Αθόρυβοι Ευεργέτες του Γηροκομείου μας!

on .

Πριν λίγες μέρες γνωστοποίησα στους φίλους αναγνώστες τις ανάγκες του Γηροκομείου μας, τη βοήθεια του κόσμου, μέσω της ανακύκλωσης, παραλείποντας σκοπίμως, για να επανέλθω στο θέμα και να αναφερθώ σήμερα, ειδικά, στους σημερινούς Μεγάλους και Επώνυμους Ευεργέτες του, που ευτυχώς δεν εξέλειπαν ποτέ από την Ήπειρο!
Και εδώ λοιπόν, μέσα από την έρευνά μας, προβάλλει μια γυναικεία μορφή που χωρίς να τη γνωρίζω, ούτε από φωτογραφία της, τη σκιαγραφώ σα μια Δέσποινα από τις παλιές αρχόντισσες που η ευγένεια και η καλοσύνη της Δεσποσύνης τους αγκάλιαζε πολύ κόσμο! Αυτό ακριβώς που κάνει η σημερινή επιχειρηματίας, η σύγχρονη Δέσποινα του Επιχειρηματικού Ομίλου «Παντελιάδη», η Ζαγορίσια από πατέρα και από μάνα, Ουρανία Παντελιάδη. Ο πατέρας της Ουρανίας Γεώργιος Παπαναστασίου ήταν γόνος παλιάς Ζαγορίσιας οικογένειας, γαμπρός επ’ αδελφή του γνωστού μας και αείμνηστου συμπολίτη μεγαλέμπορα της εποχής του, Γκολέτση, του Ιδρυτή κατά το 1919 με 1920, όπως είχα ακούσει και στη συνέχεια επί  χρόνια προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ενώ η μητέρα της, κατήγετο από το Μονοδέντρι, κόρη της οικογένειας  Τάντη!
Από τα 1880 πολλές οικογένειες άφησαν το Ζαγόρι –και σε άλλο μας σημείωμα, θα μιλήσουμε εκτενέστερα γι’ αυτή τη μαζική μετακίνηση των Ζαγορησίων στη Θράκη. Έφυγε και το ζεύγος Παπαναστασίου για την Κομοτηνή, όπου και μεγάλωσε τα παιδιά του ο  καπνέμπορος πλέον Γεώργιος  Παπαναστασίου. Έτσι, η κόρη του Ουρανία, σύζυγος Παντελιάδη,  αισθάνεται Ζαγορίσια αλλά μαζί και Θρακιώτισσα. Σημασία όμως έχει ότι πάνω απ’ όλα αισθάνεται συνάνθρωπος, με πόνο και αγάπη για τους άλλους, είτε λέγονταν Παπαναστασίου, είτε λέγεται  Παντελιάδη.
Ο Όμιλος Παντελιάδη λοιπόν, ο  οποίος έχει έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται και σε όλη την Ελλάδα, σε Σούπερ Μάρκετ όπως και σε άλλες επιχειρήσεις. Στα Γιάννενα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου είναι τα: ΜY MARKET, ΜΕΤΡΟ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ όπως και η ΦΕΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ!  Όλα τα Σούπερ Μάρκετ της Εταιρίας βοηθούν το Γηροκομείο μας, αλλά και σε όλα τα Ιδρύματα είναι αρωγοί, καθώς και στην Αθήνα η κ. Παντελιάδη σεμνά και αθόρυβα βοηθάει και στηρίζει κάθε προσπάθεια. Είναι πίσω από τη  μη κραυγάζουσα δυστυχία και ανάγκη, όπου υπάρχει. Εκεί που πραγματικά τη χρειάζονται, όπως τη χρειάζεται και ο Παιδικός Σταθμός, ο Γιαννιώτικος του Αγίου Γεωργίου, του δικού μας Άη Γιώργη, στην Αθήνα. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος Σταθμός ούτε το μόνο ίδρυμα που γνωρίζει τη μέριμνα της Ουρανίας Παντελιάδη, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να… σπάσεις το φράγμα της σιωπής που η σεμνότητα της  κ. Ουρανίας επιβάλλει. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό: Ότι είναι παντού όπου χρειάζεται!
Έχουμε όμως υποχρέωση  να αναφέρουμε εδώ και τη βοήθεια που προσφέρουν στο Γηροκομείο μας και τα άλλα τα μη Γιαννιώτικα σούπερ μάρκετ, όπως ο Βασιλόπουλος, ο Μασούτης, ο  Σκλαβενίτης, ενώ θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονίσουμε την προσφορά της «Δωδώνης» απ’ όταν έγινε ιδιωτική Επιχείρηση! Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε έναν ιδιώτη πτηνοτρόφο, συνεταιριστή της «Πίνδου», που σε κάθε σφαγή των πουλερικών του δωρίζει πάνω από 100 κοτόπουλα στο Γηροκομείο! Ξέρω πως θα διαμαρτυρηθεί εντονότατα ο σεμνός αυτός ευεργέτης αλλά, παρά ταύτα θα τον αποκαλύψω! Πρόκειται για τον κ. Ηρακλή Μπαλαντάνη από  το Πετσάλι Ιωαννίνων. Νομίζω  δε ότι έχει ήδη αποκτήσει δυό - τρείς μιμητές! Μπράβο και σ’ αυτούς! Άξιος ο μισθός  τους! Η  ευχή μας: Να αυξάνονται και να πληθύνονται τα ζωντανά τους, «για να περισσεύουν και εις παν έργο αγαθό» όπως λέει και  το Ευαγγέλιο. Παλαιότερα και ο Συνεταιρισμός  «Πίνδος» πρόσφερε ένα γεύμα το μήνα στο Γηροκομείο! Κάτι ήταν κι αυτό. Δεν  κλείνει όμως εδώ ο κύκλος των ευεργετών του Ιδρύματος. Υπάρχουν τέσσερις αρτοποιοί, ο ένας  μάλιστα από την Άρτα, καθώς και η Εταιρεία αλλαντικών «Υφαντής» που μπήκε κι εκείνη στον κύκλο των ευεργετών του ιδρύματος όπου η απόμαχοι πλέον της ζωής βρίσκουν τις τελευταίες τους χαρές της αγάπης και της προσοχής της κοινωνίας μας προς αυτούς. Ευχή μας, να αυξηθεί αυτός ο κύκλος της προσφοράς και της συμπαράστασης στα τιμημένα μεν, ανήμπορα δε γηρατειά.  
Και εδώ κλείνοντας τη μικρή μας αναφορά στο Γηροκομείο και νοιώθοντας την ανάγκη να αναδείξουμε και τους σημερινούς του ευεργέτες, χάρη στους οποίους  και υπάρχει σήμερα, ειδικά αυτό το Ίδρυμα, θα  πρέπει με ευγνωμοσύνη και χαρά να αναγνωρίσουμε ό,τι: Ευτυχώς και στον τόπο μας, το πνεύμα της προσφοράς δεν εξέλειπε ούτε σήμερα που οι ανάγκες είναι και γενικευμένες και μεγάλες. Αντίθετα, ανέβηκε πάνω από τον ατομισμό μας και βγήκε στην επιφάνεια, σα… πατρογονική μας, σα… γονιδιακή μας ανάγκη. Και αυτό είναι υπέροχο να διαιωνίζεται, σα… φυσικό ιδίωμα στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες Κυράδες, σαν την Ουρανία Παντελιάδη!

ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ