Μικρές μονάδες η λύση για τα απορρίμματα!

on .

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πριν από μερικά χρόνια οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν για τις τοποθεσίες των ΧΥΤΑ και τελικά κατέληξαν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό και ένα πολύ μεγάλο, υπερσυγκεντρωτικό, κατασκευαζόμενο τώρα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, Δωδώνης.
Και να σου τώρα, έρχεται ο Δήμος Κερκυραίων που δεν θέλει ΧΥΤΑ στην περιοχή του και ζητάει να στείλει 5.000 τόνους σκουπίδια στα Γιάννενα, στον ΧΥΤΑ Ελληνικού! Ελλάς το μεγαλείο σου!
Πολλές φορές σε άρθρα μου («Πρωινός Λόγος» στις 27-3-2015 και 28-10-2016) αλλά και στην τοπική τηλεόραση είχα εκφράσει την άποψή μου, πρότασή μου ότι η καλύτερη λύση για τα σκουπίδια, θα ήταν να γίνουν μικρές μονάδες ανά δήμο ή ανά δύο ή τρείς μικρούς δήμους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Σουηδία κλπ.
Για παράδειγμα, στους Δήμους Πωγωνίου, Κονίτσης, Ζαγορίου να δημιουργηθούν μία μονάδα συλλογής και διαλογής Απορριμμάτων στην πηγή στον ένα, μία μονάδα κομποστοποίησης στον άλλο και στον τρίτο η μονάδα ανακύκλωσης. Στον Δήμο Ιωαννιτών, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, θα μπορούσαν να γίνουν τρεις μονάδες.
Αυτό θα ήταν το κάλλιστο για το περιβάλλον, με το μικρότερο κόστος ανά δημότη και με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε σύγκριση με το ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας.
Όταν τελειώσει και λειτουργήσει το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι και έλθει ο λογαριασμός, τότε θα το καταλάβουμε, αλλά θα είναι αργά. Η ζημιά θα έχει γίνει, δυστυχώς για όλους μας!
Ο χρόνος βέβαια θα το αποδείξει, αλλά η εμπειρία από άλλες χώρες δεν είναι καλή. Μακάρι να μην επαληθευτώ, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ