Η αλβανική κυβέρνηση καιρός να αλλάξει πλεύση!

on .

Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα τη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα που έδωσε στη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφάλα ή Κεφαλά στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δέχτηκε ερωτήσεις και απάντησε κρατώντας «κλάδο ελαίας». Περί πάντων μίλησε με έναν καταιγισμό ειρηνόφιλων θέσεων, για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, για εδαφικές διεκδικήσεις, για το εμπόλεμο, για τους «Τσάμηδες», για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Όμως, δεν του υποβλήθηκε ερώτηση (η απορία παραμένει) για τους Αλβανούς πολίτες, ελληνικής καταγωγής, που ζουν από αμνημονεύτων χρόνων στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και στο βόρειο της Ηπείρου, οι οποίοι στη διπλωματική γλώσσα ονομάζονται βορειοηπειρώτες και το μέρος που κατοικούν Βόρειος Ήπειρος και αποτελούν συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Θα είχαν πραγματικά ενδιαφέρον οι απαντήσεις του πρωθυπουργού. Αντιπαρέρχομαι την παράλειψη (;) της δημοσιογράφου και έρχομαι να σχολιάσω την «ενδιαφέρουσα» συνέντευξη του κ. Έντι Ράμα.
1. Δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί». Και, πράγματι, θέμα διεκδικήσεων «δεν μπορεί να σταθεί», αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις και δημιουργούν προβλήματα.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους «Χάρτες της Αλβανίας» που έχουν αναρτηθεί σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, στα σχολεία, στα καφενεία και σε άλλα μέρη, προπαγανδίζοντας τη «Μεγάλη Αλβανία», χάρτες (οι οποίοι δεν αποσύρθηκαν μέχρι σήμερα) διεκδικώντας την Ήπειρο μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο και μέρη της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακόμη τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία κυκλοφορούν και στα σχολεία της μειονότητας, βρίθουν από μεγαλοϊδεατισμούς και από κείμενα που προπαγανδίζουν την απελευθέρωση των «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών». Οι Έλληνες μαθητές των μειονοτικών σχολείων διδάσκονται για τη «Μεγάλη Αλβανία». Εκτός από αυτά σοβινιστικοί αλβανικοί κύκλοι, με την ανοχή, αν όχι με την υπόθαλψη της Κυβέρνησης, προκαλούν και ενισχύουν το μίσος κατά της Ελλάδος.
Εάν αυτά δεν συγκροτούν επεκτατική πολιτική, τι άλλο να υποθέσουμε; Από ελληνικής πλευράς, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδικήσεων εις βάρος της Αλβανίας.
2. Η άρση του εμπολέμου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» δηλώνοντας «πως είναι παραλογισμός η διατήρηση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών». Η άρση του εμπολέμου είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τον δρόμο στους «Τσάμηδες» να διεκδικήσουν τις όποιες περιουσίες τους στη Θεσπρωτία. Γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη διαχείριση του θέματος. Χρειάζονται βήματα αργά, σταθερά και αποφασιστικά, για να μην βρεθούμε προ απροβλέπτων εκπλήξεων. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει σε υποχωρήσεις σε ότι αφορούν την Αλβανία. Απαιτείται να εννοήσουν και οι Αλβανοί ότι είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν το οφειλόμενο χρέος προς τους Συνέλληνες που ζουν στον βορειοηπειρωτικό χώρο.
3. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σχετικά με το θέμα, ο κ. Ράμα είπε ότι οι δύο χώρες «είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη για την Αλβανία και την Ελλάδα». Λησμόνησε, όμως, ο Αλβανός πρωθυπουργός ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, είχε διευθετηθεί και υπογράφτηκε συμφωνία από τις κυβερνήσεις του Καραμανλή και Μπερίσια. Αυτή τη συμφωνία την ακύρωσε ο κ. Έντι Ράμα, απειλώντας, μάλιστα, τον προκάτοχό του πρωθυπουργό με διώξεις. Η συμφωνία εκείνη δεν ήταν δίκαιη, ενώ εκείνη που προβλέπεται να συμφωνηθεί τώρα, θα είναι δίκαιη και συμφέρουσα και για τις δυο χώρες; «Να καθήσουμε σε ένα κοινό τραπέζι και να συζητήσουμε με ανοιχτές καρδιές και μυαλά και θα βρούμε λύσεις» είπε ο κ. Ράμα. Στην υπογραφείσα συμφωνία οι καρδιές και τα μυαλά ήταν κλειστά και περίμεναν την σημερινή κυβέρνηση για να ανοίξουν; Ασφαλώς, και σ’ αυτή την περίπτωση, οι Αλβανοί αναμένουν υποχωρήσεις και ενδοτικότητα από ελληνικής πλευράς.
4. Το θέμα των «Τσάμηδων». Στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού για το ανύπαρκτο θέμα των «Τσάμηδων» της Θεσπρωτίας διαπιστώνουμε ένα ακράτητο παραλήρημα για τους δοσίλογους φίλους του, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, έχουν δικαίωμα, οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, ανενόχλητοι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και να διεκδικούν τις περιουσίες τους. Κατά χρονικά διαστήματα οι ιθύνοντες Αλβανοί, όπως τώρα ο Πρωθυπουργός τους, επαναφέρουν το θέμα των «Τσάμηδων» στην επικαιρότητα για προφανείς λόγους.
Είναι γνωστό ότι η φυγή τους από τη Θεσπρωτία ήταν αποτέλεσμα των κακουργηματικών πράξεων που διέπραξαν στην περιοχή. Οι εγκληματικές αυτές πράξεις τους ανάγκασαν να φύγουν για να αποφύγουν τη δίκαιη τιμωρία τους. Δεν θα επανέλθουμε στην εγκληματική δράση των «Τσάμηδων» στα χρόνια της Κατοχής. (Αρκετά άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν στις φιλόξενες σελίδες του «Πρωινού Λόγου»).
Να πούμε μόνο ότι στην Κατοχή είχαν συγκροτήσει, καθοδηγούμενοι από τις ιταλογερμανικές δυνάμεις Κατοχής και «Κυβέρνηση των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας», με τον Μ. Ντίνο. Δολοφονίες, εκτελέσεις, πυρπολήσεις σπιτιών, λεηλασίες, ληστείες, βιασμοί, συνθέτουν τα εγκλήματα των «Τσάμηδων» σε ολόκληρη την περιοχή της Θεσπρωτίας, όπως και στις περιοχές του Φαναρίου και της Πάργας. Οι «Τσάμηδες» εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα και όσα ισχυρίζονται δεν έχουν υπόσταση. Για την Ελλάδα το θέμα έχει κλείσει τελεσίδικα και οι αξιώσεις των «Τσάμηδων» είναι κενές περιεχομένου.
Αποκαλυπτικό των εγκληματικών προθέσεων και πράξεων των «Τσάμηδων» είναι το άρθρο του Βασ. Βακάλη στον «Πρωινό Λόγο» (Πέμπτη 8 Φεβρ. 2018), με τίτλο: «Όχι και αποζημίωση στους Αλβανοτσάμηδες». Σ’ αυτό το άρθρο ο συγγραφέας παραθέτει δύο αποκαλυπτικές απόρρητες αναφορές της εποχής, οι οποίες αναφέρονται στις αποτρόπαιες πράξεις των «Τσάμηδων». Σύμφωνα με το άρθρο τις κινήσεις των «Τσάμηδων» στην περιφέρεια της Παραμυθιάς τις είχαν αναλάβει οι Μαζάρ Ντίνο, Ρετζέπ Ντίνο και Νουρή Ντίνο.
5. Η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις: Ο κ. Ράμα δήλωσε στη συνέντευξη ότι «η Αλβανία δικαιούται μιας ευθείας σύστασης να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για την ένταξη και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας είπε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι όποιες βελτιώσεις θα καρποφορήσουν προς όφελος και των δύο χωρών.
Σχετικά με το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. και για τις διμερείς σχέσεις, μπορούν οι αναγνώστες να βρουν ειδικό άρθρο του γράφοντος στον «Πρωινό Λόγο» (Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018).
Πιστεύουμε ότι οι αγαθές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών και συγγενικών χωρών εξαρτώνται από την εξασφάλιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η συνεχής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μη επιστροφή των περιουσιών, βαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Όσον αφορά την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. η επίσημη Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, γεγονός που το αποδεικνύει με τη στάση της.
Εκείνο που αναμένεται είναι η αλβανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους μεγαλοϊδεατισμούς, τα «καλά λόγια» και τις «αγαθές προθέσεις», να αλλάξει πλεύση και να εννοήσει ότι η Ελλάδα και την ανάπτυξη της Αλβανίας ευνοεί και την ένταξή της στην Ε.Ε. στηρίζει.