίας, διαφωνώντας εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια. Αντίθετα, εκείνοι που είναι θιασώτες της δημαγωγίας απορρίπτουν αυτή την πραγματιστική αποδοχή και την ίση αξιολόγηση της διαφωνίας υπέρ ενός κόσμου βεβαιότητας, καθαρότητας και φίμωσης της διαφωνίας.
Οι δημαγωγοί διακηρύττουν: εμείς δεν κάνουμε ποτέ λάθος, αυτοί κάνουν... Και ακόμη, αν κάναμε λάθος αυτοί φταίνε, εμείς έχουμε πάντα αίσθηση του τι είναι αληθινό, ηθικό και σωστό! Κατά την Patricia Roberts-Miller(Δημαγωγία και Δημοκρατία, Ψυχογιός, 2018): Για τους δημαγωγούς δεν υπάρχει περίπλοκο πρόβλημα, υπάρχουν απλώς άνθρωποι που προσπαθούν να περιπλέξουν τα πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι αυτό που όλοι εμείς ξέρουμε ότι είναι το σωστό.
Οι δημαγωγοί δεν έμαθαν να βλέπουν και με τα μάτια των άλλων. Θεωρούν τους άλλους διεφθαρμένους. Δεν έμαθαν ότι η δημοκρατία σημαίνει  διαφωνία, αβεβαιότητα, και ενδεχόμενο λάθος. Δεν έμαθαν ότι  θυμώνουμε με τους άλλους και οι άλλοι με εμάς. Δεν έμαθαν ότι πρέπει να ακούμε, να κάνουμε συμβιβασμούς και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας....
Η δημαγωγία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπονομεύει την ικανότητα μιας κοινωνίας να παίρνει λογικές αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί από τη  δημοκρατική κοινωνία η κουλτούρα της δημαγωγίας.
Το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας ας το κρίνει ο πολίτης. Το σίγουρο είναι: Η δημοκρατία είναι δύσκολη, ενώ η δημαγωγία εύκολη. Από εδώ αρχίζουν οι ευθύνες των ενεργών πολιτών...
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.