Όχι «αναχώματα» στην Ανάπτυξη!

on .

Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, που εξέφραζαν προβληματισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο νομό Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκε. Κατά γενική ομολογία, η διαδικασία ήταν εξαντλητική, έγιναν παρουσιάσεις για όλες τις πτυχές του ζητήματος και δόθηκαν απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και απορία που υπήρχε.
Αν, παρά ταύτα, και μετά τις δύο επιστημονικές – ενημερωτικές εκδηλώσεις, εξακολουθούν ορισμένοι να επιμένουν στις προηγούμενες απόψεις τους, αυτό πλέον είναι φανερό ότι  είναι απόρροια ιδεοληψιών, προκαταλήψεων, ενδεχομένως δε και πολιτικών σκοπιμοτήτων, στο πλαίσιο του… κινήματος «Όχι σε όλα»!
Από τα όσα ειπώθηκαν στις δύο εκδηλώσεις, έγινε σαφές αυτό που επεσήμανε ο «Πρωινός Λόγος» από τις πρώτες ημέρες μάλιστα, όταν  άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι αντιδράσεις: Είναι άλλο πράγμα η έρευνα και άλλο η εξόρυξη. Αυτή είναι η ουσιαστική παράμετρος, η οποία και πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους. Το επεσήμαναν άλλωστε κορυφαίοι επιστήμονες - εισηγητές, το υπογράμμισε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σήμερα, κανένας δεν πρέπει να αρνηθεί και να «εξορκίσει» την έρευνα. Κι αν ακόμη δεν την επιθυμούσε και αν δεν την επεδίωκε η Πολιτεία, θα έπρεπε να την είχαν ζητήσει οι τοπικές αρχές, όχι μόνο για τους υδρογονάνθρακες, αλλά για κάθε άγνωστο ζήτημα που αφορά τον τόπο μας. Γιατί είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση σε μια σύγχρονη κοινωνία να γνωρίζουν οι πολίτες, να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για το μέλλον του τόπου τους. Ποιες είναι οι παραγωγικές πηγές του, τι σχεδιάζεται, ποιες δυνατότητες υπάρχουν και εάν αυτές μπορούν να αναπτυχθούν. Διαφορετικά,  θα ζούμε σε μια απόλυτη ακινησία, που δεν προσφέρει καμία ελπίδα στους ανθρώπους μας και ειδικά στους νέους, οι οποίοι θα συνεχίσουν τη φυγή προς άλλες πολιτείες και χώρες...
Στην περίπτωση των υδρογονανθράκων το τωρινό στάδιο, που θα διαρκέσει 4-5 χρόνια, είναι στάδιο ερευνών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι διαβεβαιώνουν  ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον, παρά μόνο οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας. Άρα, οι όποιες αντιδράσεις, οργανωμένες, καθοδηγούμενες ή μη, είναι πρόωρες, αντιεπιστημονικές, αντιαναπτυξιακές...
Το σημαντικότερο στάδιο είναι αυτό της εξόρυξης υδρογονανθράκων, η ύπαρξη των οποίων θα αποδειχθεί από τις έρευνες. Αν δε βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, τότε δεν τίθεται καν λόγος προβληματισμού, συζητήσεων και αντιδράσεων. Αν όμως βρεθούν, όπως ελπίζεται, τότε το λόγο θα πάρουν δικαιωματικά οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές αρχές, τα Μέσα Ενημέρωσης, οι πολιτικές δυνάμεις, που θα κληθούν να εκφέρουν γνώμη για τις νέες μελέτες που θα συνταχθούν. Και τότε θα έχουν υποχρέωση όλοι, να εξετάσουν κάθε περίπτωση αστοχίας ή και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Και να επιβάλλουν μάλιστα τη λήψη όλων εκείνων των αυστηρών μέτρων, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές, οι οποίες θα δεσμευτούν για το σκοπό αυτό.
Όπως οι πάντες διαβεβαιώνουν, οι διαδικασίες για την έρευνα και κυρίως για την εξόρυξη είναι αυστηρά προκαθορισμένες. Κατά συνέπεια, κανένας πλέον δεν δικαιολογείται, δεν νομιμοποιείται να τις αμφισβητεί, σπέρνοντας ανησυχίες στους κατοίκους. Ούτε πολύ περισσότερο να επιχειρεί να στήσει «αναχώματα» στην έρευνα, υποσκάπτοντας κάθε πιθανή αναπτυξιακή προοπτική. Από κάτι τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες, η Ήπειρος παραμένει «κολλημένη» στην ουρά της ανάπτυξης, «πρωταθλήτρια» της φτώχειας. Ε, φτάνει πια!..

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ