Η Παμβώτιδα χρειάζεται ριζική θεραπεία!

on .

- Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ, Oικονομολόγος

Πολύς ο λόγος για τις ιδιότητες των υπερήχων στα νερά. Η εφαρμογή ενός συστήματος υπερήχων και στην Παμβώτιδα συνδέεται με μια νέου είδους εμπειρία στο οικοσύστημα με άγνωστες τις αντιδράσεις της φύσης. Το ερώτημα είναι: Εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ευτροφισμού στην Παμβώτιδα με την χρήση των υπερήχων LG- Sonic.
Το προτεινόμενο σύστημα στην Παμβώτιδα στόχο έχει την απονέκρωση του φυτοπλαγκτόν με την χρήση υπερήχων σε ακτίνα 170 μέτρων και επιφάνεια 180 μοιρών. Η εφαρμογή της τεχνικής πρέπει να  είναι διαρκής, διότι «τα κυανοβακτήρια αναπτύσσονται ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την διακοπή των υπερήχων!» (Ahn et. al. 2003a).
Στην ανοιχτή Παμβώτιδα η φωτοσυνθετική παραγωγή πλαγκτόν το καλοκαίρι δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή των υπερήχων, λόγω της συνεχούς εισροής στην λίμνη θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα φωσφόρου από σημειακές και διάχυτες πηγές της λεκάνης απορροής και του αστικού περιβάλλοντος. Ο ευτροφισμός εξακολουθεί να αναπτύσσεται και κατά την διάρκεια της λειτουργίας των υπερήχων.
Η σημερινή κατάσταση στην Παμβώτιδα χαρακτηρίζεται από την αυξημένη νεκρή βιομάζα στο υδάτινο σώμα που οδηγεί στην έλλειψη του οξυγόνου, στην αναεροβική αποδόμηση των νεκρών οργανισμών, στην δημιουργία τοξικών αερίων  μεθανίου, αμμωνιακού και υδρόθειου, σαπρολάσπης στον πυθμένα και στην εξαφάνιση της ζωής στα νερά.
 Με τους υπέρηχους LG- Sonic και την πρόσθετη τεχνική απονέκρωση της άλγης, οι νέες ποσότητες των νεκρών οργανισμών αυξάνουν τον όγκο της ήδη συσσωρευμένης νεκρής βιομάζας μονιμοποιούν το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου, ευνοούν την αύξηση της τοξικής λάσπης,  ενισχύουν την τοξική έκρηξη των δηλητηριωδών αερίων στον όγκο των 90 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και στην ατμόσφαιρα και εντείνουν την ταχύτητα της βαλτοποίησης στη λίμνη.
Η πιλοτική δοκιμή σε κλειστό μέρος της λίμνης, όπως προτείνεται, δεν καλύπτεται από τις λειτουργικές προϋποθέσεις ενός ανοιχτού συστήματος με συνεχή  παρουσία θρεπτικών στοιχείων όπως είναι η Παμβώτιδα. «Οι υπέρηχοι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε κλειστά συστήματα. Η μέθοδος εφαρμόστηκε πειραματικά στην Ιαπωνία με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα» (Nakano -et al 2001).
Η εμπειρία που αποκτήθηκε σε λίμνες του υπόλοιπου κόσμου, μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Παμβώτιδας. Η λύση για την εξάλειψη της υπερτροφίας και την μείωση του ευτροφισμού σε μια ανοιχτή λίμνη βρίσκεται σε πρώτη φάση, στην εξουδετέρωση της εισροής θρεπτικών στοιχείων από το περιβάλλον. Οι μηχανισμοί της φύσης υπήρχαν πρίν την καταστροφή της και μπορούν να αναγεννηθούν και πάλι και μάλιστα σύντομα. Χρειάζονται όμως έναν Αλέξανδρο που μπορεί να γίνει Μέγας και έναν σωστό φίλο Ηφαιστίωνα!
Η σημασία της ποιότητας των υγιών νερών για την ζωή των Ιωαννίνων και την τοπική οικονομία αντικατοπτρίζεται στο εννενήντα ένα τοις εκατό του τουριστικού ενδιαφέροντος, που επικεντρώνεται στους τρείς βασικούς πόλους: στη  λίμνη, στο νησί και στο κάστρο. Παρ’ όλο που περάσανε αρκετά χρόνια από τότε έντονα ηχεί ακόμη  ο αντίλαλος της συνέντευξης βασικού μέλους της τότε Δημοτικής Αρχής στον τοπικό τύπο με τίτλο: «Χωρίς λίμνη δεν επιβιώνει η πόλη». Η Κασσάνδρα δεν έγινε πιστευτή και η Τροία έσβυσε,  όπως σβύνει και κάθε τι που αντιμετωπιζεται με αλαζονεία.                                    
Η σύμπλεξη  του Υδάτινου Δυναμικού, του Πανεπιστημίου και της Οικονομίας είναι ο μόνος δρόμος  που θα μπορέσει να αναδείξει την συγκριτική ιδιαιτερότητα της πόλης των Ιωαννίνων με την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής και την οργανωτική αναγκαιότητα μιας ομόκεντρης πολυδιαστατικότητας του τουριστικού προϊόντος είναι βεβαιότητες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της γιαννιώτικης οικονομίας. Αλλά και «Κάθε μέλος της κοινωνίας, καταναλωτής ή επιχειρηματίας, μαθητής ή εκπαιδευόμενος, εργαζόμενος ή συνταξιούχος, επιχείρηση ή οργανισμός είναι μέρος ενός οικονομικού κύκλου όπου ενεργεί, επιρρεάζει και απολαμβάνει» και  «πρέπει να προσφέρει!» (το  Δίκαιο της Οικονομίας – Ludwig).