Το «αμάρτημα» της Ράνιας!

on .

• Ο λόγος για τη Ράνια Αντωνοπούλου, τέως αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ράνια, λοιπόν, καθ’ ομολογίαν της,  προσκλήθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τη Νέα Υόρκη και να έρθει μαζί με τον σύζυγό της Δημ.  Παπαδημητρίου, τέως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην Ελλάδα για να συμμετάσχoυν στην κυβέρνηση της αριστεράς και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο. Ως εδώ ουδέν μεμπτόν. Δεν είναι της ώρας, ωστόσο, να κρίνουμε αν είναι ορθή η συμμετοχή τους ως ζευγαριού στην κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό σε αυτήν! Δεν θα αναφέρω τα ονόματα του άλλου ζευγαριού υπουργών που συμμετέχουν γιατί φοβάμαι μήπως με στείλουν «στο διάολο!».
Η Ράνια, λοιπόν, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση παρόλο που λάμβανε, κατόπιν αιτήσεώς της, νομίμως την επιδότηση ενοικίου 1.000 Ευρώ το μήνα. Και γι’ αυτήν την όντως νόμιμη πράξη της αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και διαπομπεύθηκε από συντρόφους της, πολιτικούς της αντιπάλους, την κοινή γνώμη. Διότι η νόμιμη πράξη δεν ήταν και ηθική! Υποστηρίζοντας το ηθικόν θα υπερασπιστώ το νόμιμον της υπουργού!
• Πρώτον: το νόμο αυτόν, που προβλέπει την επιδότηση ενοικίου, τον ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, άρα και ο πρωθυπουργός. Όταν τον θέσπιζαν από επιπολαιότητα δεν σκέφτηκαν ότι ο νόμος αυτός δεν εμπεριέχει το ηθικόν ή από σκοπιμότητα έβαλαν «το τυρί στη φάκα» για να τσιμπήσει όποιος τον εφαρμόσει, στην προκείμενη περίπτωση η Ράνια; Σε κάθε περίπτωση όμως για  τη Ράνια  ισχύει το νόμιμον, ενώ για την κυβέρνηση  το μη ηθικόν. Ο νόμος θα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και την ηθική. Αν δεν είναι σύμφωνος με αυτά τα δυο την ευθύνη έχουν αυτοί που τον θεσπίζουν. Άρα η Ράνια «παρέβη» έναν νόμο που στερείται του ηθικού για τη θέσπιση του οποίου δεν έχει ευθύνη. Κατά συνέπεια ορθώς δεν υπέβαλε την παραίτησή της γιατί η πράξη της ήταν νόμιμη.
• Δεύτερον: η Ράνια και ο σύντροφός της ήρθαν από την Αμερική εμφορούμενοι από άλλη κουλτούρα, άλλον τρόπο διακυβέρνησης κλπ. Στην Αμερική όλοι οι πολίτες είναι οριζοντίως ίσοι απέναντι στο νόμο και δεν αποτελεί μομφή να απολαμβάνει ο πολίτης τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος. Με αυτήν την κουλτούρα λειτούργησαν στην Ελλάδα, όπου δυστυχώς ο νόμος μπορεί να ισχύει όσο διάστημα επιθυμεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της, ο οποίος ως πρωθυπουργός – αυτοκράτορας τον θεσπίζει και τον καταργεί όποτε θέλει! Προφανώς η Ράνια θα διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα μπορεί να τιμωρηθεί κάποιος που εφαρμόζει τους νόμους και όχι όποιος τους παραβαίνει!
• Τρίτον: η Ράνια σε καμιά περίπτωση δε μπορώ να πιστέψω ότι λάμβανε το επίδομα ενοικίου από πλεονεξία, όπως κάποιοι έγραψαν. Και τούτο γιατί στο πόθεν έσχες της υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων Ευρώ ή ορθότερα δολαρίων, οπότε δεν θα εξευτέλιζε την αξιοπρέπειά της για 12.000 Ευρώ. Αν επρόκειτο για εκατοντάδες χιλιάδες θα ήταν πιθανό να το πιστέψω. Όμως γιατί τα πήρε; Διότι έχει διαφορετική αντίληψη για το χρήμα από αυτήν που έχει κάθε Έλληνας πολίτης της μεσαίας τάξης και κάτω. Δηλαδή τα 12 χιλιάρικά, που είναι πάρα πολλά  για τον φτωχό, γι’ αυτήν όντως δεν έκαναν καμιά διαφορά αν προστέθηκαν στο λογαριασμό της.
Αλλά, η Ράνια, αν ήταν η μόνη, η πράξη της θα αποτελούσε ρετσινιά! Όμως συμπορεύεται με τον σύζυγό της και άλλους συντρόφους της! Όλοι τους με επίγνωση φέρουν το βάρος του ηθικού πλεονεκτήματος ότι οι πράξεις τους είναι σύννομες!