Πατριωτισμός…

on .

Στις μέρες μας γίνεται συχνά επίκληση του πατριωτισμού.
Τι δεν είναι πατριωτισμός;
Δεν είναι πατριωτικό να μην πληρώνεις φόρους, να επικαλείσαι το ψέμα για να δικαιολογείς τις ανεπάρκειές σου, να διορίζεις άσχετους φίλους σε θέσεις ευθύνης, να προκαλείς το δημόσιο αίσθημα με τις ενέργειές σου, να καλλιεργείς σχέσεις με διεφθαρμένους ηγέτες…
Πρέπει να γίνει σαφές: πατριωτισμός σημαίνει να υπηρετείς τη δική σου χώρα.
Ο εθνικιστής δεν είναι το ίδιο με τον πατριώτη. Ο εθνικιστής δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Ο εθνικισμός δεν διαπνέεται από οικουμενικές αξίες, αισθητικές ή ηθικές. Ο εθνικιστής περιφρονεί τους άλλους…
Σε αντίθεση, ένας πατριώτης θέλει η πατρίδα του να λειτουργεί σύμφωνα με τα ιδανικά της, δηλαδή με τον καλύτερο εαυτό της.
Ο πατριώτης ενδιαφέρεται για τον πραγματικό κόσμο, μέσα στον οποίο του παρέχεται η δυνατότητα να αγαπά και να στηρίζει την πατρίδα του.
Ο πατριώτης έχει οικουμενικές αξίες, βάσει των οποίων αξιολογεί τη χώρα του, επιδιώκοντας το γενικό καλό και φυσικά το καλό της δικής του χώρας.
Αυτό που διαχέεται από τους δήθεν πατριώτες είναι το ψεύδος και η εκμετάλλευση της κρίσης (των κρίσεων). Το αποτέλεσμα είναι η κυριαρχία του φόβου και της θλίψης… που δημιουργούν το περιβάλλον καταστροφής των θεσμών.
Το μήνυμα είναι: δεν πρέπει να το επιτρέψουμε…
Θάρρος σημαίνει ότι αντιστεκόμαστε στο χειρισμό του τρόμου. Θάρρος σημαίνει ότι είμαστε πατριώτες και αγωνιούμε για το κοινό καλό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ