Φέρτε ένα γιατρό…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Το είπε ο μεγάλος μυθογράφος της αρχαιότητας, ο Αίσωπος, πως εκείνος που πονάει περισσότερο, διαμαρτύρεται λιγότερο! Κι αυτό έρχεται «γάντι» στη συμπεριφορά του νεοέλληνα, ιδίως τα τελευταία χρόνια! (Ένα φαινόμενο που χρήζει ιατρικής γνωμάτευσης, ίσως και… φαρμακευτικής αγωγής, όχι βέβαια με… υπερκοστολογημένα φάρμακα της Novartis!).
Η διαμαρτυρία του νεοέλληνα είναι δυσανάλογη, με τον αρμαγεδώνα των μέτρων που του έφεραν τα τρία μνημόνια! Η… δεξιά και η αριστερή παρειά του, χτυπήθηκε ανελέητα! Και κάποιες φωνές ακούστηκαν στο βάθος: Φέρτε ένα γιατρό!
Και η παρουσία του θεράποντα ιατρού είχε την έννοια, όχι να διαπιστώσει αν οι οικονομικοί υπουργοί είχαν… ιλαρά, αλλά πώς κατόρθωσαν και πέρασαν τόσο σκληρά μέτρα, τόσο… χαλαρά! «Καθήλωσαν» μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, τη νεολαία και μια… νοικοκυρά σε απόγνωση… (ακρίβεια, φαρμακείο, το σούπερ – μάρκετ!).
Ο γιατρός… τα έχασε! (Φωνάξτε και τον… ειδικευόμενο, για παν ενδεχόμενο…).
Η περιοδεία του γιατρού στους χώρους δουλειάς του νεοέλληνα, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Άνθρωποι χωρίς χαμόγελο, χωρίς αμοιβή, χωρίς ελπίδα… Και ο ίδιος αναφώνησε: Φέρτε ακόμη ένα γιατρό!
Όλες λοιπόν οι ειδικότητες των γιατρών στην Ελλάδα, έχουν πολλή δουλειά και η… υπερσυνταγογράφιση, καλά κρατεί…
Γιατί, μόνο στον τομέα της οικονομίας, τα μέτρα ήρθαν σαν χιονοστιβάδα και καταπλάκωσαν την ελληνική κοινωνία! Ο Έλληνας, χωρίς ρευστό και σπίτι κι όμως δεν έχει ανοίξει μύτη! Φέρτε ένα γιατρό!
Σε θέματα ασφάλειας του πολίτη, το… αμπέλι είναι ξέφραγο! Ο Ρουβίκωνας «αλωνίζει» και οι υπεύθυνοι κωφεύουν! Φέρτε ένα γιατρό! Τέλειωσαν οι γιατροί… Υπάρχει μόνο ένας γυναικολόγος! Τι να τον κάνω τον γυναικολόγο, αυτός που ζητάει βοήθεια λέγεται …Μήτσος!
Και αφήσαμε τελευταίο το «μνημείο απανθρωπιάς!».
Ο κύριος Κατρούγκαλος, αφού έκανε τη «βρώμικη δουλειά», ασχολείται πλέον με… εξωτερικές υποθέσεις! Με δική του υπογραφή, ψηφίστηκε η πλέον ανάλγητη διάταξη! Με αποτέλεσμα η χήρα (και τα ορφανά!) ενός θανόντος αξιωματικού, να παίρνει με 15 χρόνια ασφάλισης, 360 ευρώ σύνταξη, με 20 χρόνια, 380 ευρώ και στα 53 της χρόνια, να «κόβεται» η σύνταξη και να την ξαναπάρει στα 67! Επειγόντως… ένα γιατρό!
Υ.Γ.: Με τέτοιο «φόρτο» εργασίας, είναι βέβαιο πως ο γιατρός θα… χρειαστεί γιατρό!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.