Έτσι θα βοηθήσει τους αγρότες ο Δήμος μας!

on .

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

Στη χώρα μας λέμε «όταν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, φτιάχνεις μια επιτροπή» ή έναν φορέα θα συμπλήρωνα εγώ. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει αλλά και να δημιουργεί, ακόμη και τώρα, τόσους πολλούς νέους φορείς, τόσες πολλές επιτροπές και να έχει κάνει τόσες πολλές μελέτες.
Καλό λοιπόν είναι που ασχολείται και ο Δήμος μας με τον υποβαθμισμένο πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά με το να φτιάχνει πολυμελείς επιτροπές δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, δεν θα βοηθήσει τους αγρότες μας.
Η άποψή μου είναι ότι η κα Αντιδήμαρχος μαζί με έναν καλό σύμβουλο που να γνωρίζει τα θέματα αυτά και με έναν ή δύο υπαλλήλους θα έπρεπε:
- Να είχε προκαλέσει γενικές συνελεύσεις των αγροτών μας κατά κλάδο παραγωγής των σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. 
- Να είχε καταγράψει όχι μόνο τα προβλήματά των, αλλά και τις προτάσεις των.
- Να είχε προσκαλέσει με δημόσιες ανακοινώσεις τους ανέργους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
- Να είχε συγκεκριμενοποιήσει όλα τα παραπάνω κι να καταλήξει σε συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι.
- Και τελικά να προκαλέσει μια σύσκεψη, συζήτηση με θέσεις και προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, που γνωρίζει καλά τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, και του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα.
Αφού λοιπόν συνεδριάσουν όλοι μαζί, τότε μπορούν να καταθέσουν και πάλι μέσω γενικών συνελεύσεων τις προτάσεις των και, αφού εγκριθούν από αυτούς τους οποίους αφορούν, να οριστικοποιήσουν και να θεσμοθετήσουν τα μέτρα προς όφελος των αγροτών μας.
Με επιτροπές, δημόσιες και επικοινωνιακές σχέσεις, δυστυχώς δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι μικροί παραγωγοί και οι άνεργοι.
Τολμηρές προτάσεις, αποφάσεις, έξω από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα, χρειάζονται στην φτωχοποιημένη χώρα μας για να αναπτυχθεί τοπικά και περιφερειακά ο πρωτογενής τομέας παραγωγής που από το 35% που ήταν το 1980 έφτασε τώρα στο 4% και συνεχίζει την φθίνουσα πορεία του.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό. Αναμένουμε λοιπόν, όπως μια ζωή αναμένουμε, μια και Σωτήρες δεν υπάρχουν πια!